Arašidovi keksi s čokolado

Najpreprostejši keksi na svetu! Slastni, polni okusa po arašidih in čokolade ter popolnoma brez moke. 

Ta recept za kekse je v moji zbirki zagotovo na zmagovalnem odru. Zakaj? Zato, ker zanje potrebujem le 3 sestavine in dva pripomočka (posodo in metlico). Pečeni pa so v zgolj 8 minutah. Da o bogatem okusu po arašidih in čokoladi niti ne zgubljam besed. 

Ker ne vsebujejo moke, mleka in mlečnih izdelkov pa so primerni tudi za tiste, ki so na zgoraj omenjene sestavin občutljivi ali alergični. 
  • 220g arašidovega masla (100% brez dodanega sladkorja, soli in konzervansov)
  • 1 jajce
  • 2 jedilni žlici nasekljane prave čokolade (90% delež kakava)

Z mešalnikom dobro pregnetite jajce in arašidovo maslo v mehko in homogeno zmes. Nato z žličko vmešajte nasekljano čokolado in oblikujte kroglice, ki jih na pekaču, s pomočjo lopatice, sploščite v okroglo ploskev.
Kekse v prej ogreti pečici na 180°C pecite 8 minut.
Postrezite primerno ohlajene.

Pa dober tek!

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u


LCHF mini krofki

Kaj bi bil pust brez krofov? Le še en navaden dan v letu. Zato sem se odločila, da naredim slastne, puhaste krofke in to LCHF. Brez glutena in narejeni v manj kot 20 minutah.

Krofi so tradicionalna dobrota v času, ko se po ulicah sprehajajo takšne in drugačne maškare. A beli sladkor in pšenična moka sta živili, ki jih LCHF jedci pač ne uživamo, zato sem se odločila, da pripravim različico krofov, ki bodo sledili LCHF načelom prehranjevanja.

In uspeli so. Mehki, puhasti, sladki in slastni mini krofki. Narejeni v pičlih 20 minutah. Nobenega okusa po mandljih ali kokosu. Lahko bi jih napolnila z lchf marmelado, a tokrat sem jih pustila prazne, le posute z mletim eritritolom.
Recept za LCHF marmelado, najdeš na tej povezavi.
Božanski so, vam zagotavljam! 40 mini krofkov je zmanjkalo v manj kot eni uri.

Za 40 LCHF mini krofkov potrebujete:
Jajca stepite z 2 jedilnima žlicama eritritola v prahu, da narastejo. Dodajte cimet, naribano limonino lupino, kokosovo maslo in grški jogurt. Dobro premešajte. Nato med mešanjem postopoma dodajajte suhe sestavine - mandljevo, kokosovo in laneno moko ter pecilni. Dobili boste gosto zmes.

Z rokami oblikujte manjše kroglice, ki pa naj bodo približno v isti velikosti.

V posodi z višjim robom segrejte svinjsko mast. Mora jo biti za vsaj 4 prste, da bodo krofki lahko plavali. Ko se le ta stopi, s koncem kuhalnice preverite, če je dovolj vroča. Če se okoli kuhalnice začnejo nabirati mehurčki, je maščoba pripravljena za cvrtje.
Ne skrbite, uporaba svinjske masti ne bo vplivala na okus krofkov! V kolikor je mast nesoljena je tako, kot da bi miške pekli v navadnem sončničnem olju, le da je svinjska mast bistveno bolj zdrava in seveda primerna za LCHF navdušence.
V lonec položite kroglice, ki naj se med seboj ne dotikajo. Načeloma se krofki sami obračajo, če pa se kakšen ne bo hotel obrniti, mu pomagajte s penovko. Krofke pecite toliko časa, da postanejo zlatorjave barve. Nato jih s penovko poberite na krožnik, ki ste ga pokrili s servietom, da se krofki odcedijo.

Pečene krofke posipajte z mletim eritritolom. Če želite, jih lahko napolnete z lchf marmelado ali čokoladnim nadevom.

Pa dober tek!
NASVET!
  1. Zlato laneno moko, kokosovo moko in eritritol je zagotovila spletna trgovina Pajs brez obresti. Izdelke v tem receptu in še mnogo drugih, lahko naročite na tej povezavi. 
Že spremljate Gurmančka Gala na FB strani in Instagram-u?

