Cimetov puding

Za preprost obrok (200 g), ki je primeren za večerjo, potrebujete:

  • 200 ml riževega mleka
  • 2 zvrhani jedilni žlici riževe moke
  • ščepec cimeta
Zavrite riževo mleko, v katerega ste dodali ščepec cimeta. Dodajte še zvrhani jedilni žlici riževe moke in med mešanjem kuhajte še 3 minute. Postrezite primerno ohlajeno.

Pa dober tek!

NASVET!

  1. Namesto riževega mleka, lahko uporabite drugo rastlinsko mleko (ovseno, pirino, sojino...), kozje mleko ali navadno vodo.
  2. Če boste v cimetov puding vmešali še malčkovo naljubše sadje, je to lahko odličen obrok tudi za zajtrk ali malico.
  3. Če bo puding za vašega malčka preredek, ga lahko zgostite z riževimi kosmiči, v nasprotnem primeru pa lahko za redčenje uporabite materino, adaptirano, kozje ali rastlinsko mleko.

Galov mineštrone

Za Galov mineštrone potrebujete:
  • 1 jedilno žlico navadnega, belega riža
  • 150 g mešane zelenjave ( zelena, brokoli, korenček, cvetača)
  • 1 jedilno žlico jabolčne čežane
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja (repično,olivno, orehovo...)

V posodo pripravite zelenjavo in riž ter dodajte toliko vode, da bodo sestavine pokrite. Kuhajte 20 minut oziroma toliko časa, da sta zelena in riž mehka. Pretlačite ali na hitro zmiksajte s paličnim mešalnikom. Ko je kašica pripravljena, ji dodajte 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja in 1 jedilno žlico jabolčne čežane (o pripravi jabolčne ćežane, si preberite v objavi Domače baby kašice).



NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi 
Kaj pa ostali družinski člani?
Galov mineštrone je primeren za vso družino, saj je idealen za mrzle dneve, ki jih prinaša prihajajoča zima. Količino zelenjave in riža prilagodite številu članov. Ko sta riž in zelenjava kuhana, iz lonca vzemite toliko, kolikor boste potrebovali za malčkov obrok. Preostanek pa začinite s soljo in poprom. Če ste bolj sladke narave, lahko k enoločnici spečete palačinke, ljubiteljem mesa priporočam, da si zraven postrežete domače, kvalitetne hrenovke ali klobase, lahko pa enoločnico uživate kar samo. 



Bananina prosena kaša

Za pripravo (200 g) prosene kaše z banano potrebujete:
  • 1 banano
  • 1 jedilno žlico prosene kaše
  • 200 ml vode

Proseno kašo kuhajte v vodi 15 minut oziroma toliko časa, da postane mehka. Ko je kuhana, jo pustite v vodi še 5 minut, da se namoči, ter tako postane še mehkejša. Ta čas z vilico pretlačite banano injo vmešajte k proseni kaši.

Pa dober tek!


NASVET!
  1. Za izboljšanje jedi, lahko namesto vode uporabite kozje ali rastlinsko mleko (riževo, sojino, ovseno...)
  2. Namesto banane lahko izberete tisto sadje, ki je vašemu malčku najljubše. Priporočam le, da ga potem skuhate skupaj s kašo.
  3. Dobra zamenjava proseni kaši je tudi ajdova kaša.

Kaj pa ostali družinski člani?
Bananina prosena kaša je primerna za celotno družino, saj je okusen in zdrav zajtrk. Količino prilagodite številu članov. 

Domače baby kašice

Zagotovo veste, da je internet prava zakladnica idej in nasvetov iz takšnih in drugačnih področij. Tudi sama sem ravno s pomočjo interneta in socialnega omrežja izvedela odličen recept za kuho domačih baby kašic.

Trgovine so polne raznoraznih kašic, malo katere pa ne vsebujejo konzervansov, soli, sladkorjev in drugih, otroku ne najbolj prijaznih sestavin.

Priprava Baby kašic bo sicer od vas zahtevala malo več časa in dela, a pogled na zbirko okusnih in zdravih baby kašic bo odtehtal vse.



