Sladka mesno-zelenjavna kašica

Za sladko mesno-zelenjavno kašico (180 g) potrebujete:

  • 30 g teletine
  • 1,5 pesti narezane in olupljene zelene buče (100g)
  • 1 pest sladkega krompirja (70g)
  • vejica peteršilja
  • 200 ml vode
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja


Vse sestavine dajte v posodo in kuhajte 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Nato vse skupaj pretlačite ali spasirajte s paličnim mešalnikom. Ko je kašica primerno ohlajena, ji dodajte 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja, jaz sem izbrala repično ter postrezite vašemu malemu gurmančku.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Ker našemu Gurmančku Galu meso ne diši preveč, sem se danes odločila, da mu v kašico zmeljem le polovično količino, torej 15g. Preostali košček pa sem mu poleg domačega korenčka (korenček sem na hitro pokuhala, toliko, da se je malo zmehčal) ponudila po BLW metodi. BLW metoda nas vabi k tebu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Gal je meso jedel s takim užitkom kot še nikoli in prvič sem ga videla žvečiti, ne le požirati. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. Poleg tega pa lahko malček na primer korenček, uporabi kot grizalo, kar je zagotovo dobrodošlo v mesecih, ko jim izraščajo zobki in so zato dlesni precej boleče.
  2. Poleg kašice sem Galu ponudila še čaj iz domačega janeža. 200 ml vode zavrite ter ji dodajte čajno žličko domačega janeža. Janež bo tako poleg dodatne tekočine, poskrbel tudi za hitrejšo prebavo ter lajšal morebitne krčke. 

Mlečna prosena kaša

Za okusen zaključek dneva malčku pripravite mlečno proseno kašo (200 g). Zanjo potrebujete:

  • 1 jedilno žlico prosene kaše
  • 200 ml vode
  • 5 meric adaptiranega mleka 
  • 1/4 hruške (30 g)


Jedilno žlico prosene kaše kuhajte v 200 ml vode 15 minut oziroma, dokler se kaša ne zmehča. Nato pustite proseno kašo namakati še dodatnih 5 minut, da se dobro napoji in še dodatno zmehča. Kašici vmešajte 5 meric adaptiranega mleka in četrtino sveže, pretlačene hruške.

Pa dober tek!


NASVET!
  1. Ker sama žal ne dojim več, sem uporabila adaptirano mleko, lahko pa namesto adaptiranega mleka dodate tudi materino mleko. v tem primeru proseno kašo skuhajte v 50 ml vode in ji, ko je kaša primerno ohlajena, vmešajte materino mleko (150 ml)
  2. Če je kašica preredka, ji lahko vmešate 1 čajno žlico riževih kosmičev.
  3. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi 

Ajdov močnik

Za pravi slovenski zajtrk (200 g) potrebujete:
  • 1 srednje veliko jabolko (100 g)
  • 1 čajna žlička rozin
  • 1 jedilna žlica ajdove moke
  • 200 ml vode
  • ščepec cimeta

Jabolko olupite in narežite na majhne koščke ter ga skupaj z rozinami kuhajte v 200 ml vode. Ko zavre, vmešajte še ajdovo moko in med mešanjem kuhajte še 5 min. Posujte s ščepcem cimeta in postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!


NASVET!
  1. Ajdov močnik lahko postrežete takega kot je, s koščki jabolk in rozinami. Če je pa vaš malček kot Gurmanček Gal, ki ne sprejema dobro koščkov, vam svetujem, da kašico pretlačite oz.spasirate.
  2. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi 

Kaj pa ostali družinski člani?
Ajdov močnik je lahko okusen in zdrav zajtrk za vse člane družine. Količino prilagodite številu obrokov.