Zeljno-korenčkova juha s piščančkom

Priprava zeljno-korenčkove juhe s piščančkom je enostavna in hitra. Za približno 300g obroka potrebujete:
  • 1 manjši krompir (50g)
  • 1 pest mladega zelja (70g)
  • 1 srednje velik korenček (70g)
  • manjši kos piščančka (40g)
  • 250ml vode
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
  • ščepec kumine v zrnju.
Krompir olupite in narežite na manjše kose. zeljne liste in korenček operite in prav tako narežite na manjše koščke. Vse skupaj prelijte z 250ml vode, dodajte ščepec kumine in kuhajte 10 minut. Nato k zelenjavi dodajte piščanca ter kuhajte še 10 minut. Zelenjavo spasirajte s paličnim mešalnikom, piščančka pa narežite in vmešajte h kašici. Primerno ohlajeni juhi dodajte še čajno žlico kvalitetnega olja (jaz sem izbrala olivno) ter postrezite.
Pa dober tek!


NASVET
  1. Mlado zelje se lahko uporabi že v prvih mesecih uvajanja goste hrane. Da pa bi preprečili morebitno napenjanje, vam svetujem, da zelje in preostalo zelenjavo ne kuhate v soparniku ali na sopari. Boljša izbira je kuhanje v vodi, saj lahko kasneje, ko je zelenjava kuhana, vodo odlijete. S tem zagotovo preprečite, da bi malčka mučili vetrovi. 
  2. Morebitno napenjane pa prepreči tudi uporaba kumine, ki se jo lahko v prehrano malčkov vključi že zelo zgodaj. Več o njej pa v tej objavi.
  3. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  4. Če vaš malček ne mara koščkov, vam predlagam da tako zelenjavbo kot tudi piščančka spasirate skupaj s paličnim mešalnikom.
Kaj pa ostali družinski člani?
Zeljno-korenčkovo juhico lahko z malo sprememb pripravite za vse družinske člane. Danes sem tako za 6 obrokov juhe v pol litra vode skuhala 3 srednje velike krompirje (200g), 2 pesti mladega zelja (150g), 2 korenčka (150g). Ko je bila zelenjava kuhana, sem jo s paličnim mešalnikom spasirala, dodala liter vode in začimbe (sol, poper, kumina) ter vanjo zakuhala jušne testenine. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar