Bananin kuskus z orehi

Tokrat sem orehe vključila v bananin kuskus, ki sem ga skuhala na riževem napitku. Orehi so izredno bogat vir omega 3 in omega 6 nenasičenih maščobnih kislin, poleg maščob pa vsebujejo še kar nekaj vlaknin, beljakovin ter vitaminov in mineralov.


Za 250g obroka potrebujete:
  • 1 jedilna žlica mletih orehov
  • 1 jedilni žlica kuskusa
  • pol banane (50g)
  • 150ml riževega napitka
V 200ml riževega napitka vmešajte jedilno žlico mletih orehov. Ko napitek zavre, mu dodajte kuskus in na kocke narezano banano. Kuhajte 2 minuti, nato pa pokrito pustite še 5 minut, da kukus vpije vodo in se napne. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!

Puran s sladkim rdečim zeljem in pečenim krompirjem

Tokratno kosilo sem v večji meri ponudila po takoimenovani Baby Led Weaning metodi. Pri tej metodi malčku ponudimo živilo v velikosti pomfrija in mu tako omogočimo, da se hrani sam. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

Za približno 200g obroka potrebujete:
  • 1 manjši file purana (50g)
  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 2 pesti narezanega rdečega zelja (100g)
  • ščepec majarona
  • 2 čajni žlici 100%, hladno stiskanega olivnega olja
Olupljen krompir narežite na kose v velikosti pomfrija. Dajte ga v vodo in kuhajte toliko časa, da zavre. Nato vodo odlijte, krompir položite na peki papir, potresite s ščepcem majarona in prelijte s čajno žličko olivnega olja. Krompirček pecite v pečici, ogreti na 200°C 25 minut oziroma toliko časa, da dobi lepo, zlatorjavo barvo. Ta čas file purana in rdeče zelje na sopari kuhajte 20 minut. Kuhanemu rdečemu zelju dodajte čajno žličko olivnega olja in ga na grobo pretlačite z vilicami ali spasirajte s paličnim mešalnikom. Kuhan puranji file narežite na trakce in ga postrezite ob pečenem krompirčku in prilogi iz rdečega zelja.
Pa dober tek!
 
NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Če vaš malček še ne sprejema koščkov, lahko vse sestavine skuhate na sopari in krompir pretlačite skupaj z rdečim zeljem.
  3. Če se bojite napenjanja po rdečem zelju, lahko le to podušite v malo vode in zelju dodate ščepec kumine, ki bo preprečila morebitno napenjanje. Več o kumini pa v tej objavi.
  4. Majaron je nepogrešljiva začimba pečenega krompirja. Kdaj in kje ga še lahko vključimo v prehrano malčkov pa si preberite tu.
Kaj pa ostali družinski člani?
Purana s sladkim rdečim zeljem in pečenim krompirjem lahko pripravite za vse člane družine. Za 5 obrokov, z malim gurmančkom oziroma gurmančico na čelu potrebujete:
  • 500g puranjega fileja
  • 10 srednje velikih krompirjev 
  • pol glave rdečega zelja
  • začimbe (sol, poper, kumina, rdeča paprika, majaron)
  • olivno olje
Puranje fileje (razen koščka, ki je namenjen za malčka) začinite s soljo in poprom. Krompir olupite in narežite na manjše krhlje. Krompir kuhajte toliko časa, da zavre. Nato vodo odlijte in krompir razporedite na pekač, ki ste ga pokrili s peki papirjem. (Jaz sem naredila dva 'bazenčka' s peki papirja. Enega, manjšega, za Gurmančka Gala, kamor sem položila dve pesti krompirja ter ga začinila z majaronom in olivnim oljem. Preostanek krompirja pa sem razporedila na večji del peki papirja ter ga začinila s poprom, soljo, majaronom, rdečo papriko in olivnim oljem.) Krompir pecite na 200°C 25 minut oziroma toliko časa, da dobi lepo, zlatorjavo barvo. Rdeče zelje narežite na manjše koščke in ga kakor krompir kuhajte v vodi toliko časa, da voda zavre, nato vodo odlijte. V ponvi segrejte jedilno žlico olivnega olja ter vanjo stresite rdeče zelje. Začinite s ščepcem mlete kumine, zalijte z 1 zajemalko jušne osnove (ali vode) ter zelje dušite še 20 minut. Puranji file za malčka skuhajte na sopari ali v malo vode, preostale puranje fileje pa specite na olivnem olju, da dobijo zlatorjavo barvo. Pečene puranje fileje postrezite ob prilogi iz rdečega zelja in pečenega krompirja.  

Kvinoja s sladko cimetovo hruško

Pri Galovih skoraj devetih mesecih sem začela v prehrano oziroma pripravo te redno vključevati tudi kokosovo maslo, ki je odlična izbira za pečenje, saj ohrani svojo sestavo tudi pri zelo visokih temperaturah.

Za današnji zajtrk sem mu tako hruško popekla na kokosovem maslu, potresla s cimetom in vmešala v kuhano kvinojo. Hruška je bogata z vitamini (C, E, A, B kompleks) in minerali (fosfor, kalcij). Poleg tega hruška pospešuje prebavo in čisti črevesje, zato je odlična izbira za malčke, ki imajo težave z zaprtjem.

Za 150g obroka potrebujete:
  • 1 srednje veliko hruško (po možnosti sorte Abata, saj je zelo sladka in med kuhanjem kar razpade)
  • 1 jedilno žlico kvinoje
  • 100ml vode
  • ščepec cimeta
  • pol čajne žliičke kokosovega olja oziroma masla
Oprano kvinojo kuhajte v 100ml vode 15 minut, ko je kuhana, naj pokrita počiva še 5 minut. Ta čas na kokosovem olju popecite narezano hruško, ki ste jo začinili s ščepcem cimeta. Ko hruška začne dobivati zlatorjavo barvo, ponev pokrijte s pokrovko in hruško dušite še 5 minut. Hruško lahko pretlačite ali pustite kar v koščkih. Kuhano kvinojo vmešajte k hruški in postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!

Žrebičkovina s sladkim krompirjem in koromačem

Tokratni receept zahteva zelo malo sestavin, a je kljub temu zelo okusno in zdravo.

Žrebičkovino, bogato z železom, sem tokrat kombinirala s sladkim krompirjem in koromačem. Koromač je vir vitaminov (vsebuje vitamin C, E, provitamin A in betakaroten) in mineralov. V njem najdemo železo, kalij, magnezij in kalcij. Vsebuje pa tudi veliko folne kisline. Prav tako je zdravju koristen sladki krompir, ki vsebuje ogromno prehranskih vlaknin, veliko antioksidantov ter je bogat vir ogljikovih hidratov. V njem pa najdemo tudi vitamine B6, C, D, ter karotenoide in minerale (železo, magnezij, kalij).

Za 200g obroka potrebujete:
  • 3 pesti sladkega krompirja (150g)
  • 1 pest koromača (50g)
  • 1 file žrebičkovine (50g)
  • 1 čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja
Koromač narežite na manjše koščke. Sladki krompir olupite in ga narežite na rezine. Pripravite peki papir. Na polovico peki papirja položite narezan koromač, nanj zložite rezine sladkega krompirja ter na koncu še file žrebičkovine. Pokrijte s peki paprijem (kot bi zaprli knjigo) in s strani zavihajte robove papirja, da se ustvari nekakšen mošnjiček. To bo ustvarilo idealne pogoje za soparjenje vseh sestavin, ki se bodo navzele medsebojnega vonja in okusov. Mošnjiček s sestavinami dajte v predhodno ogreto pečico in pecite na 200°C 30 minut. Ko je pečeno, mošnjiček previdno odprite, da se ne opečete. Žrebičkovino narežite na manjše koščke, koromač in sladki krompir pa pretlačite z vilico. Dodajte še žličko kvalitetnega olja ter primerno ohlajeno postrezite.
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Če vaš malček še ne sprejema koščkov, vam svetujem, da vse sestavine pretlačite ali spasirate s pomočjo paličnega mešalnika.

Zdrobovi knedlčki

Zdrobovi knedlčki, zagotovo ena izmed bolj okusnih jušnih prilog.  Primerni so za zakuho v krem juhe, goveje ali kokošje jušne osnove. Za domače, mehke zdrobove knedlčke, ki jih lahko pripravite tudi v vaši kuhinji pa sledite spodnjim navodilom.

Potrebujete:
  • 1 jajce
  • 4 jedilne žlice pšeničnega zdroba tip 400 
  • 50g masla
  • 1l vode ali še boljše kokošje ali goveje juhe
Maslo zmečkajte in mu vmešajte jajce. Stepajte toliko časa, da se maslo in jajce dobro povežeta. Nato počasi, med mešanjem, dodajajte pšenični zdrob. Jaz vmešam 1 žlico in ko je pšenični zdrob že dodobra vmešan, dodam naslednjo žlico pšeničnega zdroba. Ko je masa za zdrobove knedlčke pripravljena, jo pustite počivati 10 minut. 
Ta čas zavrite vodo oziroma jušno osnovo. Ko zavre s kavno žličko, ki ste jo prej pomočili v vrelo juho, oblikujte knedlčke in jih potopite v vrelo juho. Knedlček bo sam 'odpadel' z žlice. Ko porabite vso maso, juho s knedlčki pokrite spokrovko in pustite, da se na majhnem ognju kuha 10 minut.
Zdrobove knedlčke v juhi postrezite primerno ohlajene.
Pa dober tek!




NASVET!
  1. Zdrobovi knedlčki so okusna priloga tudi k mesnim ali zelenjavnim omakam.
  2. Polagam vam na srce, da je prava izbira maslo, saj bodo le tako knedlčki resnično mehki in rahli. Sama sem preizkusila že verzijo z margarino in olivnim oljem. Sploh z uporabo slednjega so bili knedlčki resnično trdi. 

Kaj pa ostali družinski člani?
Zdrobovi knedlčki so primerni za vse člane družine, saj boste z maso iz recepta dobili dovolj knedlčkov za vsaj 4 obroke. 

Slivova kvinoja z rozinami

Pozno poleti in v jeseni sem si naredila kar precejšnjo zalogo sadja in zelenjave, ki sem jo pretežno shranila kar v zamrzovalno skrinjo. Tako še danes, ko je zunaj krepko pod ničlo, lahko uživamo v domači zelenjavi in okusnem sadju.

Zato sem tokrat posegla po domačih slivah, ki sem jih zamrznila in jih uporabim za Galove kašice ali za slivove cmoke. Slive so bogate z antioksidanti, pektini, flavonoidi, bakrom, cinkom, beta karotenom ter vitamini skupine B in vitaminom C. Njihovo uživanju ureja prebavo in pomaga pri odvajanju vode iz telesa.

Za 200g obroka potrebujete:

  • 5 sliv - če boste uporabili suhe, potem rozine izpustite
  • 2 čajni žlici rozin
  • 1 jedilno žlico kvinoje
  • 200ml vode
Kvinojo dobro splaknite. V 200ml vode dajte slive, rozine in oprano kvinojo. Pokrito kuhajte 15 minut in nato pustite še 5 minut, da se kvinoja dobro razmoči. Če so slive prevelike za vašega malčka, jih pretlačite z vilico.
Pa dober tek

NASVET!
  1. Slivova kvinoja z rozinami je primerna tudi, če je hladna, zato jo lahko pripravite tudi za takrat, ko ste na poti.  

