Kremna juha iz brstičnega ohrovta

Le dve sestavini sta potrebni, da nastane kremasta juha, polnega okusa in čudovite arome po kokosu.


Kokosovo mleko se mi je enkrat že izkazalo kot odlična osnova za kremne juhe. Brez zgoščevanja z moko ali dodajanja smetane, na preprost način in iz malo sestavin dobimo odlične in okusne kremne juhe.

Prejšnjič sem tako ustvarila kremno juho iz cvetače (recept dobite na tej povezavi),  tokrat pa sem želela kokosovo mleko postaviti pred še težjo preizkušnjo in sicer ga uporabiti v kombinaciji z brstičnim ohrovtom. Slednji ima namreč precej močan okus, nekateri bi rekli, da malo zagreni. Mene osebno je navdušil pečen v pečici s skuto in sirom (klik, klik), a kremna juha iz brstičnega ohrovta je prava zmagovalka. Okus po kokosu v tem receptu resnično prevladuje in zato je ta juha odlična tudi za najmlajše člane družine, saj jih grenki okusi redkokdaj navdušijo.

To jed lahko ponudite že kmalu na začetku uvajanja goste hrane, saj je brstični ohrovt lažje prebavljiv od cvetače, poleg tega pa bogat s fosforjem, žveplom in vitaminom C. Tudi kokosovo mleko ni zanemarljivo v prehrani najmlajših. Ker je izredno bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ga priporočam kot pomemben del malčkove prehrane, saj poskrbi za uravnoteženo in aktivno prebavo najmlajših.

Za 750ml kremne juhe potrebujete:

  • 300g brstičnega ohrovta
  • 400ml kokosovega mleka
  • 400ml vode
  • 1 čajno žličko mlete kumine
  • 1 čajno žličko olivnega olja (100%, hladnostiskanega)
Očiščen in narezan brstični ohrovt prelijte s kokosovim mlekom in vodo. Dodajte mleto kumino in pokrito na zmernem ognju kuhajte pol ure. 
Vse sestavine nato spasirajte s paličnim mešalnikom. 
Juho postrezite primerno ohlajeno. Pred serviranjem ji dodajte čajno žličko hladnostiskanega olivnega olja. 

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Za bolj nasiten obrok, lahko juhi tik pred serviranjem vmešate kosmiče brez dodanega sladkorja in soli (koruzne, ajdove, pirine), testenine ali pa kakšno drugo jušno zakuho.
  2. Namesto vode lahko uporabite tudi jušno osnovo (kokošjo, govejo, ribjo...)
  3. Dodajanje hladnostiskanega, kvalitetnega olja je potrebno zato, ker malčki za optimalen razvoj možganov in vida potrebujejo dovoljšen vnos kvalitetnih, nenasičenih maščob omega 3 in omega 6. Poleg tega so maščobe pomembne za zdravo črevesno floro in uravnoteženo prebavo. 
  4. Kumino jaz dodajam k vsem kapusnicam, saj tako preprečim morebitno napenjanje.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Ni komentarjev:

Objavite komentar