Sirova pogača z zelišči in semeni

Puhasta pogača s sirom, semeni in zelišči. Odlična izbira kot predjed, samostojni obrok ali vmesni prigrizek.

Podobno izvedbo pogače se spominjam iz gimnazijskih let, ko smo vsak dan med malico skočili v bližnjo pekarno po "origano" (vsaj, mislim, da se je tako imenoval). Puhasta pogača z origanom, ki smo jo z veseljem jedli, sedeč na "škarpi" pred koprsko gimnazijo. Ne vem, zakaj je nisem naredila že prej, a včasih domišljija pelje svoja pota. Tokrat pa sem se zopet spomnila na ta odličen kruh in se odločila, da mu dodam še meni tako ljuba semena in sir.

V kolikor malčku še niste uvedli mlečnih izdelkov (to priporočam po dopolnjenem 9.mesecu starosti), sir preprosto izpustite. In tudi brez mešanice semen, bo pogača odličnega okusa. Lahko jo naredite v obliki žemljic, rogljičkov, palčk. V taki obliki, v kakršni jo vaš gurmanček najlažje prime.

Za približno pol kilograma sirove pogače z zelišči in semeni potrebujete:
  • 250g dmBio pšenične bele moke tip 550
  • 2 jedilni žlici dmBio hladnostiskanega olivnega olja
  • pol vrečke suhega kvasa
  • 2dl vode
  • 1 čajno žlico šetraja
  • 1 čajno žlico bazilike
  • mešanico semen
    • 1 čajno žlico dmBio chia semen
    • 1 čajno žlico dmBio bučnih semen
    • 1 čajno žlico dmBio sezama
    • 1 čajno žlico dmBio lanenih semen
  • 100g mozzarele
Najprej pripravite kvasec. V toplo vodo dodajte kvas, noževo konico sladkorja (potreben je za hitrejše delovanje kvasovk) in 1 jedilno žlico moke. Vse skupaj premešajte in pustite vzhajati 20 minut.
Moko stresite v večjo posodo in v sredino naredite jamico. V jamico dodajte 2 jedilni žlici dmBio olivnega olja in začimbe (šetraj, baziliko). Ko kvasec vzhaja, ga počasi, med mešanjem, vmešajte v moko. Vse skupaj dobro premešajte in pokrijte z živilsko folijo ali čisto, neodišavljeno kuhinjsko krpo. Pustite vzhajati pol ure.

Ko testo naraste na dvojno količino svoje prvotne, testo pregnetite z rokami. Podlago najprej malo pomokajte in nato testo nežno, z občutkom gnetite toliko časa, da se testo ne lepi več na prste.

Testo z rokami oblikujte v majhne kroglice. Kroglice položite v naoljen pekač ali pekač obložen s peki papirjem testo. Ponovno pokrijte in pustite vzhajati 45 minut.

Testo nato v pečici na 180°C pecite 25 minut. Nato pogačo vzemite iz pečice in jo potresite z nadrobljeno mozzarelo in mešanico dmBio semen. V pečici nato s pečenjem nadaljujte še 15 minut.

Pečeno sirovo pogačo pokrijte z nedoišavljeno kuhinjsko krpo, da se skorjica zmehča. Postrezite primerno ohlajeno.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Zakaj z uvajanjem mlečnih izdelkov počakajte do t9. meseca starosti, si preberite v tej objavi.
  2. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u