Puhasta pogača s sirom, semeni in zelišči. Odlična izbira kot predjed, samostojni obrok ali vmesni prigrizek.
Podobno izvedbo pogače se spominjam iz gimnazijskih let, ko smo vsak dan med malico skočili v bližnjo pekarno po "origano" (vsaj, mislim, da se je tako imenoval). Puhasta pogača z origanom, ki smo jo z veseljem jedli, sedeč na "škarpi" pred koprsko gimnazijo. Ne vem, zakaj je nisem naredila že prej, a včasih domišljija pelje svoja pota. Tokrat pa sem se zopet spomnila na ta odličen kruh in se odločila, da mu dodam še meni tako ljuba semena in sir.V kolikor malčku še niste uvedli mlečnih izdelkov (to priporočam po dopolnjenem 9.mesecu starosti), sir preprosto izpustite. In tudi brez mešanice semen, bo pogača odličnega okusa. Lahko jo naredite v obliki žemljic, rogljičkov, palčk. V taki obliki, v kakršni jo vaš gurmanček najlažje prime.
Za približno pol kilograma sirove pogače z zelišči in semeni potrebujete:
- 250g dmBio pšenične bele moke tip 550
- 2 jedilni žlici dmBio hladnostiskanega olivnega olja
- pol vrečke suhega kvasa
- 2dl vode
- 1 čajno žlico šetraja
- 1 čajno žlico bazilike
- mešanico semen
- 1 čajno žlico dmBio chia semen
- 1 čajno žlico dmBio bučnih semen
- 1 čajno žlico dmBio sezama
- 1 čajno žlico dmBio lanenih semen
- 100g mozzarele
Moko stresite v večjo posodo in v sredino naredite jamico. V jamico dodajte 2 jedilni žlici dmBio olivnega olja in začimbe (šetraj, baziliko). Ko kvasec vzhaja, ga počasi, med mešanjem, vmešajte v moko. Vse skupaj dobro premešajte in pokrijte z živilsko folijo ali čisto, neodišavljeno kuhinjsko krpo. Pustite vzhajati pol ure.
Ko testo naraste na dvojno količino svoje prvotne, testo pregnetite z rokami. Podlago najprej malo pomokajte in nato testo nežno, z občutkom gnetite toliko časa, da se testo ne lepi več na prste.
Testo z rokami oblikujte v majhne kroglice. Kroglice položite v naoljen pekač ali pekač obložen s peki papirjem testo. Ponovno pokrijte in pustite vzhajati 45 minut.
Testo nato v pečici na 180°C pecite 25 minut. Nato pogačo vzemite iz pečice in jo potresite z nadrobljeno mozzarelo in mešanico dmBio semen. V pečici nato s pečenjem nadaljujte še 15 minut.
Pečeno sirovo pogačo pokrijte z nedoišavljeno kuhinjsko krpo, da se skorjica zmehča. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVET!
- Zakaj z uvajanjem mlečnih izdelkov počakajte do t9. meseca starosti, si preberite v tej objavi.
- Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.