Enolončnica iz kisle repe, fižola in krompirja

Stročnice naj bi bile na jedilniku naših malčkov vsaj enkrat tedensko, saj vsebujejo veliko beljakovin, vlaknin in rudnin (magnezij, cink, folna kislina, mangan, železo).

Tokrat sem stročnice vključila v enolončnico in sicer sem pripravila okusen obrok iz kisle repe, fižola in krompirja.

Kisla repa je bogata z balastnimi snovmi, beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Je vir kalcija, natrija, kalija, magnezija, železa in fosforja, v njej pa najdemo tudi vitamine B1, B2, B3 in vitamin C.

Za 200g obroka potrebujete:

  • 2 jedilni žlici kuhanega fižola
  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1 pest kisle repe (50g)
  • vodo
  • ščepec Kotanyi kumine
  • čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja
Krompir olupite, narežite na majhne koščke in v vodi kuhajte 20 minut. Repo na cedilu operite s toplo vodo (tako boste omilili kislost repe in sprali malo soli, ki je repi dodana zaradi procesa kisanja), dodajte ji ščepec kumine in v vodi kuhajte 30 minut. Ko je krompir kuhan, ga odcedite, 1 jedilno žlico krompirja pa vzemite ven. Preostanek krompirja pretlačite z 1 jedilno žlico kuhanega fižola in 200ml prekuhane, vrele vode. Ko je repa kuhana, jo odcedite in vmešajte k pretlačenemu krompirju in fižolu, dodajte še preostanek celega filožola in kuhanega kormpirja v kosih. Prelijte s čajno žličko olivnega olja in postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Kisla repa ima kar velike kose, zato sem jo jaz za Gurmančka Gala spasirala s paličnim mešalnikom. 
  3. Kumino jaz dodam v mlado in kislo zelje ter repo, saj tako preprečim morebitno napenjanje. Kotanyi kumino lahko dobite v mleti obliki ali v zrnju, obe pa sta primerni že od samega začetka uvajanja.Več o kumini pa v tej objavi.
Kaj pa ostali družinski člani?
Ta enolončnica je super obrok za vse člane družine in odlična za mrzle zimske dni. Za približno 1l enolončnice potrebujete:

  • 4 srednje velike krompirje (400g)
  • 400g kisle repe
  • 200g kuhanega fižola
Postopek je isti, le da si preostali člani družine enolončnico začinite na krožniku :) 

Žitna kašica s hruško, dateljni in začimbami

Že dolgo časa uporabljam začimbe podjetja Kotanyi, saj so kvalitetne in aromatične. Tokrat pa sem prvič preizkusila zvezdni janež, ki je dal kašici Gurmančka Gala prav posebno aromo.

Za 180g obroka potrebujete:
  • 2 jedilni žlici kosmičev Babylove 3 žita
  • 1 srednje veliko hruško (100g)
  • 3 dateljne
  • ščepec Biocimeta Kotanyi
  • 1 cvet zvezdnega janeža Kotanyi
  • 200ml vode
Vodi dodajte olupljeno hruško, 3 dateljne, ščepec cimeta in zvezdni janež. Ko zavre, odstavite, odtsranite zvezdni janež in tekočino skupaj s sadjem pretlačite v kremasto kašico. Vmešajte 2 jedilni žlici kosmičev iz treh žitaric in premešajte. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVET!

  1. Zvezdni janež lahko v malčkovo prehrano vključite že na samem začetku uvajanja, še posebej popestri sladke jedi, lahko pa ga uporabite tudi za začinjanje mesa. Kje ga še lahko uporabite pa v tej objavi, kjer si lahko preberete tudi o cimetu, ki sem ga prav tako vključila v obrok Gurmančka Gala.
  2. Predlagam vam, da zjutraj skuhate kompot in sicer v 2l vode dodajte ščepec cimeta, zvezni janež, dve hruški in nekaj dateljnov. Tako boste imeli čez cel dan na voljo sadje za malčka ter osvežile in okusen napitek za vse člane družine.
  3. Namesto kosmičev Babylove 3 žita, lahko uporabite katerekoli drobno mlete kosmiče (riževe, 7 žit, 4 žita...)

Kokosova mlečna kvinoja

Od kar sem začela z uvajanjem goste prehrane, je kvinoja postala reden del naših jedilnikov. Prav vsi jo obožujemo, naj si bo v kombinaciji s sadjem, zelenjavo ali pa na mlečni bazi. Tokrat sem kvinojo kombinirala s kokosom in ji dodala adaptirano mleko.

Kokos oziroma kokosova moka je narejena iz svežega kokosovega mesa. Kakor kvinoja, ne vsebuje glutena in je tako primerna za osebe s celiakijo. Kokosova moka je bogata z vlakninami in beljakovinami. 

Za 200g obroka potrebujete:

  • 2 jedilni žlici kvinoje
  • 1 jedilno žlico kokosove moke
  • 220ml vode
  • 4 merice adaptiranega mleka
Vodi dodajte jedilno žlico kokosove moke in 2 jedilni žlici kvinoje, ki ste jo pred tem dobro splaknili z vodo. Pokrito s pokrovko kuhajte 15 minut. Ko je kvinoja kuhana in že malo ohlajena, ji vmešajte 4 merice adaptiranega mleka. Postrezite primerno ohlajeno. Če želite, lahko kašico spasirate s paličnim mešalnikom, da nastane homogena zmes.
Pa dober tek!
NASVET!
  1. Kvionjo s kokosom lahko pripravite tudi z materinim mlekom. V tem primeru kvinojo s kokosom skuhajte v 150ml vode in ko je kuhana, ji do želene gostote vmešajte materino mleko. Lahko pa izberete tudi rastlinski napitek (rižev, ovsen, pirin, prosen) ali mleko živalskega izvora (kozje, kravje...)

Proseni kosmiči s sadjem iz kompota

Velikokrat zjutraj skuham kompot in tako imamo vsi čez dan okusen napitek, ki ne vsebuje dodanega sladkorja, konzervansov, barvil in podobnih sestavin, ki jih telo zagotovo ne potrebuje.

Tako sem tokrat v 2 litra tekočine narezala 1 jabolko, 1 hruško in 3 dateljne. Dodala sem še ščepec cimeta in mletih klinčkov. Ko je zavrelo, sem kuhala še 3 minute, nato pa odstavila.

Sadje in tekočino sem nato uporabila za okusen obrok, ki ga lahko malčku postrežemo za zajtrk ali malico.

Za 180g obroka potrebujete:
  • 120ml kompota
  • 100g sadja iz kompota (jabolko, hruška, 3 dateljni)
  • 2 jedilni žlici prosenih kosmičev
120ml tekočini iz kompota vmešamo 2 jedilni žlici prosenih kosmičev in med mešanjem kuhamo še 3 minute. Ko so kosmiči kuhani, jim dodajte sadje iz kompota, ki ste ga spasirali s paličnim mešalnikom. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Cimet čudovito popestri vsako jed, ki vključuje hruško ali jabolko in ji da posebno aromo. Sama ga v jedi Gurmančka Gala dodajam že od njegovega petega meseca starosti. Več o njem in njegovi uporabi pa si lahko preberete v tej objavi.

Korenčkovo-pirin zoo z mlado govedino v naravni omaki

Kakor sem že v prejšnji objavi napisala, se prehrana Gurmančka Gala vedno bolj približuje prehrani celotne družine. Tokrat sva se mastila z mlado govedino v naravni omaki, zraven pa sem postregla pirino polento s korenčkom.
Za 200g obroka potrebujete:

  • 1 pest korenčka (50g)
  • 2 jedilni žlici pirinega zdroba
  • 1/4 manjše čebule (25g)
  • 1 strok česna
  • ščepec majarona
  • 1 lovorjev list
  • 1 file mlade govedine (50g)
  • 300ml vode
  • 2 čajni žlički 100%, hladnostiskanega olivnega olja
Čebulo nasekljamo, strok česna stremo. Na čajni žlički olivnega olja na hitro popečemo file mlade govedine. Zrezek odstranimo in na maščobi od pečenja mesa prepražimo čebulo, da postekleni. Zalijemo s 100ml vode, dodamo lovorjev list, strt strok česna in ščepec majarona. V omako dodamo še popečen zrezek mlade govedine. Pokrijemo s pokrovko in na manjšem ognju dušimo 30 minut. 
Ta čas korenček narežemo na manjše koščke in ga v 200ml vode kuhamo 20 minut oziroma toliko časa, da se zmehča. Korenje skupaj z vodo spasiramo s paličnim mešalnikom in ponovno zavremo. Ko zavre, dodamo 2 jedilni žlici pirinega zdroba in med mešanjem kuhamo še 3 minute. Korenčkovo-pirino poletno nalijemo v modelčke za muffine, ki smo jih predhodno namastili z olivnim oljem. 
Korenčkovo-pirin zoo postrežemo z zrezkom mlade govedine in prelijemo z omako, ki smo jo spasirali s paličnim mešalnikom.
Pa dober tek!

NASVET!

  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Majaron je začimba, ki se zelo lepo poda v mesne jedi. Lahko uporabite svež ali suh majaron. Kdaj in kje se lahko majaron vključi v malčkovo prehrano pa si lahko preberete v tej objavi.
  3. Namesto pirinega zdroba, lahko uporabite tudi zdrob drugega žita, na primer ajdov, pšenični, kamutov, koruzni zdrob.
  4. Današnje kosilo je sledilo metodi BLW, s katero malčku omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 
  5. Namesto mlade govedine lahko izberete drugo vrsto mesa (piščančje, puranje, teletino, kunčevino...). O izbiri mesa, glede na otrokovo starost, si lahko preberete v objavi o smernicah uvajanja goste prehrane.
Kaj pa ostali člani družine?

Korenčkovo-pirin zoo lahko pripravite za vse člane družine in sicer za 3 obroke (z malčkom na čelu) potrebujete:
  • 3 zrezke mlade govedine
  • 4 jedilne žlice pirinega zdroba
  • 2 pesti korenčka (100g)
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 lovorjev list
  • ščepec majarona
  • 1 čajna žlička gorčice
  • sol, poper
  • olivno olje
  • 600ml vode
Zrezke popecite na olivnem olju. Nato na maščobi, na kateri ste pekli meso, prepražite čebulo, da postekleni. Zalijte z 200ml vode, dodajte ščepec majarona, strt strok česna, lovorjev list in popečene zrezke mlade govedine. Pokrito dušite 30 minut.
Ta čas v 400ml vode narezan korenček kuhajte 20 minut. Ko je korenje kuhano, ga skupaj z vodo spasirajte s paličnim mešalnikom. Tekočino ponovno zavrite in ji med mešanjem dodajte 4 jedilne žlice pirinega zdroba. Med mešanjem kuhajte še 3 minute. Korenčkovo-pirino polento nalijte v modelčke za muffine, ki ste jih predhodno namastili z olivnim oljem. 
Omako od zrezkov spasirajte s paličnim mešalnikom (pred tem vzemite ven lovorjev list in strok česna).
Za malčka vzemite ven 1 zrezek in dva kosa korenčkovo-pirine polente, preostanek omake z zrezki vred pa solite, poprajte in dodajte čajno žličko gorčico. Kuhajte še 3 minute, da se okusi dobro povežejo.
Zrezke mlade govedine postrezite ob korenčkovo-pirini polenti iz modelčka in prelijte z naravno omako.
Pa dober tek!


Peteršiljevi polžki z rdečim pestom

Pomanjkanje železa pri malčkih je pogost pojav in največkrat gre za posledico neuravnotežene prehrane. Zato je pomembno, da v malčkovo prehrano vključimo čim več živil z železom ter hkrati poskrbimo za vnos C vitamina, ki skrbi za boljšo absorpcijo železa. Več o tem v tej objavi

Drži, da je absorpcija železa iz mesnih izdelkov uspešnejša, a tudi zelenjavni obroki imajo lahko isti učinek. Z naslednjim receptom, ki ne vsebuje mesa, boste namreč prav tako poskrbeli, da bo izkoristek železa kar najboljši.Seveda pa nisem pozabila, kako pomembno je, da je obrok okusen, vizualno privlačen ter (kar je napomembnejše) zdrav. 

Za 170g obroka potrebujete:


  • 1 pest kuhane rdeče pese (50g)
  • 1 pest zelene bučke (50g)
  • 1 strok česna
  • 1 jedilno žličo polžkov
  • 2 čajni žlički ovlivnega olja
  • ščepec suhega timijana
  • ščepec svežega peteršilja
  • 300ml vode
Zavrite 250ml vode, vanjo stresite polžke in jih kuhajte po navodilih z embalaže (približno 10 minut).Česen nasekljajte in ga na čajni žlički olivnega olja na hitro prepražite. Dodajte nasekljano kuhano rdečo peso in bučko ter na majhnem ognju pražite dve minuti. Potresite s ščepcem timijana, zalijte s 50ml vode ter pokrijte s pokrovko. Na majhnem ognju zelenjavo dušite 10 minut. Ko se vse sestavine zmehčajo, jih spasirajte s paličnim mešalnikom, da nastane omaka.Kuhane polžke odcedite, jim dodajte čajno žličko olivnega olja in ščepec nasekljanega svežega peteršilja. Premešajte, da se olje in peteršilj dobro razporedita med testenine.Peteršiljeve polžke postrezite ob omaki iz rdeče pese, bučke in peteršilja.Pa dober tek!



