Paštašuta

"Lara, sem ti skuhala paštašuto za kosilo, ko prideš."

To so bile besede moje none vsakič, ko sem ji sporočila, da pridemo za vikend na mini počitnice. Pa veste kaj je paštašuta?

Italijani jedi s testeninami delijo v tri kategorije, testenine z omakami, enolončnice s testeninami in pečene testenine. In ravno prva kategorija je tista, ki se izvirno imenuje pastasciutta.

A kljub temu je paštašuta na Primorskem rezervirana za jed iz testenin in omake iz mletega mesa. A ne zamenjajte omake bolognese s paštašuto, saj prva zahteva dosti več kuhanja, vsaj dve do tri ure.

Tokratni recept Gurmančkovega izziva omak je tako namenjen klasični omaki iz mletega mesa, recept pa je primeren že od šestega meseca naprej. Za prilogo k omaki sem izbrala dmBio pirine špagete, ker so špageti tisti, ki jih Gurmanček Gal preprosto obožuje in ker je pira lažje prebavljiva in zato odlična izbira za uvajanje glutena v prehrano malčkov.

Iz navedenih sestavin boste dobili približno 1 liter omake. Kakor enolončnice, so tudi omake, kuhane v večjih količinah, boljše in okusnejše. Poleg tega pa lahko že pripravljeno omako brez težav zamrznete in uporabite za hitro kosilo, ko ste v stiski s časom.

Sestavine:
  • 500g mletega govejega mesa (mlada govedina ali teletina)
  • 200g jušne zelenjave 
    • cca 1 pest nasekljane zelene v gomolju, 1 pest nasekljane peteršiljeve korenine, 2 pesti nasekljanega korenja
  • 1 večja čebula (cca 100g)
  • 400g dmBio paradižnikovih koščkov v naravnem soku
  • 2 dl vode ali goveje jušne osnove
  • 3 stroke česna
  • 1 čajna žlica suhega peteršilja
  • 1 čajna žlica suhega majarona
  • 2 lovorjeva lista
  • 3 jedilne žlice kvalitetnega olivnega olja
Vso zelenjavo (peteršiljevo korenino, korenje, gomolj zelene, čebulo, česen) drobno nasekljajte. V večji posodi segrejte olivno olje in dodajte čebulo. Čebulo pokrito dušite toliko časa, da postekleni, nato dodajte nasekljano jušno zelenjavo, česen in meso. Pokrito in med občasnim mešanjem sestavine dušite toliko časa, da meso dobi svetlo rjavo barvo in da enakomerno razpade. Nato zalijte z jušno osnovo, ki ste jo zmešali z dmBio paradižniki v naravnem soku. Dodajte še lovorjev list, majaron in peteršilj. Pokrito dušite 20 minut. Za še boljši, polnejši okus pa vam predlagam, da kuhanje podaljšate. Jaz sem omako kuhala kar uro in pol, da so se vse sestavine in začimbe med seboj odlično povezale. 

Omako postrezite z dmBio pirinimi špageti, ki ste jih skuhali po navodilih na embalaži. Ker imata fanta raje bolj mehko kuhane testenine, sem jih sama kuhala 9 minut. In ne pozabite, na 10 dag testenin gre 1 liter vode.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Pri domačih omakah najraje uporabim domačo paradižnikovo mezgo, a ker je zaloga v kleti pošla, so odlična rešitev izdelki z BIO certifikatom, ki zagotavljajo živila brez dodanih konzervansov, ojačevalcev okusa, barvil in gensko spremenjenih organizmov. Poleg tega sem bila navdušena nad njihovo ponudbo dmBio koščkov paradižnika v naravnem soku (natur), ki pomeni, da paradižnikom zavoljo konzerviranja ne dodajo soli. 
Za še več idej za omake, si poglejte na to povezavo, naslednji recept Gurmančkovega izziva omak pa sledi že v soboto 17.2.2018.

Vesela pa bom tudi vaše podpore, ki jo lahko izkažete z všečkom FB strani in Instagram-a.

Ni komentarjev:

Objavite komentar