Šele z Galovim uvajanjem v svet goste prehrane sem spoznala, kako pomembno vlogo igra vitamin C. In to ne le v malčkovi prehrani ampak tudi v prehrani nas, odraslih.
Pri uvajanju goste hrane je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki oskrbuje celice, tkiva in organe s kisikom ter je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina. Namreč, malčki zaradi intenzive rasti spadajo v bolj rizično skupino za razvoj anemije oziroma slabokrvnosti, ki je posledica pomanjkanja železa v prehrani. Pomanjkanje železa pa ustavi tudi rast.
Malčki tako vse od 4. meseca starosti pa do sedmega leta potrebujejo približno 8 mg železa dnevno, potrebe organizma po železu pa najlažje zagotovimo z redno mešano prehrano.
Je pa pomembno vedeti, da je absorpcija železa iz virov živalskega mesa hitrejša in uspešnejša, železo rastlinskega izvora pa se težje absorbira v krvi. Ločimo namreč 2 vira železa in sicer:
Zato je pomembno, da v prehrano vključujemo tudi živila živalskega izvora, pusto rdeče meso je tako pametno uživati večkrat tedensko.
In ravno tu nastopi vitamin C. Slednji namreč pomaga pri absorpciji železa. Zato moramo zelenjavne oziroma žitne jedi kombinirati s tistimi, ki imajo visoko vsebnost C vitamina.
Industrijsko pridelane mlečno žitne kašice že imajo dovolj vitamina C, pri doma pripravljenih kašicah pa je le tega manj.
Zato je potrebno k brezmesnim jedem dodati jabolko ali jabolčni sok oziroma hruško ali hruškov sok. Ko pa v malčkovo prehrano uvedemo citruse pa jedi obogatimo s sokom pomaranče ali limone.
Vitamin C je antioksidant, ki v našem telesu deluje kot zaščitnik, sodelavec pri nastajanju in obnavljanju vezivnega tkiva, kot pomočnik za vsrkavanje železa iz prehrane, povečuje sposobnosti belih krvničk in povečuje količino protiteles, da se naši malčki lahko uspešno borijo proti virusom.
Na dnevni ravni naj bi tako malček po četrtem mesecu starosti zaužil 55mg C vitamina.
Kje najdemo vitamin C? Največ C vitamina najdemo v sadju in zelenjavi in iz njih pripravljenih, sveže stiskanih sokovih.
Par primerov vsebnosti C vitamina (mg/100g) v:
Seveda bomo tudi z na primer kuhano jabolčno čežano vnesli nekaj vitamina C, je pa zagotovo boljša izbira sveže pretlačeno jabolko ali hruška oziroma sok. Poleg tega bomo s tem povečali količino zaužitega obroka. Sadje namreč jed posladi, kar je zagotovo dobrodošlo za brbončice naših malčkov.
VIRI:
Je pa pomembno vedeti, da je absorpcija železa iz virov živalskega mesa hitrejša in uspešnejša, železo rastlinskega izvora pa se težje absorbira v krvi. Ločimo namreč 2 vira železa in sicer:
- HEMSKE (par primerov živil in vsebnost železa)
- jetra 9,3/100g
- pusto rdeče meso 3mg/100g
- perutnina 1,1/g
- ribe 0,3-1,9mg/100g
- losos 0,9mg/100g
- NEHEMSKE
- jajca 1,6/100g
- polnozrnat kruh 1,4mg/60g (1 kos)
- kuhana špinača 4,4mg/150g
- leča 3,1mg/220g
- fižol "kidney" 4mg/200g
- suhe marelice 1,6mg/50g
- rozine 0,9mg/50g
- mandlji 1,8mg/50g
Zato je pomembno, da v prehrano vključujemo tudi živila živalskega izvora, pusto rdeče meso je tako pametno uživati večkrat tedensko.
In ravno tu nastopi vitamin C. Slednji namreč pomaga pri absorpciji železa. Zato moramo zelenjavne oziroma žitne jedi kombinirati s tistimi, ki imajo visoko vsebnost C vitamina.
Industrijsko pridelane mlečno žitne kašice že imajo dovolj vitamina C, pri doma pripravljenih kašicah pa je le tega manj.
Zato je potrebno k brezmesnim jedem dodati jabolko ali jabolčni sok oziroma hruško ali hruškov sok. Ko pa v malčkovo prehrano uvedemo citruse pa jedi obogatimo s sokom pomaranče ali limone.
Vitamin C je antioksidant, ki v našem telesu deluje kot zaščitnik, sodelavec pri nastajanju in obnavljanju vezivnega tkiva, kot pomočnik za vsrkavanje železa iz prehrane, povečuje sposobnosti belih krvničk in povečuje količino protiteles, da se naši malčki lahko uspešno borijo proti virusom.
Na dnevni ravni naj bi tako malček po četrtem mesecu starosti zaužil 55mg C vitamina.
Kje najdemo vitamin C? Največ C vitamina najdemo v sadju in zelenjavi in iz njih pripravljenih, sveže stiskanih sokovih.
Par primerov vsebnosti C vitamina (mg/100g) v:
- SADJU
- acerola 1300
- kaki 210
- črni ribez 92
- pomaranče 83
- limona 74
- jagode 65
- kivi 64
- papaja 62
- mandarina 37,7
- melone 34,3
- malina 29
- grenivka 23,6
- robide 21
- banana 18,6
- lubenica 9,7
- jabolko 8
- ZELENJAVI
- rdeča paprika 155
- zelena paprika 134
- brokoli 96
- ohrovt 92
- špinača 75
- cvetača 62
- blitva 45
- zelje 42
- paradižnik 13,6
- krompir 11
- jajčevec 5
Seveda bomo tudi z na primer kuhano jabolčno čežano vnesli nekaj vitamina C, je pa zagotovo boljša izbira sveže pretlačeno jabolko ali hruška oziroma sok. Poleg tega bomo s tem povečali količino zaužitega obroka. Sadje namreč jed posladi, kar je zagotovo dobrodošlo za brbončice naših malčkov.
VIRI:
- Bratanič, B., Fidler Mis, N., Hlastan Ribič, C., Poličnik, R., Širca Čampa, A., Kosem, R., Fajdiga Turk, V. (2010): Smernice zdravega prehranjevanja za dojenčke. Ljubljana: Ministrstvo za zdravje
- Mahorič, R. (2014): Dojenčki za mizo : pripravljeno za dojenčke : jejmo vsi! Ljubljana:Remina
- Jezernik, V. (2012):Vsebnost vitamina C v plodovih sadnih rastlin. Diplomsko delo. Ljubljana: Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo
- http://www.vitafit.si/zelezo-v-prehrani/
- http://www.ave.si/novice/pomen-zeleza-fe-v-prehrani
- http://www.aktivni.si/prehrana/za-aktivne/zelezo-za-zivljenjsko-energijo/
- http://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/103-vitamin-c.html
- http://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/minerali/121-zelezo-v-prehrani.html
Ni komentarjev:
Objavite komentar