Gurmančkov pasulj

Verjetno že veste, da naj bi bile stročnice na jedilniku vsaj enkrat tedensko, saj varujejo pred srčnimi obolenji, sladkorno boleznijo ter pomagajo pri presnavljanju maščob. So vir energije in pozitivno učinkujejo na celotni prebavni sistem. Fižol pa je poleg tega bogat z železom, kalcijem in kalijem.

Gurmanček Gal obožuje fižol na vse mogoče načine, zato ni bilo dvoma, da mu bo pasulj, pripravljen primerno njegovi starosti, zagotovo všeč.

Ker pa so enolončnice okusnejše, če so pripravljene v večji količini, je recept tokrat za približno 3 litre tekočine. Torej, odlična priložnost, da ga pripravite za vse družinske člane. Jaz ga nato, kar ga ostane, dam v manjše posodice, zaprem in zamrznem. Tako imam pri roki hitro pripravljen obrok za tiste dni, ko je stiska s časom ali pa je Gurmanček Gal sam z očkom oziroma pri komu v varstvu.

Kot boste videli, kuhanje pasulja terja več časa, a to ne pomeni, da morate stati pri štedilniku s kuhalnico v roki in čakati, da bo fižol kuhan. Ko so vse sestavine v enem loncu, preprosto zmanjšajte ogenj na najmanjšo možno stopnjo, pasulj pokrijte ter se z vozičkom odpravite na sprehod, lahko se igrate z vašim malčkom ali pa počnete vse tiste reči, ki si jih želite.

Torej, za približno 3 litre tekočine potrebujete:
  • 500g belega fižola
  • 3 srednje velike čebule
  • 2 srednje veliki papriki (najboljša izbira so rdeče paprike, ker dajo pasulju lepo kontrastmno barvo. Jaz sem uporabila kar zeleno, ker je bila ravno pri roki)
  • 2 srednje velika korenčka
  • 2 jedilni žlici paradižnikove mezge oziroma omake (po možnosti domače)
  • 1 lovorjev list
  • 2 ščepca Kotanyi peteršilja
  • 1 jedilna žlica mlete paprike
  • 2 stroka česna
  • olivno olje
  • 2 litra vode
Prebran fižol namakajte vsaj 12 ur v večji količini vode. Namočen fižol nato zavrite in ga pustite vreti vsaj 10 minut, saj s tem preprečimo, da bi malčke po jedi preveč napenjalo. Vodo odlijte.
Čebulo, korenje in papriko drobno sesekljajte. Na jedilni žlici olivnega olja prepražite polovico količine čebule, dodajte še ves narezan korenček in papriko, da postekleni. Odcejen fižol dodajte k zelenjavi in primešajte preostalo nasekljano čebulo. Zalijte z 1 litrom mrzle vode, da je fižol pokrit. Zavrite in kuhajte 15 minut. Nato dodajte 2 jedilni žlici paradižnikove mezge, lovorjev list in Kotanyi peteršilj. Kuhajte 1 uro.
Nasekljajte česen in ga na čajni žlici olivnega olja prepražite, da zadiši. Česen potresite z jedilno žlico mlete paprike in zalijte z 1 zajemalko tekočine, v katerem se kuha fižol. Mešanico vlijte v pasulj.
Kuhajte na majhnem ognju še približno 2 uri, odvisno od tega, koliko želite, da je fižol razkuhan. Lahko pa fižol pred serviranjem tudi grobo pretlačite.
Postrezite primerno ohlajeno. Preostali člani si lahko po svojem okusu Gurmančkov pasulj začinijo s soljo in poprom.
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Če želite, da bo jed bolj bogata, lahko s čebulo prepražite tudi malo govejega mesa. Če pa vaš malček že uživa prekajeno svinjsko meso pa lahko le tega zakuhate v gurmančkovem pasulju. A ne pozabite. Svinjina se zaradi alergenosti in visoke vsebnosti maščob, priporoča po prvem letu starosti. Poleg tega pa prekajeno meso vsebuje veliko soli, ki prav tako ni priporočljiva vsaj do otrokovega prvega leta, potem pa v manjših količinah. 
  2. Peteršilj in lovor sta začimbi, ki ju večkrat vključim v prehrano Gurmančka Gala. Več o začimbah in njihovi uporabi pa v tej objavi
  3. Kot ste že prebrali, je Gurmanček Gal velik navdušen nad jedmi, ki vključujejo fižol. Tu sta še dve ideji za gurmančkove jedi s fižolom

Ni komentarjev:

Objavite komentar