Do sedaj sem mu dajala kar naš, doma pečeni kruh iz bele moke. Tokrat pa sem se odločila, da mu spečem take male, priročne žemljice iz graham moke.
Za pet 80 gramskih žemljic potrebujete:
- 200g graham pšenične moke
- 50g bele pšenične moke
- 1/4 kvasa (10g)
- 1 čajno žlico olivnega olja
- za noževo konico sladkorja
- 200ml vode
- moka za posipanje
Vodo ogrejte na telesno temperaturo, vanjo dodajte sladkor, ščepec moke (da kvasovke začnejo delovati) in nadrobite kvas. Pustite pol ure, da vzhaja.
Graham in belo moko zmešajte, naredite jamico in vanjo dodajte čajno žličko olivnega olja. Ko kvas vzhaja, ga počasi, med mešanjem vmešavajte v moko.
Pokrito pustite, da vzhaja 30 minut. Bodite pazljivi, da je prostor topel in da ni prepiha.
Delovno površino pomokajte z malo moke in testo še enkrat dobro, a z občutkom pregnetite. Vzemite si čas, testo ne gnetite na silo, ampak nežno toliko časa, da se testo ne lepi več na prste.
Oblikujte 5 žemljic, jih položite na pomokan pekač in pokrijte s krpo.
Pečico ogrejte na 180'C. Ko se lučka na pečici izklopi (po cca 10 minutah), žemljice dajte v pečico. Pečejo naj se 30 minut.
Pečene žemljice položite v pleteno košaro in jih pokrijte s čisto, neodišavljeno krpo, da se zmehčajo.
Pa dober tek!
Ni komentarjev:
Objavite komentar