Gurmančkovi mesno-zelenjavni polpeti

Gurmanček Gal se s svetlobno hitrostjo približuje devetim mesecem starosti in ravno zaradi tega vedno bolj posegam po takoimenovani BLW metodi hranjenja. BLW metoda nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

In ravno z namenom ponujanja obrokov po tej metodi, sem se odločila, da Gurmančku Galu pripravim okusne polpete, pripravljene iz zelenjave, mesa in začimb.

Za 9 mesno-zelenjavnih polpet (50g) potrebujete:

  • 200g mlete teletine
  • 2 jedilni žlici naribanega korenčka
  • 1 čajno žličko naribanega pastinaka
  • 1 pest bučk (50g)
  • ščepec majarona
  • ščepec peteršilja
  • 4 jedilne žlice pščeničnega zdroba  - če vašemu malčku še niste uvedli glutena oziroma kaže preobčutljivost na gluten, lahko pšenični zdrob zamenjate s koruznim
  • 1 jajce - če jajc še niste uvedli oziroma jih malček ne sprejema, jajce lahko izpusite v masi za polpete. Ti bodo ravno tako okusni, le pri pečenju bodo malo popokali
Mleti teletini dodajte korenček, pastinak in bučke. Dobro premešajte. Dodajte še stepeno jajce, peteršilj in majaron. Ponovno vse sestavine dobro premešajte in pregnetite, da se vse sestavine premešajo čez celotno maso. Nato dodajte 3 jedilne žlice pšeničnega zdroba in dobro premešajte. Masa se mora lepo oblikovati v kroglice. Z jedilno žlico zajemajte maso, jo na hitro povaljajte v pšeničnem zdrobu in oblikujte v kroglice. nato jo med dlanmi malo stisnite, da nastane debelejša, pleskavici podobna polpeta. Polpete položite na peki papir in jih v pečici na 180°C pecite 30 minut. Vmes jih 1 obrnite, da se zapečejo na obeh straneh.
Pa dober tek! 


NASVET!
  1. Mleto teletino boste sicer težko zasledili v mesnicah in trgovinah, a vam jo lahko mesar zmelje, če ga le prosite. Sama sem tako v mesnici izbrala lep, pust kos teletine in prosila, da mi jo zmeljejo. Mleto teletino lahko potem doma tudi sporcionirate in zamrznete.
  2. Pri nas je navada, da ko delamo polpete, jih naredimo kar lepo število, preostanek pa zamrznemo. Tako sem naredila tudi z Gurmančkovimi mesno-zelenjavnimi polpetami. Za kosilo je tako dobil 1 polpet, preostalih 8 pa sem shranila v vrečko in zamrznila. Pred naslednjim serviranjem jo bom odmrznila in dobro prekuhala v omaki.
  3. Svetujem vam, da če je le možno, uporabljate jajca iz eko pašne perutnine. Slednja namreč vsebujejo idealno razmerje omega tri in omega 6 maščobnih kislin. Pri hlevski ali baterijski reji jajc je namreč prisotna tudi uporaba raznoraznih antibiotikov in pesticidov, poleg tega pa imajo jajca industrijsko rejenih živali občutno manj vsebnosti vitamina D3 in maščobnih kislina omega 3. Pri tovrstni reji jajc je tudi večja možnost okužbe s salmonelo. Sama kupujem jajca pri bližnjem kmetu.
Kaj pa ostali družinski člani?
Gurmančkove mesno-zelenjavne polpete lahko pripravite za vse člane družine. Ko pripravite maso, oblikujte želeno število polpet za vašega malčka, preostanek mase pa začinite ter oblikujte v kroglice. Za piko na i, lahko v sredino kroglice položite kocko sira, ki bo še popestrila okus Gurmančkovih polpet.

Gurmančkov mesno-zelenjavni polpet s pire krompirjem, korenčkom in grška pomaka

Čufti v paradižnikovi omaki. Vsak jih pozna, kajne? Po navadi v kombinaciji s pire krompirjem. A tokrat sem se odločila, da Gurmančkove mesno-zelenjavne polpete pripravim malo drugače.

Za 200g obroka potrebujete:

  • 1 Gurmančkov mesno-zelenjavni polpet (50g) - recept
  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1 srednje velik korenček (100g)
  • 1 jedilno žlico grškega jogurta
  • 1 čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja
  • 30ml adaptiranega (ali materinega) mleka
Krompir olupite in narežite na manjše kose. 1/3 korenčka naribajte, preostanek pa narežite na pomfriju podobne velike in dolge kose. Krompir in korenje kuhajte na sopari 25 minut. Če ste polpet vzeli iz skrinje, tudi slednjega na sopari skupaj z zelenjavo dobro pregrejte. Ta čas v jedilno žlico grškega jogurta vmešajte nariban korenček. Ko je krompir kuhan, ga pretlačite, dodajte čajno žličko kvalitetnega olja ter 30ml adaptiranega mleka in dobro premešajte. Pire krompir postrezite ob korenčkovih palčkah in Gurmančkovi polpeti z grško pomako.
Pa dober tek!
NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Tokratno kosilo je bolj ali manj pripravljeno po BLW metodi. BLW metoda nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

Baby kašica korenček-jabolko z banano

Verjetno že veste, da je shramba Gurmančka Gala prepolna domačih baby kašic, ki sem jih tako skrbno pripravila v septembru. So odlična, zdrava in okusna alternativna kupljenim kašicam, saj ne vsebujejo konzervansov, sladkorja in soli, poleg tega pa so pripravljene iz domačega sadja in zelenjave. Tu pa si lahko preberete, kako lahko tudi vašo shrambo napolnete z domačimi baby kašicami.

Po domačih baby kašicah velikokrat posežem, ko gremo na pot, h komu na obisk ali kar tako, da je obrok kar se da hitro pripravljen.

Za tokratno malico sem Gurmančku Galu v domačo baby kašico vmešala pretlačeno banano in malica je bila pripravljena kot bi mignil.

Za 200g obroka potrebujete:

  • 1/2 kozarčka domače baby kašice korenček-jabolko
  • 1 manjšo banano
Banano z vilico pretlačite in ji vmešajte domačo baby kašico. 
Pa dober tek!

Ajdov mlečni zdrob s kokosom

Ajda je hranilno zelo bogato žito, ki ga priporočajo za boljši krvni obtok in boj proti raku. Je vir vitaminov in mineralov, saj v njej najdemo tiamin, riboflavin, vitamine skupine B, železo, cink, magnezij, fosfor in selen. Njen učinek je protivneten, probiotičen in antioksidanten. Ajdo v kulinariki najdemo v obliki kaše, kosmičev, zdroba, napihnjenčkov in moke. Ker ne vsebuje glutena, je primerna tudi za malčke, ki so nanj občutljivi.

Kokos oziroma kokosova moka je narejena iz svežega kokosovega mesa. kakor ajda tudi kokos ne vsebuje glutena in je tako primerna za osebe s celiakijo. Kokosova moka je bogata z vlakninami in beljakovinami. 

Za 220g obroka potrebujete:

  • 1 čajno žličko kokosove moke
  • 2 zravnani jedilni žlici ajdovega zdroba (instant)
  • 5 meric adaptiranega mleka
  • 210ml vode
Vodi dodajte čajno žličko kokosove moke. Ko voda zavre, ji postopma vmešajte ajdov zdrob in med mešanjem kuhajte še 3 minute. Ko se ajdov zdrob malo ohladi, mu vmešajte 5 meric adaptiranega mleka. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!



Orehov zaspanček

Vedno več študij dokazuje, da je dobro orešče uvesti v malčkovo prehrano pred dopolnjenim prvim letom starosti, saj s tem zmanjšamo možnost za nastanek alergije. Ravno zaradi tega semse odločila, da počasi v jedilnik Gurmančka Gala uvedem tudi oreščke. In sicer sem se odločila, da mu bom najprej ponudila orehe in lešnike, ki rasejo tudi v Sloveniji. Poleg tega pa imam v skrinji še zalogo domačih mletih orehov.

Orehi so izredno bogat vir omega 3 in omega 6 nenasičenih maščobnih kislin, poleg maščob pa vsebujejo še kar nekaj vlaknin, beljakovin ter vitaminov in mineralov. 

Orehe sem tokrat kombinirala z ovsenimi kosmiči, ki prav tako vsebujejo vlaknine, ogljikove hidrate in maščobe. So vir magnezija, kalija, cinka, bakra, mangana, selena železa tiamina in pantotenske kisline. V njih pa najdemo tudi vitamine B1, B2, D in E.  


Za 220g obroka potrebujete:
  • 1 jedilno žlico mletih orehov
  • 2 jedilni žlici drobno mletih ovsenih kosmičev
  • 200ml ovsenega napitka
Ovsenemu napitku vmešajte mlete orehe in ovsene kosmiče. Med stalnim mešanjem segrevajte toliko časa, da napitek zavre. Ko zavre, kosmiče med mešanjem kuhajte še 2-3 minute oziroma toliko časa, da se kaša zgosti. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!


Bananina kvinoja

Kvinoja je odličen vir hranilnih snovi in je zato primerna za najmlajše - otroke in dojenčke. Je lahko prebavljiva žitarica, ki jo lahko ponudite malčkom, ki so občutljivi na gluten oziroma malčkom, pri katerih žitaric z glutenom še niste uvedli. Kvinoja je bogata z beljakovinami in minerali.
Prav tako je z vitamini in minerali bogata banana, saj vsebuje vitamine  A, B1, B2, B6, C in D ter minerale kot so kalij, magnezij, kalcij, fosfor, železo, jod in klor. Je prava energijska bomba, ki pa vsebuje malo maščob
Za 180g obroka potrebujete:
  • 1 banano (100g)
  • 1 jedilno žlici kvinoje
  • 100ml vode
Kvinojo operite pod vodo in jo nato v vodi kuhajte 15 minut. Pokrito pustite stati še 5 minut. Ta čas spasirajte banano in ji vmešajte kuhano in ohlajeno kvinojo. 
Pa dober tek! 

Prosena kaša s hruško in suhimi marelicami

Že v dveh receptih (recept 1 in recept 2) sem ugotovila, da je kombinacija svežega in suhega sadja zmagovalna. Suho sadje je namreč zelo sladko in tako na zdrav in naraven način poskrbi, da je kašica sladka, brez nepotrebnega dodajanja sladkorja.

Tokrat sem proseno kašo kombinirala s hruško in suhimi marelicami. Pri nakupu suhih marelic bodite pozorni, da kupite nežveplane marelice. Te boste prepoznali po barvi, saj bodo rjave in ne svetlo oranžne barve.

Za 200g obroka potrebujete:
  • 1 jedilno žlico prosene kaše
  • 1 srednjo veliko hruško (100g)
  • 3 suhe marelice
  • 250ml vode
  • ščepec vanilije
Marelice narežite na manjše koščke. Hruško olupite in jo prav tako narežite na manjše koščke. Hruško, suhe marelice in proseno kašo dodajte v 250ml vode in kuhajte 15 minut. Nato pustite sestavine še 5 minut pokrite, da se kaša dodobro namoči. Vse sestavine na hitro pretlačite z vilico ali s tlačilko za krompir. Toliko, da marelice in hruška malo razpadejo. Kašici dodajte še ščepec prave vanilije in postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!



NASVET!

  1. Prosena kaša s hruško in suhimi marelicami je idealna tudi za potepe, saj je prav tako okusna, ko je hladna. Lahko pa steklen kozarček, v katerem boste shranili kašico, ovijete v alu folijo in topla kašica bo zdržala najmanj 2 uri. Preverjeno ;)
  2. Vanilija se odlično dopolnjuje z jedmi, ki vključujejo sadje. Več o vaniliji in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.
  3. Prosena kaša je brez glutena in jo lahko ravno iz tega razloga v malčkovo prehrano uvedete že med prvimi žiti. Poleg tega prosena kaša vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa, kalcija in vitamine skupine B.
  4. V hruški najdemo vitamine (C, E, A, B kompleks) in minerale (fosfor, kalcij,   .Hurška je diuretik, pospešujejo prebavo in čistijo črevesje. Proti zaprtju so ravno tako uspešne kot slive.
  5. Suhe marelice pa so vir karotenoida, vlaknin in kalija. Bogate so z vitaminom A, B in C ter z minerali (kalcij, magnezij, železo).

Grški jogurt s toplo rozinovo omako in jabolčno kašico

Grški jogurt je edini mlečni izdelek, ki ga Gurmanček Gal poje in zraven ne dela zanimivih mimik. Skuta in kozji jogurt sta mu očitno predstavljala tako zelo neužitno jed, da so se njegova usta skremžila na vse štiri konce. Jaz pa seveda v huronski smeh.
Tako da sedaj je na našem jedilniku popoldne največkrat grški jogurt z razčičnimi sadnimi kombinacijami. Tako sva preizkusila že brusnični jogurt in jogurt s kakijevo kašico.
Tokrat pa sem se odločila, da preizkusim grški jogurt v kombinaciji z domačo jabolčno kašico, rozinami in cimetom.

Za približno 150g obroka potrebujete:

  • 2 zvrhani jedilni žlici grškega jogurta (100g)
  • 2 čajni žlici rozin
  • 2 jedilni žlici domače baby kašice z okusom jabolka (recept)
  • ščepec cimeta
  • 50ml vode
Vodi dodajte rozine in zavrite in pustite vreti 3 minute. Rozine skupaj z vodo spasirajte s paličnim mešalnikom. V posodico dodajte jogurt in jabolčno kašico ter prelijte s toplo rozinovo omako. Za konec potresite še s ščepcem cimeta.
Pa dober tek! 

NASVET!

  1. Cimet je del prehrane Gurmančka Gala že od njegovega petega meseca starosti. Več o cimetu in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.
  2. Grški jogurt je zaradi svoje priprave izjemno bogat z beljakovinami, a ima ravno zaradi tega nizko vsebnost ogljikovih hidratov. Je lažje prebavljiv od navadnega jogurta, vsebuje dvakrat več proteinov in je primeren tudi za osebe z laktozno netoleranco. 

Ognjičev vazelin

Ognjič poznamo pod različnimi imeni in sicer kot babji prstanec, ringelca, kalendula, meseček, neven in še mnogo drugih. 

Uporabljali so ga že stari Egipčani in Rimljani, saj so verjeli, da ima ognjič pomlajevalni učinek. Ognjič ima namreč mnogo zdravilnih učinkov, saj ga uporabljajo za celjenje manjših ran in odrgnin, pomaga pri lajšanju oteklin in bolečin pri opeklinah. Blaži krčne žile, akne ter različne izpuščaje.

Da ima ognjič zdravilne učinke prispevajo flavonoidi (protivnetni učinek), eterično olje (protikrčni učinek) in triterpeni. Slednji uničujejo bakterije, viruse, celo nekatere glivice. Delujejo protivirusno ter večajo odpornost organizma proti okužbam.

Ker je ognjič precej nevtralen, ne draži kože in je zelo primeren za nego občutljive in na alergije dovzetne kože. Vsi pripravki iz ognjiča tako delujejo antiseptično, protibakterijsko, protivirusno in protivnetno. Več o ognjiču in njegovih pripravkih si lahko preberete tudi na tej strani.

Pri nas ga imamo poln vrt, cveti pa od zgodnjega poletja in vse tja do pozne jeseni. Ognjičevo cvetje se obira od junija do oktobra, še najboljše je, če ga obiramo ob nekajdnevnem močnem soncu, saj je takrat njegov učinek največji. Obiramo le cvetove in sicer je najboljše, če iz cveta odtrgamo oranžne oziroma rumene dele, zeleni del pa odstranimo. Ognjič lahko posušimo ali zamrznemo.


Kar se tiče pripravkov iz ognjiča, je mojstrica moja mama, saj kreme iz ognjiča izdeluje že vrsto let. Letos pa je na mojo pobudo izdelala tudi ognjičev vazelin, ki ne vsebuje mleka za telo in je tako, vsaj po mojem mnenju, še bolj primeren za moje in potrebe Gurmančka Gala.

In sicer ognjičev vazelin koristim za zaščito kože Gurmančka Gala pred mrazom, z njim mu mažem ritko, seveda pa ga uporabljam tudi sama. Odličen je za mazanje ustnic, da jih zaščitimo pred mrazom, za nego skuhe kože na komolcih, petah in rokah. lahko ga pa uporabite tudi za mazanje manjših ran, odrgnin in opeklin.

Za približno 250g ognjičevega vazelina potrebujete:

  • 250g vazelina
  • 150g ognjičevih cvetov
  • gazo
  • posodice za shranjevanje vazelina
Postopek:
1.Vazelin raztopimo in vanj vmešamo ognjičeve cvetove.

2. Ognjičevo zmes grejemo toliko časa, da skoraj zavre, nato lonec odstavite.
3. Zmes pustite počivati 24h, da vazelin dodobra vpije ognjičeve učinkovine
4. Pripravite vodno kopel. V lonec vlijte vodo, nad njo postavite lončev, v katerega boste odcedili ognjičev vazelin, na ta lonček pa postavite gazo.
5. Po 24 urah, vazelin z ognjičevimi cvetovi še enkrat zavrite.
6. Zmes prelijte v gazo, jo zavozlajte in počasi stiskajte, da se vazelin izcedi skozi gazo. Lahko si pomagate s kleščami za obračanje zrezkov. PREVIDNO! Vazelin je vroč, zato je previdnost nujna, da se ne boste pri delu opekli.
7. Odcejen vazelin natočite v posodice z zamaškom. Najboljše so tiste posodice od krem, ki ste jih porabili, očistili in shranili.
8. 'Bulo' iz gaze z ognjičevimi cvetovi lahko uporabite za nego suhe kože na podplatih, komolcih...
9. Posodice z vazelinom pustite odkrite toliko časa, da se vazelin ohladi in strdi. Najbolje čez noč.

 Letos namesto pelargonij, begonij in podobnih cvetlic, v cvetlična korita na balkonih zasadite ognjič. Poleg prelepega cvetja, boste poskrbeli tudi za zalogo ognjičevi krem in vazelinov ;)


Grški jogurt s kakijem

Gurmančku Galu sem grški jogurt že ponudila in sicer s toplo brusnično omako, tokrat pa sem se odločila, da grški jogurt kombiniram s kakijem.

Verjetno že veste, da je grški jogurt zaradi svoje priprave izjemno bogat z beljakovinami, a ima ravno zaradi tega nizko vsebnost ogljikovih hidratov. Je lažje prebavljiv od navadnega jogurta, vsebuje dvakrat več proteinov in je primeren tudi za osebe z laktozno netoleranco. Kaki pa je vir vitamina C, A ter vitamini iz skupine B. Prav tako je kaki bogat vir mineralov in sicer železa, fosforja in kalcija.

Za 250g obroka potrebujete:
  • 1 manjši kaki (100
  • 1 lonček pravega grškega jogurta (150g)
Kaki olupite in ga spasirajte. Kakijevo kašico vmešajte v grški jogurt in postrezite.
Pa dober tek!

Gurmanček Gal gleda dokumentarce

„Globalni koncerni želijo, da zaužijemo čim več obdelanih izdelkov. Prigrizkov, gaziranih pijač…S tem največ zaslužijo, s sadjem in zelenjavo ne“. 

(organizacija Food Watch) 

Današnja tema je res kar precej izven okvirjev Gurmančka Gala, a se mi zdi dobrodošlo, da znanje, ki sem ga dobila iz teh dveh oddaj, delim z vami.

V FB skupini Gurmanček Gal-vse o uvajanju goste prehrane mi je mamica omenila dokumentarec, ki ga je gledala na programu BBC Earth in katerega tematika je bilo meso, pravzaprav posledice in koristi uživanja mesa.

Chris Bavin v britanskem dokumentarcu Resnica o mesu raziskuje ali je meso primerno živilo v prehrani ljudi in katero meso je najboljša izbira.

  1. V Veliki Britaniji zelo narašča poraba mesnih izdelkov. Tako  na letni ravni za prehrano ljudi ubijejo 1,5 milijona krav, 11 milijonov prašičev in 15 milijonov jagnjetine in ovc.
  2. Železo iz mesnih izdelkov se lažje absorbira kot železo iz brezmesnih jedi, zato moramo v brezmesne jedi dodati vir vitamina C. O povezavi vitamina C in železa sem pisala že v tej objavi. 
  3. Težava je pravzaprav v predelanem mesu, ki vsebuje nitrite, ki v telesu delujejo rakotvorno in povečajo možnost za razvoj raka na črevesju za kar 18%. Kot predelano meso so mišljene klobase, salame, hrenovke, paštete in podobno. Že 50g predelanega mesa na dan poveča možnost za razvoj rakavih obolenj. Kupljene mesnine vsebujejo tudi soliter, ki ohranja meso rdeče barve in podaljšuje trajnost mesa. (Tudi sama uživam suhe mesnine, a so te izdelane doma in vsebujejo le sol, poper in druge začimbe. Težava je v kupljenem predelanem mesu, ki ima zato, da podaljšajo trajnost in so lepe, rdeče barve, en kup konzervansov, barvil in ojačevalcev okusa. Slednje sestavine pa so daleč od zdravju prijaznih.)
  4. Rdeče meso vsebuje največ nasičenih maščobnih kislin, ki povečajo možnost za srčnožilne bolezni. Vsebuje pa tudi mono in polinasičene maščobne kisline. Polinasičenih ali zdravih maščobnih kislin je v rdečem mesu najmanj. 
  5. Manj nasičenih maščobnih kislin vsebuje piščančje meso. Najboljša izbira je meso iz proste reje, saj le to vsebuje najmanj nasičenih maščob, le 1,1g/100g izdelka. Pri piščancu iz proste reje pa je tudi najboljše razmerje med omega 3 in omega 6 nenasičenimi maščobnimi kislinami.
  6. Čeprav drobovina velja za zapostavljeno pa je pravzaprav najbolj hranljiv del živali. Sploh jagnječja jetra so brez maščob in zelo hranljiva. Vsebujejo veliko beljakovin, minimalno nasičenih maščobnih kislin, veliko vitaminov in mineralov. Tako so odličen vir železa, bakra, mangana, selena ter vitaminov A, B, D in E. Ter z uživanjem le teh za kar 50x presežemo dnevni vnos vitamina B12. 
  7. Pečenje na žaru – s pečenjem mesa na žaru, predvsem na oglju se tvorijo takoimenovane PAH kemikalije, ki nastajajo v dimu in pod visokimi temperaturami in so rakotvorne. Zato je za žar najboljša izbira pečenje na plinskih žarih ali pa predhodno mariniranje mesa, ki le tega zaščiti pred PAH kemikalijami.

Živilska industrija je verjetno ena izmed najbolj rastočih industrij v svetu, saj je prehranjevanje nujno za človekovo preživetje. Število ljudi narašča, potrebe pa prav tako in ravno zaradi tega se v živilski industriji poslužujejo raznoraznih zvijač. O teh zvijačah govori tudi nemški dokumentarec iz leta 2012 z naslovom Zvijače živilske industrije.

