Galovi ajdovi keksi

Ker se s svetlobno hitrostjo bliža veseli december, ki s seboj prinese mize prepolne raznoraznih dobrot, sem se odločila, da naredim kekse, v katerih bo lahko užival tudi Gurmanček Gal.

Ker pa so Galovi ajdovi keksi brez glutena, jih lahko uživajo tudi osebe s celiakijo. Ima pa ajdova moka zelo specifičen okus in če vam okus le-te ni všeč, vam predlagam, da ajdovo moko nadomestite z moko drugega žita. Lahko uporabite navadno belo, pirino, ovseno ali drugo moko.

Galove ajdove kekse lahko malčku ponudite že na začetku uvajanja goste prehrane, saj boste s tem poskrbeli, da bo malček  hrano raziskoval sam, jo samostojno okušal, spoznaval vonj, obliko in teksturo hrane. Poleg tega so keksi idealni za obdobje izraščanja zob, saj je struktura keksov bolj trda in si bodo s keksom lahko masirali dlesni. 


Za približno 50 keksov potrebujete:
  • 100g riževih kosmičev
  • 100g prosenih kosmičev
  • 350g ajdove moke
  • 1 jedilno žlico rozin
  • 1 čajno žlico cimeta
  • 500ml jabolčnega mošta
  • 50g ajdove moke za posipanje
K prosenim in riževim kosmičem vmešajte jabolčni mošt. Jaz sem uporabila domač jabolčni mošt, ki je brez dodanega sladkorja. Če le tega nimate na voljo, lahko ukašite 4 jabolka in v jabolčno kašico dodajte toliko vode, da bo naneslo 500ml skupne tekočine. Nato dodajte jedilno žlico rozin in čajno žlico cimeta. Vse sestavine skupaj premešajte.

K zmesi nato počasi dodajajte ajdovo moko , da nastane kepa, podobna testu za kruh. Sama zmes je sicer bolj lepljiva, ker je zelo sočna, ampak če boste dodali dovolj moke, se ta kepa testa ne bo sprijemala rok.
Testo nato razdelite na manjše kose in ga z valjarjem zvaljajte v približno pol centimetra debel kvadrat Med valjanjem uporabljajte moko, sicer se bo testo sprijemalo podlage. Nato z nožem narežite pravokotnike v velikosti približno 10x3cm.

Kekse pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C 25 minut oziroma toliko časa, da robovi keksov postanejo rjave, zapečene barve. Ohlajene Galove ajdove kekse shranite v zaprti posodi.







Ni komentarjev:

Objavite komentar