Piškotki iz samo treh sestavin, z omamnim vonjem in okusom po vaniliji, ki se kar stopijo v ustih.
Zelo podobne piškote sem nekaj časa nazaj že naredila, a sem
jih takrat napolnila s sadno kašico in posula s cimetom (poglej recept tukaj).
Bili so odlični, a zahtevali so malček več časa. Zato sem se odločila, da
tokrat isto testo preizkusim na malo drugačen način. Način, ki bo še hitrejši,
a rezultat bo na koncu ravno tako okusen in primeren za najmlajše člane
duržine.
Ker recept vsebuje mlečne izdelke, skutne rogljičke
priporočam po dopolnjenem devetem mesecu starosti. Zakaj, si preberi v tej
objavi.
Pa gremo k receptu. Za približno 70 rogljičkov potrebujete:
- 250g puste pasirane skute
- 250g dmBio pšenične bele moke tip 550
- 250g masla
- dmBio vanilijo v prahu
Maslo pustite na sobni temperaturi, da se zmehča. Nato mu
vmešajte skuto in dmBio pšenično belo moko tip 550. Vse skupaj zelo dobro
pregnetite. Bodisi z rokami ali v kuhinjskem robotu. Sama prisegam na svoje
roke, saj le z njimi občutim, ali je v testu še kakšen večji kos masla ali ne.
Pomembno je, da se vse sestavine med seboj dobro premešajo in povežejo. Ker,
če bo v masi ostal večji kos masla, se bo le ta v pečici stopil in tako
„uničil“ obliko rogljička.
Ko testo dobro pregnetete, ga za vsaj 1 uro postavite v
hladilnik. Tako se bo maslo ponovno strdilo in testo se ne bo več lepilo na
prste.
Po eni uri iz posode vzemite približno četrtino testa in ga
na pomokani površini oblikujte v tanko „klobasico“. Narežite jo na približno 10
cm dolge palčke. Vsako palčko zvijte, da nastane rogljiček in ga položite na
pekač. Pekača ni potrebno obložiti s peki papirjem ali pomokati, ker je testo
za kekse mastno in se ne prime podlage. Ko pekač napolnete z rogljički, ga
postavite v prej ogreto pečico na 180°C. Rogljičke v pečici pecite 12 minut. Ko
dobijo bledo zlatorjavo barvo, so pečeni.
Postopek ponavljajte toliko časa, da porabite vse testo.
Pečene rogljičke posujte z dmBio vanilijo v prahu in malčku
postrezite bodisi še tople ali hladne ob čaju, mleku ali Gurmančkovemu kompotu
(glej recepte tu).
Skutni rogljički, shranjeni v nepredušni posodi, obstanejo
mesec ali več. Malčku jih lahko postrežete kot vmesni prigrizek ali kot dodatek
za malico k svežemu ali kuhanemu sadju. Če želite, lahko namesto pšenične moke,
uporabite dmBio polnozrnato pirino moko, ki je lažje prebavljiva in vsebuje več
vlaknin.
Pa dober tek!
Ni komentarjev:
Objavite komentar