Brezglutenske palačinke z domačo jabolčno kašico

Že nekaj časa Gurmančku Galu ponujam živila tudi po takoimenovani Baby led weaning metodi, ki nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

V FB skupini Gurmanček Gal-vse o uvajanju goste prehrane sem s strani mamic, ki so malčkom že pekle palačinke, dobila idejo, da jih pripravim tudi mojemu malemu gurmančku. 


Za 6 palačink potrebujete:

  • 120g ajdove moke
  • 40g riževe moke
  • 1 jajce
    • če še niste uvedli jajc, lahko namesto tega uporabite naslednjo mešanico: 1 jedilno žlico mletih lanenih semen nameočite v 3 jedilnih žlicah vode. Pustite stati nekaj časa, da nastane želatini podobna zmes. To zmes vmešajte v maso za palačinke namesto jajca.
  • 400ml vode
  • ščepec cimeta
  • 1 kozarček domače baby jabolčne kašice
  • kokosovo olje
  1. V 400ml vode stepite jajce in vmešajte cimet in moko. Z mešalnikom dobro premešajte, da nastane homogena zmes, ki jo pustite počivati 10 minut.
  2. Ponev segrejte in ji dodajte malo kokosovega olja. Ko je ponev vroča, z zajemalko vlijte maso za palačinke. Bodite potrpežljivi, saj peka brezglutenskih palačink zahteva malce več časa. 
  3. Ko se rob palačinke začne dvigovati in vidite, da se palačinka iz sredine na ven začne sušiti, jo lahko obrnete. Pazite! Če jo boste hoteli prehitro obrniti, vam bo razpadla. 
  4. Če vam slučajno razpade, se ne obremenjujte, ste pač naredili carski praženec ;)
  5. Pečeno palačinko premažite z domačo jabolčno kašico in po želji potresite s cimetom
Pa dober tek!


NASVET!

  1. Cimet je del prehrane Gurmančka Gala že od njegovega petega meseca starosti. Več o cimetu in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.
  2. Namesto vode lahko uporabite rastlinski napitek (rižev, ovsen, pirin, prosen..).
  3. Če boste namesto jajca uporabili lanena semena, so palačinke primerne že v obdobju od 4-6 mesecev

Ni komentarjev:

Objavite komentar