Pa začnimo!
Najpomembnejša informacija, ki se jo morate zapomniti je, da za konzerviranje domačih baby kašic vedno na določeno količino sadja in zelenjave dodamo isto količino jabolkJabolka zaradi vsebnosti pektina delujejo kot naravni konzervans. Torej, k na primer 1 kg korenja, vedno dodamo 1 kg jabolk oziroma k 0,5 kg sliv in 0,5 kg hrušk spet 1 kg jabolk. Te bodo delovale kot konzervans in kašico obdržale svežo in okusno skozi celo zimo ali pa še dalj časa.

Sama sem za ozimnico v shrambi pripravila naslednje kombinacije.
  • jabolko
  • jabolka-slive-hruške
  • jabolka-hruške
  • jabolka-hokaido buča
  • jabolka-korenje
  • jabolka-zelena buča
  • jabolka-koromač-koleraba
Se čudite kombinacijam? Ni potrebe, vse kombinacije so preizkušene in zelo okusne. Jabolko gre k vsemu in povem vam, da je (vsaj zame) kombinacija koromača, kolerabe in jabolk zmagovalna. Sem pa uporabila podzemno kolerabo, ki je sladkega okusa in odlična tudi v raznoraznih enoločnicah.

Sadne kombinacije pa lahko uporabite ne le kot baby kašico za našega malčka, ampak jo lahko uporabite tudi pri peki sladic. Če tako doma nimate svežih jabolk, lahko za domači jabolčni zavitek namesto svežih, naribanih jabolk, uporabite kar jabolčno čežano (baby kašica okusa jabolko), posujete z orehi, zavijete in v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, pečete 45 minut.

Kako se torej lotiti priprave domačih baby kašic? 
Naberite ali kupite domača jabolka, jih olupite (lupljenje ni nujno, ampak sama sem jih zaradi potolčenega in grobega olupka olupila) in narežite. Na isti način sem pripravila tudi ostalo sadje in zelenjavo, s to razliko, da sem kolerabo in korenje kuhala na vodi. Ko se je zmehčalo, sem vodo odlila in  spasirala. Jabolka oziroma izbrano kombinacijo kuhajte na sopari približno 20 minut oziroma toliko časa, da se sadje in zelenjava zmehča. Nato vse skupaj spasirajte s paličnim mešalnikom. Če je kašica pregosta, ji dolijte prekuhano vodo. Jaz sem vmešala tekočino, ki je ostala od kuhanja na sopari.

Med kuhanjem sadja in zelenjave pripravite kozarčke in pokrove. Najboljši so 200 mililitrski kozarčki, ki so ravno pravšnji za eno porcijo oziroma maksimalno dve porciji. Kupite jih lahko v vseh trgovinah in zadrugah. Za približno 2 kg sadja in zelenjave, boste porabili 10-12 kozarčkov.

Pokrovčke in kozarčke dobro operite z vročo vodo in jih postavite v pečico, ogreto na 70 stopinj Celzija. Če se je kašica v tem času shladila, jo še enkrat zavrite na štedilniku in nato PREVIDNO do roba napolnite kozarčke, jih zaprite s pokrovčki in obrnite 'na glavo'. Svetujem vam, da kozarčke najprej napolnite do polovice, nato jih malo potresete, da se znebite morebitnih zračnih mehurčkov. Nato kozarček napolnite do konca in ponovno potresete. Tako boste preprečili, da bi se zaradi ujetega zraku, baby kašice pokvarile. Napolnjene kozarčke pokrijte z odejo in pustite čez noč, da se na kozarčih naredi vakuum. Kozarčke z domačimi baby kašicami shranite v hladilniku ali v kleti.

Domače baby kašice so odlična izbira, ko greste na pot, ste na sprehodu ali ko vam zmanjka časa. V baby kašice lahko vmešate riž, proseno, ajdovo kašo, za popoldansko malico žlico mletih keksov. Kar vam srce poželi in kar je vašemu malčku najljubše.

Še posebej priročno je shranjevanje jabolčne baby kašice, saj imamo tako vedno pri roki dozo vitamina C, ki ga dodamo k brezmesnim jedem. Dodajanje jabolk ali jabolčnega soka je smiselno zaradi tega, ker jabolka vsebujejo veliko vitamina C, ki pospešuje absorpcijo železa iz hrane. Hkrati pa se z dodajanjem jabolk poveča količina zaužitega obroka. Jabolka namreč jed posladijo, kar je dobrodošlo za brbončice naših malčkov.