NASVET!
  1. Kot sem že omenila, je potrebno v brezmesne jedi dodati vir vitamina C, zato je svež in nasekljan peteršilj odlična izbira, saj vsebuje kar trikrat več tega vitamina kot pa pomaranča. Poleg tega pa peteršilj vsebuje folno kislino, vitamin A, B1, B2 in E ter minerale kalij, kalcij, železo, mangan, cink, selen in natrij.
  2. Ste vedeli, da je timijan odličen vir železa in zato zelo dobrodošel kot začimba za vse, ki imajo v krvi nizko raven železa? Namreč, s 100g timijana za kar 218% pokrijemo dnevne potrebe odraslega človeka po železu. Poleg železa, pa timijan vsebuje tudi folno kislino, vitamine B kompleksa, betakaroten, vitamin A, K, E, in C. Več o uporabi timijana v malčkovi prehrani si preberite tu.
  3. Kakor timijan je tudi rdeča pesa dobra za kri, kar je potrjeno tudi s strani znanstvenikov. Vsebuje namreč visoke koncentracije železa, folne kisline ter kalija. 
  4. Česen, naravni antibiotik je vir kalija, vitamina B1 in B6, vitamina C in K, niacina in selena. 
  5. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.


Baby pommes frites in perutničke v rdeči omaki

Že dobrih devet mesecev ima Gurmanček Gal in njegova prehrana se vedno bolj približuje prehrani celotne družine. Seveda z manjšimi (za nekatere tudi večjimi) prilagoditvami. Živila za njegove obroke namreč ne solimo oziroma sladkamo. 

Poleg tega je vedno manj pasiranja, sekljanja in pretlačenih obrokov. Seveda pridejo dnevi, ko malčka mučijo zobki, razpoloženje ni pravo ali pa preprosto določeno živilo ne gre v nadobudno ritko. Takrat posežem po paličnem mešalniku - ki je v teh petih mesecih že oddelal kar nekaj ur miksanja - in Gurmančku Galu olajšam hranjenje. Sicer pa se vedno bolj trudim, da vsaj za čas kosila obrok ponudim po BLW metodi. Verjetno ste o njej prebrali že v drugih objavah, a naj vas spomnim, da gre za metodo uvajanja goste hrane, ki malčkom omogoči preizkušanje živil v obliki 'finger-food'-a.

Pommes frites, french fries, pomfrit, ocvrt krompirček...Kdo ga ne pozna? Ampak, ste vedeli, da lahko zelo okusno, predvsem pa zdravo različico krompirčka pripravite tudi vi, poleg tega pa bo tako pripravljen krompirček primeren tudi za najmlajše člane družine?

Za 200g obroka potrebujete:

  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1 piščančjo perutničko (70g)
  • 1 češnjev paradižnik, po možnosti domač (10g)
  • 1 pest (50g) mešane zelenjave (korenček, čebula, zelena, paprika)
  • 200ml vode ali jušne osnove (recept)
  • 1 čajno žličko 100%, hladno stiskanega olivnega olja
  • 2 ščepca majarona

V 200ml jušne osnove ali vode dajte perutničko, mešano zelenjavo, paradižnik, ščepec majarona in kuhajte 30 minut. Krompir olupite, narežite na rezine in ga, pokritega z vodo, zavrite. Vodo odlijte. Na pol kuhan krompir prelijte z žličko olivnega olja in potresite s ščepcem majarona. Na peki papirju krompir pecite 30 minut v pečici, ki ste jo predhodno ogreli na 190°C . Ko je piščanec kuhan, ga odstavite, tekočino pa skupaj z zelenjavo spasirajte s paličnim mešalnikom, da nastane omaka. Pečen krompirček postrezite kot prilogo k perutnički z rdečo omako. Če vaš malček še ne sprejema koščkov, meso perutničke nasekljajte ali spasirajte skupaj z zelenjavo in tekočino. Krompir pa pretlačite z vilico. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVET!

  1. Krompir namreč vsebuje vsebuje polno zdravju potrebnih in dobrodošlih sestavin. V njem najdemo kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, niacin, cink in vitamine skupine B. Je pa krompir tudi vir vitamina C. 
  2. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  3. Majaron je nepogrešljiva začimba pečenega krompirja. Kdaj in kje ga še lahko vključimo v prehrano malčkov pa si preberite tu.
Kaj pa ostali člani družine?
Kot sem že omenila, z odraščanjem vašega malčka in približevanju prvemu letu starosti, počasi prehajamo na družinsko prehranjevanje. Tokratni recept lahko izkoristite za družinsko kosilo, v katerem bodo uživali prav vsi člani družine. Sestavine prilagodite število obrokov. Krompir pecite po navodilih iz recepta, s tem da, ko je krompir pečen, preostanek krompirja, ki je namenjen ostalim članom, solite. Perutničke za odrasli del družine pa lahko pripravite na naslednji način. Pripravite marinado iz jedilne žlice olivnega olja, ščepca soli, popra, majarona, rdeče paprike, kurkume in mlete kumine. Meso premažite z marinado in ga položite v pekač. Dodajte 1 lovorjev list in pokrijte z alu folijo. Pecite 45 minut na 190°C. Nato alu folijo odstranite in s pečenjem nadaljujte še 15 minut, da perutničke dobijo zlatorjavo barvo.     

    Eksotični duo s kvinojinimi cmoki

    Mango. Tropski sadež, sladkega in svežega okusa, ki je bogat z vitamini (A, B kompleks, C)  in minerali (kalcij, železo, magnezij, kalij). Ker je bogat z vlakninami, je dobrodošel pri lajšanju prebavnih težav, predvsem pri zaprtju.

    Mango lahko v malčkovo prehrano uvedemo pri sedmih mesecih starosti, sama sem ga gurmančku Galu prvič ponudila pri dobrih devetih.

    Za 150g obroka potrebujete:


    • 1/2 banane (50g)
    • 1/2 manga (50g)
    • 1 jedilno žlico kvinoje
    • 100ml vode
    Kvinojo sperite pod vodo in jo nato v 100ml vode kuhajte 15 minut. Kuhano kvinojo pustite pokrito 5 minut, da se napiji vode in še dodatno zmehča. Ta čas mango in banano olupite, narežite na manjše koščke in ukašite s pomočjo paličnega mešalnika. Ohlajeno kvinojo z jedilno žlico oblikujte v cmoke in jih dodajte v sadno kašo.
    Pa dober tek!

    NASVET!
    1. Kvinoja je odličen vir hranilnih snovi in je zato primerna za najmlajše - otroke in dojenčke. Je lahko prebavljiva žitarica, ki jo lahko ponudite malčkom, ki so občutljivi na gluten oziroma malčkom, pri katerih žitaric z glutenom še niste uvedli. Kvinoja je bogata z beljakovinami in minerali.
    2. Prav tako je z vitamini in minerali bogata banana, saj vsebuje vitamine  A, B1, B2, B6, C in D ter minerale kot so kalij, magnezij, kalcij, fosfor, železo, jod in klor. Je prava energijska bomba, ki pa vsebuje malo maščob
    3. Z dodajanjem manga v kašico, boste poskrbeli za vnos C vitamina, ki je nujno potreben za absorpcijo železa. Več o tem pa v tej objavi. 

    Borovničev puding

    Da lahko tudi vi skuhate borovničev puding (cca 180g), potrebujete:

    • 200 ml riževega napitka
    • 1 jedilno žlico svežih ali zamrznjenih borovnic
    • 2 zvrhani jedilni žlici riževe moke
    V 200 ml riževega napitka dodajte 1 jedilno žlico borovnic. Ko napitek z borovnicami zavre, počasi, med stalnim mešanjem  postopoma vmešajte 2 jedilni žlici riževe moke in med mešanjem kuhajte še 3 minute oziroma toliko časa, da se puding zgosti. Postrezite primerno ohlajeno.
    Pa dober tek!

    NASVET!
    1. Borovničev puding lahko popestrite s ščepcem cimeta ali prave vanilije. Lahko pa k pudingu postrežete jedilno žlico pravega grškega jogurta
    2. Med dodajanjem riževe moke ne pozabite na mešanje, saj se sicer hitro naredijo grudice. Povem iz izkušenj, saj sem tudi sama prvič premalo mešala in je nastala grudasta zmes. V drugo pa mi je uspelo.

    KAJ PA OSTALI DRUŽINSKI ČLANI?
    Borovničev puding je lahko odlična sladica za vse člane družine. Sestavine prilagodite glede na število družinskih članov oziroma obrokov. Če ste bolj sladke narave, si puding posladkajte s kakavom ali vanilijevim sladkorjem. V kolikor pa imate doma malinov sirup, predlagam, da čez puding polijete 1 jedilno žlico sirupa in jed vas bo popeljala v leta, ko ste še žulili šolske klopi ;)