Kaj potrebujete za uvajanje goste hrane I.del

Mora biti uvajanje goste hrane res tako drag in izčrpavajoč proces? So res vsi ti oh in sploh super pripomočki nujno potrebni? Ali gre le za marketinško potezo velikih podjetij?

Uvajanje goste hrane je pomemben mejnik tako v malčkovem življenju kot tudi v življenju staršev oziroma skrbnikov. Informacij o tem, kako začeti z uvajanjem goste hrane in o tem, kaj pravzaprav potrebujemo na samem začetku je veliko, žal pa so te informacije velikokrat osnovane na želji prodajalcev in podjetij po čim večjem zaslužku.

Čeprav naj bi v osnovi ti pripomočki staršem olajšali delo pa največkrat v denarnici pustijo veliko luknjo, saj so zelo dragi, poleg tega pa jih potrebujemo le krajši čas uvajanja goste hrane.

Kot bivša mamica študentka se zavedam, kako pomembno je premišljeno razporejanje družinskega proračuna, da ga izkoristimo kar najbolje in ob tem poskrbimo za vse potrebno cele družine, ne le najmlajšega člana.

Katere pripomočke za uvajanje torej potrebujemo in kateri so tisti, ki jih brez težav lahko pogrešimo oziroma, nam bodo prav prišli šele v kasnejšem obdobju uvajanja goste hrane?


1. STOLČKI ZA HRANJENJE

Ponudba je res ogromna, od plastičnih, lesenih, do takih s petimi nakloni, z vibriranjem, glasbo. Ni da ni.

Ampak, dragi starši. Stolčka za prvi mesec ali dva sploh ne potrebujete. Dokler se otrok ne posede sam, otroka hranimo izključno v naročju. To pa zato, ker s prezgodnjim posedanjem tvegamo, da bi malček prenehal raziskovati okolico oziroma, da se ne bi plazil. Poleg tega otroku delamo nepopravljivo škodo v območju hrbtnega steznika, posledice naših dejanj pa se lahko pokažejo šele čez leta in leta.

Eden izmed znakov, ki nakazujejo otrokovo pripravljenost na gosto hrano je tudi sposobnost sedenja ob opori, a stolčki otroku nudijo umetno oporo, saj otroka ne podprejo v pravem položaju, hranjenje v polležečem položaju pa vsekakor ni naravno. Prav tako ni priporočljivo in zdravo hranjenje v raznoraznih hojicah. Ne le z vidika razvijanja zdravih vzorcev prehranjevanja, ampak tudi z vidika telesnega in motoričnega razvoja otroka. Tudi mi se ne hranimo zleknjeni na kavču, ampak za mizo, z zravnano hrbtenico in v pokončnem položaju. Poleg tega otrok težje nadzoruje hrano v  ustih in je večja nevarnost zadušitve. Če pa otrok je v naročju pa ga z upoštevanjem babyhandlinga postavimo v pravilen položaj in ga podpremo točno tam, kjer otrok oporo potrebuje.

Ko pa se otrok že sam posede, izberite stolček, ki bo otroku nudil vso potrebno podporo ter stolček, ki ima naslonjalo za nogice. Odlična izbira so leseni stolčki, kot je na primer trip trap. Poleg tega, da zagotavlja varen položaj za otroka pa je primeren skozi celo otroštvo in za večje število otrok. Kar pomeni, da ne boste za vsakega otroka potrebovali novega.
Midva sva za Gurmančka Gala kupila imitacijo originala trip trap stolčka, ki je cenovno dostopnejši, a kljub temu izjemno stabilen in varen. V naši jedilnici tako Filikidov visoki leseni stolček kraljuje že več kot eno leto in iskreno lahko rečem, da je bil to eden izmed boljših nakupov, kar se otroške opreme tiče. Višina sedišča in naslonjala za nogice se lahko prilagaja otrokovi rasti, poleg lesene zaščite pa zraven dobite še zaščito iz blaga, ki jo namestite med otrokove noge. Gal je na njemu sedel lepo vzravnano in stabilno. Edini minus tega stolčka je, da zaradi lesene zaščite stol ne gre čisto do mize in da je čiščenje težje pri lesu, kakor pri plastiki. Vsekakor pa naravni material in daljša uporabnost odtehtata ti dve pomankljivosti.

2. KNJIGE O UVAJANJU GOSTE HRANE 

Knjigarne so jih polne, cene pa so tudi zelo različne. Če ste zbiratelj knjig, si jih kar privoščite, sicer pa so z njimi bogato založene tudi knjižnice, kjer si jih lahko brezplačno izposodite. Uvajanje goste hrane je resnično kratkotrajen proces, traja največ eno leto, saj potem otrok tako ali tako preide na družinsko prehrano. Da so tovrstne knjige uporabne le za kratek čas, je moč videti v številnih spletnih objavah, kjer mamice knjige o uvajanju goste hrane redno prodajajo. V kolikor potrebujete ideje za recepte, preprosto uporabite klasično knjigo z recepti, ideje poiščite v zapiskih z recepti vaših staršev ali babic in jih enostavno prilagodite glede na starost vašega otroka. Z znanjem o tem, kaj je zdravo uvajanje goste hrane in katera živila so primerna v prvem letu otrokove starosti in katera ne, lahko pripravite pestro paleto obrokov za vaše najmlajše.

Ogromno informacij (upam si trditi, da vse potrebne) pa najdete tudi na slovenskih in tujih spletnih straneh. Informacije o uvajanju goste hrane, smernice, recepte in še mnogo več, naj si bo to po metodi Baby-led Weaning ali v obliki kašic. Medsebojno podporo in nasvete o uvajanju goste hrane pa si mamice delimo v tej FB skupini.  Pridruži se!

Kaj pa je tisto, kar dejansko potrebujemo za uvajanje goste hrane? So to dragi soparniki, žlice, ki kažejo temperaturo hrane, posodice, v katerih se hrana ne izlije ali cucljalniki?

Ne. Pravzaprav je vse tisto, kar potrebujete za uvajanje goste hrane že v vašem domu. Več o tem pa v naslednji objavi. --> klik, klik

Da je ne zamudiš, te vabim, da Gurmančka Gala klikneš na FB strani in Instagram-u.

Ni komentarjev:

Objavite komentar