Baby kavla

Bloška kavla ali trojka, kavra, koleraba, kolerada, ni da ni poimenovanj za to okusno enolončnico. Nona Gurmančka Gala in moja mama pa ji pravi kar bistrška mineštra. V naši družini je ta jed redno na meniju, tokrat pa sem jo v malo drugačni verziji pripravila za našega gurmančka.Fižol se namreč lahko v malčkovo prehrano vključi pri sedmih mesecih, zato je bil že zadnji čas, da ga pripravim tudi za Gala. Fižol vsebuje cink, železo, baker, magnezij, fosfor, kalcij, kalij, mangan in selen ter vitamine skupine B. Sama ga imam shranjenega v skrinji, saj sem si olajšala delo ter celotni pridelek fižola skuhala vnaprej in zamrznila. Seveda nesoljenega. Kuhanega sem nalila v plastične 2dl kozarčke, ko je fižol zamrznil, sem plastiko odstranila in spakirala v vrečke po 3 kom. 
Poleg fižola sem uporabila še krompir in kolerabo, ki sem ju dobila na ekološki kmetiji Rojc-Korisnik. 
Za 300g obroka potrebujete:

  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1 pest kuhanega fižola (70g)
  • pol pesti podzemne kolerabe (50g)
  • pol pesti korenja (50g)
  • 1 čajno žlico plasmon testenin
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
  • ščepec šetraja
  • 300ml vode
Krompir in kolerabo olupite ter narežite na manjše koščke. Krompir, kolerabo in fižol kuhajte v 300ml vode, ki ste ji dodali ščepec šetraja, 25 minut. Ko je koleraba kuhana, vse sestavine spasirajte v gosto, kremno juho. Vmešajte čajno žlico plasmon testenin in kuhajte še 2 minuti.  Primerno ohlajeni kašici dodajte čajno žlico kvalitetnega olja ter postrezite.
Pa dober tek!

NASVET!

  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Če boste uporabili surov fižol, bo čas kuhanja daljši, prav tako vam priporočam, da ko voda s fižolom zavre, prvo vodo odlijete stran. Tako boste preprečili, da bi vašega malčka mučili vetrovi.
  3. Šetraj je prava izbira za začinjanje kašic, ki vsebujejo fižol. Poleg tega pa ima isti učinek kot kumina, saj uporaba šetraja v jedeh s fižolom zmanjšuje možnost, da bi malčka napenjalo. Več o šetraju in drugih začimbah, si lahko preberete v tej objavi
  4. Namesto plasmon testenin, lahko uporabite tudi drugo znamko drobnih testenin, ki so primerne za enolončnice. Lahko pa kašico zgostite tudi s čajno žličko pšeničnega zdroba ali vanjo zakuhate riž.

Ni komentarjev:

Objavite komentar