V dokumentarcu so testirali šunko, kaviar, rakove palčke, zmrznjeno pico, juho iz vrečke, aljaškega morskega lososa in različno pakirano meso.
  1. Tako so naredili test iz šunke in dokazali, da gre velikokrat pravzaprav za zlepljeno meso (tudi iz več kot 3 prašičev). Šunka je narejena iz narezanih kosov svinjskega mesa, ki mu dodajo encim, zvijejo v folijo in pustijo čez noč – videti je kot en kos mesa – zlepljen file mesa. Vonj se zaradi drugih dodatkov ne spremeni. Če rezino šunke pogledamo od blizu, lahko vidimo sloje (različna barva na eni rezini, vidni spoji…). Mesna predelovalna industrija to opravičuje z izgovorom, da je „/.../ena šunka premajhna za obdelavo“.
  2. Testirali so tudi rakove palčke, ki so sicer videt kot kozice, a so dejansko narejene iz cenenih stisnjenih ribjih beljakovin (iz rib, ki jih ne prodajo, odpadki), z dodano mešanico dodatkov, primerno obarvanih, da potem dobijo izgled rakovih repkov.
  3. Aljaški morski losos ne obstaja, ampak gre le za nadomestek lososa, ki je izdelan iz aljaškega saja, zelo poceni ribe. Uporabijo rdeče barvilo, da je videti kot pravi dimljen losos.
  4. Pri predelavi kaviarja uporabijo štiri barvila in ojačevalce okusa, v resnici pa gre za vodo in skuše.
  5. »Šunka« na zamrznjenih picah, vsebuje 51% svinjskega mesa, ostalo je voda, krompirjev škrob, emulgatorji, glukozni sirup, sojine beljakovine.  Prav tako je sir proizveden iz rastlinskih maščob.
  6. Instant juhe. Primer je bil Maggi kremna juha s šampinjoni, ki vsebuje mogoče ½  enega šampinjona, vse ostalo pa so rastlinske maščobe, olje, krompirjev škrob, moka, ojačevalci okusa, glutamat. Glutamat pa je zdaleč od nedolžne sestavine, saj povzroča glavobole in slabost. Je izrazitega okusa po jušni kocki, je slan in aromatičen. Ob večji uporabi lahko poškoduje center za tek. Spodbuja tek, ko smo že zdavnaj siti. Gre pravzaprav za nakup embalaže, občutek sitosti pa nam da mešanica dodatkov. Po zakonu je dovoljeno uporabiti dodatke, ki omilijo druge dodatke
  7. Se vam zdi samopostrežno, pakirano meso rožnato in sveže? Svežina je pravzaprav optična prevara, saj v embalažo načrpajo kisik, da meso ostane rožnato tudi več dni (tudi do 80% kisika, neprimerno več kot v naravnem okolju). Takšno meso je navzven dolgo rožnato, navznoter pa sivo, žilavo in žaltavo. Največkrat gre za meso nižje kakovosti, ki ga označujejo kot svežega.
To je bil kratek presek dveh dokumentarcev iz katerih sama potegnem pomembno informacijo - uživanje čim manj predelane hrane. In to ne le v prehrani odraslih, še posebej velja to za prehrano malčkov, ki prvi dve leti še gradijo temelje tudi za zdravje v odrasli dobi življenja.

Žalosti me, da po spletu krožijo skupine, ki propagirajo uvajanje goste hrane, ki je zdaleč od zdravega uvajanja in ki temelji predvsem na procesirani hrani in predelanih mesnih izdelkih. 

Da ne boste mislili, Gurmanček Gal ne temelji na fanatičnem nadzoru, kaj dam otroku in kaj ne, ampak gre za trud staršev (z mano v prvi vrsti) slediti smernicam zdravega uvajanja goste hrane. Priznam, tudi jaz sem dala včasih Galu kupljeno kašico, sploh na začetku, ko sem se še lovila in nisem vedela, kaj mu lahko pripravim, da bo zdržalo cel dan potepanja. Ker eno je to, da se včasih 'pregrešiš' (če sploh lahko temu rečemo tako), drugo pa je načrtno dajanje otroku hrano, ki jo v ključnem obdobju razvoja ne potrebuje, kvečjemu mu to škodi. Zato niti ni presenetljivo, da narašča število obololih za rakom. In verjemite mi, ko vam zagotavljam, da je rak bolezen cele družine, saj sem dobro leto nazaj ravno zaradi njega izgubila meni zelo drago osebo. In danes sem se vprašala. Bi z zmanjšanjem uživanja predelane hrane lahko to preprečili? Zagotovo.

Vsak dan dobim potrditve mamic, da delam prav pa naj si bodo to slike čudovitih in okusnih obrokov malih gurmančkov in gurmančic, jedilniki ali pa zasebna sporočila. Da ne govorim od feedbackov babic, ki si želijo izvedeti, kaj je novega na področju uvajanja.
TO JE TO! Premiki se dogajajo in hvaležna sem, ko vsakodnevno vidim trud mamic in očkov, ki si želijo omogočiti svojim dragim malčkom okusne, raznovrstne predvsem pa zdrave obroke.

Čičerikina kaša s piščancem

Čičeriko sem tokrat pripravila v kombinaciji s krompirjem, porom in piščancem. Por že dolgo velja za koristnega pri zaščiti pred boleznimi srca in žilja, saj znižuje visoko raven krvnih maščob. Poleg tega por spodbuja delovanje ledvic in pospešuje izločanje vode. Je bogat z vitamini (A, C, B1, B2, B6, E, folno kislino) in minerali (kalij, fosfor, magnezij in železo). Por pa tudi, zaradi vsebnosti kamferola, pomaga v boju proti raku.  Tudi krompir vsebuje polno zdravju potrebnih in dobrodošlih sestavin. V njem tako najdemo kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, niacin, cink in vitamine skupine B. Je pa krompir tudi vir vitamina C.  

Piščančje meso je idealno za prve žličke zelenjavno-measnih kašic, saj je lažje prebavljivo, vsebuje pa tudi veliko vitaminov in mineralov. Med slednjimi je zagotovo ključnega pomena železo, ki je potreben za tvorbo hemoglobina. 
Za 250g obroka potrebujete:
  • 1 jedilno žlico čičerike (ki jo čez noč namočite v 100ml vode)
  • 1 steblo pora (50g)
  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1 piščančjo kračo (100g oziroma 50g brez kosti)
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
  • 300ml vode
Krompir olupite ter ga skupaj s porom narežite na kocke. Krompir, por in odcejeno čičeriko na hitro popražite v loncu, ki ne zahteva maščobe, toliko, da por zadiši. Lahko pa zelenjavo popražite na kapljici olivnega ali koksovega olja, ki najbolje prenašata segrevanje. Zalijte s 300ml vode ter dodajte piščančjo kračo. Kuhajte 1 uro. Ko je čičerika zmehčana, piščančjo kračo vzemite ven in odstranite kosti. Zelenjavi dodajte žličko kvalitetnega olja ter pretlačite, da nastane homogena zmes. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Namesto piščančjega, lahko izberete tudi drugo vrsto pustega mesa (teletino, mlado govedino, kunčevino, žrebičkovino...)

Brezglutenske palačinke z domačo jabolčno kašico

Že nekaj časa Gurmančku Galu ponujam živila tudi po takoimenovani Baby led weaning metodi, ki nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

V FB skupini Gurmanček Gal-vse o uvajanju goste prehrane sem s strani mamic, ki so malčkom že pekle palačinke, dobila idejo, da jih pripravim tudi mojemu malemu gurmančku. 


Za 6 palačink potrebujete:

  • 120g ajdove moke
  • 40g riževe moke
  • 1 jajce
    • če še niste uvedli jajc, lahko namesto tega uporabite naslednjo mešanico: 1 jedilno žlico mletih lanenih semen nameočite v 3 jedilnih žlicah vode. Pustite stati nekaj časa, da nastane želatini podobna zmes. To zmes vmešajte v maso za palačinke namesto jajca.
  • 400ml vode
  • ščepec cimeta
  • 1 kozarček domače baby jabolčne kašice
  • kokosovo olje
  1. V 400ml vode stepite jajce in vmešajte cimet in moko. Z mešalnikom dobro premešajte, da nastane homogena zmes, ki jo pustite počivati 10 minut.
  2. Ponev segrejte in ji dodajte malo kokosovega olja. Ko je ponev vroča, z zajemalko vlijte maso za palačinke. Bodite potrpežljivi, saj peka brezglutenskih palačink zahteva malce več časa. 
  3. Ko se rob palačinke začne dvigovati in vidite, da se palačinka iz sredine na ven začne sušiti, jo lahko obrnete. Pazite! Če jo boste hoteli prehitro obrniti, vam bo razpadla. 
  4. Če vam slučajno razpade, se ne obremenjujte, ste pač naredili carski praženec ;)
  5. Pečeno palačinko premažite z domačo jabolčno kašico in po želji potresite s cimetom
Pa dober tek!


NASVET!

  1. Cimet je del prehrane Gurmančka Gala že od njegovega petega meseca starosti. Več o cimetu in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.
  2. Namesto vode lahko uporabite rastlinski napitek (rižev, ovsen, pirin, prosen..).
  3. Če boste namesto jajca uporabili lanena semena, so palačinke primerne že v obdobju od 4-6 mesecev

Domači amarantovi napihnjenčki z ovsenim napitkom in vanilijo

Amarant je sicer zelo zdrava žitarica, bogata z beljakovinami, vitamini (A, C, E, vitamini skupine B) in minerali (kalcij, magnezij, železo, cink, kalij), a mi je pri kuhanju vedno delala nemalo težav. Nikakor nisem uspela doseči teksture, ki ne bi bila podobna pesku. Ravno zaradi tega amarant ni spadal pod najljubše jedi Gurmančka Gala.
Na spletu sem tako zasledila postopek priprave amarantovih napihnjenčkov in zdela se mi je super priložnost, da ga preizkusim. 

In sicer za približno 200g obroka potrebujete:
  • 4 jedilne žlice amaranta
  • 150ml ovsenega napitka
  • strok vanilije (cca 2cm)
Ste že kdaj sami pekli kokice? No, priprava amarantovih napihnjenčkov je podobna.

  1. Ponev dobro (res dobro) segrejte. Da je dovolj vroča, boste najlažje preverili s kaplljico vode, če bo zacvrčala in takoj izhlapela, je ponev dovolj vroča.
  2. V ponev vsujte 1-2 jedilni žlici amaranta. Odvisno od velikosti ponve. Meni so se napihnjenčki lepše delali, če sem dala v ponev le po eno žlico amaranta.
  3. Ponev pokrijte s pokrovko in jo nalahko premikajte gor in dol tik nad ognjem.
  4. Če je temperatura prava, bodo v 1-3 sekundah začeli nastajati napihnjenčki (kar boste slišali kot drobno pokanje mehurčkov) in v 10 sekundah bodo napihnjenčki pripravljeni.
  5. Pečene napihnjenčke vsujte v posodo in ponev ponovno segrevajte 15-30s.
  6. Ponovite postopek s preostalimi žlicami amaranta.


Strok vanilije prerežite in iz njega postrgajte semena. Vanilijeva semena in strok dodajte v 150ml ovsenega napitka in zavrite. Vroče ovseno mleko zlijte čez amarantove napihnjenčke in postrezite primerno ohlajeno.Pa dober tek!

NASVET!
  1. Namesto ovsenega napitka lahko izberete drug rastlinski napitek (rižev, pirin, prosen, kokosov), lahko pa amarantove napihnjenčke preprosto prelijete z 150ml pripravljenega adaptiranega ali materinega mleka.
  2. Amarantove napihnjenčke lahko vmešate v mlečne izdelke, jih dodate v sadne ali zelenjavne kašice.