Bučkin onigiri

Bučkine riževe kroglice oziroma bučkina rižota

Bučkina rižota servirana na dva načina. Kot klasična jed ali kot okusne, sočne kroglice za BLW malčke. Kateri način boste izbrali vi?

Poletje je čas za cukini bučke. Odlične na 1001 način. Kot zelenjavna prikuha, pečene na žaru, dodane v juhe, mineštrice, rižotke (več receptov tu)...
Vsako leto nasadim ogromno bučk. Veliko jih porabimo sproti, višek pa shranim v skrinjo za zimske dni, ko na vrtu primanjkuje sveže zelenjave. Cukini bučke narežem na kocke in surove spakiram v vrečke ter zamrznem.
Za tokratni recept sem preizkusila kombinacijo bučk in riža. In sicer sem uporabila dmBio polnozrnati riž, ki kljub daljšemu kuhanje ostane kompakten in idealen za tiste, ki obožujejo jedi na zob, torej »al dente«. V kolikor pa imate rajši bolj mehak riž, uporabite tistega, ki je namenjen prav  kuhanju mlečnega riža.

Za približno 20 riževih kroglic potrebujete:
  • 1 manjšo cukini bučko – 300g
  • 1 dl riža dmBio polnozrnatega riža
  • 2dl vode
  • ½ manjše čebule
  • 1 strok česna
  • 2 jedilni žlici dmBio olivnega olja
DmBio polnozrnati riž v vodi namakajte 6 ur. S tem bomo skrajšali čas kuhanja.
Bučko naribajte. Če je domača, je ne lupite. 
Na olivnem olju popražite čebulo in česen ravno toliko, da česen zadiši. Dodajte naribano bučko in odcejen riž. Dobro premešajte in na majhnem ognju dušite 10 minut. Nato zalijte z vodo in s kuhanjem nadaljujte 20 minut.
Ko je bučkina rižota kuhana, jo postrezite primerno ohlajeno.

Če pa se naš malček prehranjuje po BLW metodi uvajanja hrane (več receptov najdeš tukaj, klik, klik), postopajte takole:

Bučkino rižoto pustite, da se ohladi na telesno temperaturo. Po cca 10 minutah, dlani zmočite z vodo in riž med dlanmi oblikujte v poljubne oblike (kroglice, palčke, trikotnike).

Bučkine onigirije v pečici na 200°C pecite 15 minut oziroma toliko časa, da dobijo rahlo svetlo rjavo skorjico.

Postrezite primerno ohlajeno.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Po devetem mesecu, lahko v zmes pred oblikovanjem naribate malo sira, ki bo še dodatno povezal sestavine in riževim kroglicam dal odličen okus ter kremasto strukturo. Zakaj z uvajanjem mlečnih izdelkov počakajte do te starosti, si preberite v tej objavi.
  2. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u  

2 komentarja:

  1. A jih lahko nekaj zamrznem, so potem še ok?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lahko.Bo pa riž potem bolj pocast. Jaz bi jih dala pitem še 1x v pečico, da se spet naredi skorjica.

      Izbriši