Ajdov mlečni zdrob s kokosom

Ajda je hranilno zelo bogato žito, ki ga priporočajo za boljši krvni obtok in boj proti raku. Je vir vitaminov in mineralov, saj v njej najdemo tiamin, riboflavin, vitamine skupine B, železo, cink, magnezij, fosfor in selen. Njen učinek je protivneten, probiotičen in antioksidanten. Ajdo v kulinariki najdemo v obliki kaše, kosmičev, zdroba, napihnjenčkov in moke. Ker ne vsebuje glutena, je primerna tudi za malčke, ki so nanj občutljivi.

Kokos oziroma kokosova moka je narejena iz svežega kokosovega mesa. kakor ajda tudi kokos ne vsebuje glutena in je tako primerna za osebe s celiakijo. Kokosova moka je bogata z vlakninami in beljakovinami. 

Za 220g obroka potrebujete:

  • 1 čajno žličko kokosove moke
  • 2 zravnani jedilni žlici ajdovega zdroba (instant)
  • 5 meric adaptiranega mleka
  • 210ml vode
Vodi dodajte čajno žličko kokosove moke. Ko voda zavre, ji postopma vmešajte ajdov zdrob in med mešanjem kuhajte še 3 minute. Ko se ajdov zdrob malo ohladi, mu vmešajte 5 meric adaptiranega mleka. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!



Orehov zaspanček

Vedno več študij dokazuje, da je dobro orešče uvesti v malčkovo prehrano pred dopolnjenim prvim letom starosti, saj s tem zmanjšamo možnost za nastanek alergije. Ravno zaradi tega semse odločila, da počasi v jedilnik Gurmančka Gala uvedem tudi oreščke. In sicer sem se odločila, da mu bom najprej ponudila orehe in lešnike, ki rasejo tudi v Sloveniji. Poleg tega pa imam v skrinji še zalogo domačih mletih orehov.

Orehi so izredno bogat vir omega 3 in omega 6 nenasičenih maščobnih kislin, poleg maščob pa vsebujejo še kar nekaj vlaknin, beljakovin ter vitaminov in mineralov. 

Orehe sem tokrat kombinirala z ovsenimi kosmiči, ki prav tako vsebujejo vlaknine, ogljikove hidrate in maščobe. So vir magnezija, kalija, cinka, bakra, mangana, selena železa tiamina in pantotenske kisline. V njih pa najdemo tudi vitamine B1, B2, D in E.  


Za 220g obroka potrebujete:
  • 1 jedilno žlico mletih orehov
  • 2 jedilni žlici drobno mletih ovsenih kosmičev
  • 200ml ovsenega napitka
Ovsenemu napitku vmešajte mlete orehe in ovsene kosmiče. Med stalnim mešanjem segrevajte toliko časa, da napitek zavre. Ko zavre, kosmiče med mešanjem kuhajte še 2-3 minute oziroma toliko časa, da se kaša zgosti. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!