Ročno narejene testenine z okusno omako za zdravje in boljšo prebavo.
Ste vedeli, da imajo jajčevci vijolično barvo zaradi vsebnosti nasunina? To je izredno močan antioksidant, ki skrbi za pravo raven holesterola v krvi ter zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Poleg tega so jajčevci odličen vir prehranskih vlaknin, magnezija, kalija ter vitamina C. Zaradi vseh mineralov in vitaminov tako skrbijo za dobro prebavo in jih ravno z namenom ohranjanja čim več telesu koristnih sestavin, ne lupimo.Kakor jajčevci pa tudi rž spodbuja prebavo in deluje rahlo odvajalno. Zato je kombinacija teh dveh živil odlična za tiste malčke, ki jih muči zaprtje. Poleg tega pa rž prispeva k trdnejši strukturi kosti in spodbuja krvno cirkulacijo. Omako iz jajčevcev in ržene rezance lahko ponudimo malčkom po uvedbi glutena in sicer po dopolnjenem šestem mesecu starosti.
V kolikor niste vešči priprave domačih testenin (čeprav vam zagotavljam, da to ni kakšen velik „bavbav“) pa lahko k omaki iz jajčevcev postrežete katerekoli testenine, ki so vam in vašemu malčku najljubše.
Za obrok tričlanske družine potrebujete:
- 1 jajce
- 100g ržene moke
- 1 jedilna žlica olivnega olja
Za omako potrebujete:
- 1 manjši jajčevec (200g)
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- 3 stroke česna
- 1 dl paradižnikove mezge
- 2 dl jušne osnove (ali vode)
- ščepec timijana
Pa dober tek!
NASVET!
- Če malček ne obvlada koščkov oziroma, če ne uvajate po metodi Baby led Weaning, rezance preprosto narežite na majhne kvadratke - bleke (bodisi pred kuhanjem ali potem, ko so že kuhani) in jih postrezite vašemu malemu gurmančku. Sicer pa prepustite delo vašemu malčku, naj sam poskuša prijemati rezance v roko ter se hraniti. Masikdaj nas malčki še kako presenetijo ;)
- Timijan je odlična začimba, saj je izredno bogat z železom in zato prava izbira, kadar malčke muči slabokrvnost. Več o začimbah in o uporabi teh v prehrani malčkov, si lahko preberete v tej objavi.