Vsakič, ko smo prišli k noni v Brkine, je zadišalo po sveže pečenem "štrudlu". Ne tistem klasičnem, ampak takem, ki je narejen iz kvašenega testa, z ogromno nadeva in seveda bogato posutem z mletim sladkorjem. Omamen je bil.
Zato sem se odločila, da za tokratni Gurmančkov BLW izziv, pripravim "baby" verzijo noninega štrudla. Z veliko več testa in seveda brez sladkorja. Takega, da bo primeren tudi za najmlajše člane družine in ne bo razpadel v njihovih majhnih rokah.
Če te zanima, kako sem se lotila peke in kako lahko tudi v tvoji kuhinji zadiši po jabolkih in cimetu, beri dalje ;)
Za približno polkilogramski jabolčni kruh potrebujete:
- 1/3 kvasa
- 250g bele pšenične moke
- 2 čajni žlički masla
- 3 srednje velika jabolka
- 1 jedilno žlico brusnic
- 1 jedilno žlico rozin
- 1 kavno žličko cimeta
- 2dl vode
Vodo ogrejte na približno telesno temperaturo in vanjo nadrobite kvas, dodajte 1 jedilno žlico moke in noževo konico sladkorja (toliko, da testo vzhaja). Kvasec pustite, da vzhaja 20-25 minut.
Moko presejte, naredite jamico in v njo dodajte 1 čajno žlico masla, ki ste ga predtem stopili. Počasi, med gnetenjem dolivajte kvasec. Testo dobro pregnetite in pokrijte s kuhinjsko krpo ali živilsko folijo. Testo pustite, da vzhaja pol ure.
Ta čas na strgalu nastrgajte jabolka. Če so domača, jih nastrgajte kar z olupkom vred, sicer pa jih prej olupite.
V ponvi stopite maslo, dodajte nastrgana jabolka, rozine, brusnice in cimet ter dušite približno 10 minut, da izpari odvečna tekočina. Ponev odstavite in pustite, da se nadev ohladi.
Testo še enkrat dobro pregnetite. Če se vam testo lepi za prste, dodajte moko.
Testo zvaljajte na debelino 1 centimetra in čez njega enakomerno razporedite nadev. Testo zavijte v potico in ga položite na peki papir. Trikrat ga z nožem prebodite do dna, da ne bo med peko počil.
Jabolčni kruh v prej ogreti pečici pecite 40 minut in sicer pri temperaturi 180°C.
Ko je jabolčni kruh pečen, ga vzemite iz pečice in pokrijte s čisto, neodišavljeno kuhinjsko krpo. Ohlajenega narežite na debelino enega prsta in postrezite.
Pa dober tek!
NASVET!
- Jabolčni kruh lahko tudi zamrznete in ko ga potrebujete, preprosto pustite, da se odtaja in ga ponudite malčku.
- Če želite, lahko pred preko jabolčni kruh premažete s stepenim jajcem, ki bo kruhu dal lepo rumenozlato barvo.
- V nadev lahko dodate tudi skuto in drugo sadje. Odlično se obnesejo hruške in slive.
Naslednji recept Gurmančkovega BLW izziva sledi že v nedeljo 21.1.2018.
Gurmančku Galu lahko sledite tudi na FB strani in Instagram-u. Vesela bom vaše podpore in komentarjev.