Proseni narastek s hruško in rozinami

Sladka jed, ki jo lahko postrežete kot sladico ali samostojno jed.



Narastek sem enkrat že delala in sicer riževega, kateremu so dobrodošlo sladkobo dodali datlji, kuhani v mleku. Recept si lahko pogledaš na tej povezavi. 

Tokrat pa sem kot osnovo uporabila proseno kašo, ki odlično nadomešča riž in je ravno tako primerna že v samem začetku uvajanja žit. Priporočljivo je, da proseno kašo dan ali dve prej namakate v vodi, saj tako kar najbolj izkoristite vse v prosu prisotne minerale in vitamine. Kako pripraviti proseno kašo, si preberite v tej objavi.

Za približno 2 malčkova obroka potrebujete:

  • 1,5 dl domačega kravjega mleka
  • 2 jedilni žlici dmBio prosene kaše
  • 2 jedilni žlici dmBio rozin
  • 1 ščepec cimeta
  • 1 čajna žlička domačega kravjega masla
  • 1 jajce
  • 1 hruška 

Namočeno proseno kašo odcedite in splaknite. Nato jo v mleku, ki ste mu dodali cimet in rozine, kuhajte 5 minut. V kolikor prosene kaše ne boste namakali, jo 15 minut kuhajte v 2,5dl mleka.

Kuhani proseni kaši dodajte maslo in počakajte, da se ohladi.

Ločite beljak in rumenjak. Beljak stepajte toliko časa, da dobite kremast in puhast beljakov sneg. Ohlajeni proseni kaši vmešajte rumenjak. Nato počasi, z metlico, vmešajte še beljakov sneg. Polovico zmesi vlijte v pekač in narastek v pečici na 180°C pecite 4-5 minut. Toliko, da se naredi skorjica.

Ta čas  hruško olupite in naribajte ali ukašite na steklenem strgalniku (poglej tu). Narastek vzemite iz pečice in čez potresite/polijte ukašeno/naribano hruško. Nato čez hruško vlijte preostanek zmesi za narastek in ponovno postavite v pečico. Proseni narastek v pečici pecite še nadaljnih 20 minut. Ko se po vrhu naredi zlatorjava skorjica, je proseni narastek pečen.

Postrezite primerno ohlajenega. Poleg lahko postrežete še žlico sladke smetane ali grškega jogurta.

Pa dober tek!

NASVET!

  1. Ker je proseni narastek s hruškami in rozinami kuhan v kravjem mleku, ga priporočam po dopolnjenem devetem mesecu starosti. Zakaj z uvajanjem mlečnih izdelkov počakajte do te starosti, si preberite v tej objavi.
  2. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Sploh pri nakupu suhega sadja, med katero spadajo tudi rozine, je zelo pomembno, da smo pozorni na deklaracije pred samim nakupom. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Ni komentarjev:

Objavite komentar