Mlečni rogljički s sezamom

Puhasti, mehki mlečni rogljički s sezamom. Mlečno kvašeno testo, odlično za male in velike gurmane.

Obožujem peko kvašenega testa. Vonj po kvasu in kasneje po sveže pečenem kruhu je po mojem mnenju najlepši vonj, ki lahko prihaja iz domače kuhinje. Sicer sem imela kar nekaj težav s tem, da sem ugotovila, kako narediti mehak in hrustljav kruh, a zdaj mi uspe brez večjega truda.

Nekaj kvašenih izdelkov sem že naredila za Gurmančka Gala (klik na to povezavo), tokrat pa sem želela narediti mlečni kruh, podoben tistemu, ki ga na velikonočne praznike nesemo k žegnju. Mlečni kruh ima zaradi večje vsebnosti masla, limonine lupine in jajca, bolj mehko in puhasto sredico in ga zato sama prištevam k "sladicam". Lahko ga postrežete poleg kozarca mleka, jogurta, Gurmančkovega kompota ali kot samostojni prigrizek.

Ker vsebuje mleko, mlečne rogljičke s sezamom priporočam po dopolnjenem 9.mesecu starosti.

Za 8 rogljičkov potrebujete:
  • 300g dmBio pšenične bele moke tip 550
  • 1 vrečko suhega kvasa
  • 50g masla
  • ščepec sladkorja
  • naribana lupina 1 limone
  • 1 jajce
  • 2dl domačega kravjega mleka
  • pol čajne žličke đmBio vanilije
  • 1 jedilno žlico dmBio sezama
Na telesno temperaturo ogrejte 1dl kravjega mleka. Vanj vmešajte suh kvas, čajno žličko moke in ščep sladkorja. Slednji je potreben, da kvasec uspešno vzhaja. Kvasec pustite vzhajati pol ure.

250g moke vsujte v posodo in naredite jamico. V moko naribajte lupino 1 limone. Dodajte vanilijo, stopljeno maslo in rumenjak. Nato počasi vmešajte vzhajan kvasec. 

Iz sredine jamice potem počasi in postopno z metlico zmešajte vse sestavine, da dobite homogeno zmes. Dodajte še preostanek mleka in dobro premešajte. Dobili boste bolj tekoče in lepljivo testo. Testo pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 45 minut. 

Delovno površino pomokajte s preostankom moke (50g) in s prsti pregnetite vzhajano testo. 

Testo zvaljajte na debelino 1 prsta in ga narežite na 4 kvadrate. Vsak kvadrat razpolovite, da dobite trikotnik. 

Trikotnik testa nato zarolajte iz širokega pasa v špico trikotnika, da dobite rogljiček. 

Rogljičke položite na pomokan pekač. Vsak rogljiček premažite z beljakom (ki vam je ostal) in po vrhu potresite s sezamom. 

Rogljičke pustite vzhajati pol ure. Nato jih v prej ogreti pečici na 180°C pecite 40 minut. Ko dobijo zlatorjavo barvo, so pečeni. 

Pečene rogljičke položite v slamnato ali leseno košarico ter jih pokrijte s čisto, neodišavljeno krpo, da se zmehčajo. Postrezite primerno ohlajene. 

Pa dober tek!

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u.

Ni komentarjev:

Objavite komentar