Zelenjavna rižota s piščancem

Korenček in riž sta znana po tem, da rada zapirata, kar je zagotovo dobrodošlo, ko našega malčka muči trebušna viroza.
Tako sem prejšnji teden skuhala kokošjo juho, naslednji dan pa sem iz piščančje krače in jušne zelenjave pripravila okusno kosilo, nad katerim je bil Gurmanček Gal popolnoma navdušen. In sicer sem v 200ml jušne osnove s piščančjo kračo in jušno zelenjavo, zakuhala 1 jedilno žlico riža. Ko je tekočina povrela, sem riž skupaj z zelenjavo na grobo pretlačila ravno toliko, da sta korenček in cvetača razpadla. Poleg pa sem natrgala meso piščančje krače.
Če juhe ne nameravate kuhati pa lahko  Zelenjavno rižoto s piščancem pripravite takole. In sicer za 250g obroka potrebujete:
  • 1 piščančjo kračo (100g oziroma 50g brez kosti)
  • 1 jedilno žlico riža
  • 1 srednje velik korenček (100g)
  • pol pesti cvetače (30g)
  • 300ml vode
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
Korenček, cvetačo in piščančjo kračo v 300ml vode kuhajte 20 minut. Nato dodajte jedilno žlico riža in s kuhanjem nadaljujte še 20 minut oziroma toliko časa, da se riž skuha. Sama ga za Gurmančka Gala kar razkuham, saj mu je tako bolj všeč. Ko voda povre, piščančjo kračo vzemite ven, ji odstranite kosti, meso pa na drobno nasekljajte. Zelenjavo pa skupaj rižem na grobo pretlačite ravno toliko, da korenček razpade. Dodajte še čajno žličko kvalitetnega olja in postrezite.
Pa dober tek!
NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Korenčkovo rižoto s piščancem lahko za vašega gurmančka oziroma gurmančico pripravite že za prvo uvajanje mesa, saj je perutnina idealna za prve mesno-zelenjavne kašice. Poleg tega, da je lažje prebavljivo, vsebuje tudi veliko vitaminov in mineralov. Med slednjimi je zagotovo ključnega pomena železo, ki je potreben za tvorbo hemoglobina. Namesto piščančje krače lahko izberete tudi prsa, ki so sicer bolj pusta, a ravno tako zelo okusna. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar