Brusnični jogurt

Pravi grški jogurt je narejen v Grčiji, a se zaradi njegove priljubljenosti priprava le-tega širi tudi izven strogih meja Grčije. Kaj je tisto, zaradi česar je grški jogurt tako poseben in cenjen? Gre za mlečni proizvod, ki so ga v preteklosti pripravljali predvsem iz ovčjega mleka, sedaj pa je največkrat pripravljen iz kravjega. Zaradi posebnega postopka odcejanja ima teksturo podobno smetani oziroma siru. Namreč, kar štirje lončki mleka so potrebni za izdelavo enega samega lončka grškega jogurta. Je izjemno bogat z beljakovinami, a ima nizko vsebnost ogljikovih hidratov. Je lažje prebavljiv od navadnega jogurta, vsebuje dvakrat več proteinov in je primeren tudi za osebe z laktozno netoleranco. 

Grškemu jogurtu sem tokrat vmešala brusnično omako, za piko na i pa potresla s ščepcem cimeta.

Za 180g obroka potrebujete:
  • 1 pravi grški jogurt (150g)
  • 2 zvrhani čajni žlici suhih brusnic
  • ščepec cimeta
  • 50ml vode
Vodi dodajte brusnice in pustite, da vre 2-3 minute, da se brusnice zmehčajo. Tekočino skupaj z brusnicami spasirajte s paličnim mešalnikom. Prelijte čez grški jogurt in potresite s ščepcem cimeta.
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Cimet je del prehrane Gurmančka Gala že od njegovega petega meseca starosti. Več o cimetu in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.

1 komentar:

  1. Super, še ena dobra ideja, sem že preizkusila, le da sem za podlago dala skuto z dvema žlicama grškega jogurta, k brusnicam pa sem dodala še dva datlja.

    OdgovoriIzbriši