Kremna juha z zajčkom

Tokratno nedeljsko kosilo (200 g) sem pripravila iz:

  • 1 por ( 50 g)
  • 2 srednje velika krompirja (100 g)
  • 1 jedilno žlico kunčevine (50 g)
  • 1 čajna žlica 100%, hladno stiskanega olja

Por drobno nasekljajte in ga zelo na hitro (30s) popecite v posodi, ki ne zahteva maščobe (lahko izberete teflonsko, keramično ali katero drugo) toliko, da se razvije njegova aroma. Nato por zalijte z 200 ml vode in v lonec dodajte kos kunčevine. Por in meso kuhajte 45 minut, nato dodajte še olupljen in narezan krompir. Ko je krompir kuhan (cca 10 minut), iz posode vzemite meso, por in krompir pa pretlačite v kremno juhico. Meso zajca na drobno narežite in vmešajte k juhici. Ko je kašica primerno ohlajena, ji dodajte še čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja. Jaz sem izbrala olivno.

Pa dober tek!


NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladnostiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Če vaš malček težje sprejema kašice z večjimi koški, vam predlagam, da meso zajca in zelenjavo skupaj spasirate v kremno kašico.
  3. Namesto kunčevine, lahko izberete tudi drugo vrsto mesa (perutnino, mlado govedino, teletino...)
  4. V kašico sem danes vmešala le polovico količine mesa, ostalo pa sem Galu ponudila po BLW metodi. BLW metoda nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 
Kaj pa ostali družinski člani.
Tokratno kosilo lahko pripravite za vse člane družine. Sestavine prilagodite številu obrokov. Ko je kremna juhica pripravljena, jo le dodatno začinite s soljo in poprom. Čeprav sem si zase pripravila na isti način kot za Gala, saj ima meso že samo po sebi določeno količino soli v sebi in je bila juha zelo okusna tudi brez dodatnih začimb.  


Ni komentarjev:

Objavite komentar