Sočni mandljevi mafini z jagodami

Super sočni in super slastni mafini iz mandljeve moke, polnjeni s svežimi jagodami ter potreseni s hrustljavimi mandljevimi lističi in chia semeni. 

Mafini brez glutena in brez dodanega sladkorja, ki so pripravljeni v manj kot eni minuti, po dvajsetih minutah pečenja pa boste že lahko uživali v njihovem božanskem okusu.

Ko me prešine ideja, je dovolj le 21 minut in na mizi imam nov recept. Slastne in sočne mafine iz mandljeve moke, v katerih najdeš ogromno koščkov osvežujočih jagod. Ker ne vsebujejo glutena in sladkorja, so primerni tudi za tiste gurmančke in gurmane, ki ne smejo uživati glutena ali pa se prehranjujejo po LCHF načelih.

Za 4 sočne mandljeve mafine z jagodami potrebujete:
  • 1 jajce
  • 1 čajna žlica kokosovega
    masla
  • 1 zvrhana jedilna žlica kisle smetane
  • 1 jedilna žlica razmaščene mandljeve moke
  • 1 kavna žlička vinskega kamna
  • 1 kavna žlička cimeta
  • 4 nasekljane sveže jagode
  • mandljevi lističi in chia semena za posip
Jajce, stopljeno kokosovo maslo, kislo smetano in cimet z ročnim mešalnikom zmešajte v homogeno zmes. Nato postopoma, med mešanjem, masi dodajte še mandljevo razmaščeno moko in vinski kamen.

Jagode nasekljajte na manjše kocke in jih dodajte zmesi za mafine, premešajte in napolnite pekač. V kolikor imate silikonski pekač, ni potrebe po predhodnem dodajanju papirnatih srajčk. V primeru klasičnega, kovinskega pekača za mafine, pa modelčke obložite s peki papirjem ali papirnatimi srajčkami.

Modelčke napolnite z zmesjo. V vsak modelček gre približno zvrhana jedilna žlica zmesi. Po vrhu potresite mandljeve lističe in chia semena.

Pekač postavite v predhodno ogreto pečico in mafine na 180°C pecite 20 minut oziroma do zlatorjave barve.

Postrezite primerno ohlajene. Pa dober tek!
Že spremljate Gurmančka Gala na FB strani in Instagram-u?

Veganski arašidov sladoled

Izjemno hitro narejen veganski sladoled iz le dveh sestavin. Kremastega in polnega okusa, a brez dodanega sladkorja, mleka in mlečnih izdelkov.

Pri nas doma obožujemo sladoled, naj si bo poletje ali zima. Dokler je bil očim še med nami, je bila tradicija, da smo si po nedeljskem kosilu vedno, ampak vedno privoščili Planico. Še zdaj se spomnim okusa tega odličnega sladoleda. A bodimo iskreni, delež sladkorja in dodatkov v teh sladoledih ni zanemarljiv, zato z veseljem raziskujem doma narejene sladolede, ki so polnega okusa ter obenem zdravi.
Sladoled, recept za katerega boste izvedeli v naslednjih vrsticah je:
✔veganski (brez mleka in mlečnih izdelkov in brez jajc)
✔ brez glutena
✔brez dodanega sladkorja
Nekaj časa nazaj sem tako že objavila recept za sladoled (poglej si ga na tej povezavi), velika zaloga arašidovega masla na polici v shrambi pa me je napeljala na idejo, da ga poskusim uporabiti še za pripravo domačega sladoleda.

 Za približno pol litra domačega arašidovega sladoleda potrebujete:
  • 3 večje banane
  • 190 g 100% arašidovega masla
Banane olupite, narežite na kolobarje ter zamrznite za približno eno uro in pol.
Nato zamrznjenim bananam dodajte arašidovo maslo ter vse skupaj zmiksajte s pomočjo paličnega mešalnika ali blenderja. Miksajte toliko časa, da dobite kremasto in homogeno zmes.
Arašidov sladoled razporedite v manjšo posodico in postavite v zamrzovalnik še za 1 uro.
Postrezite ga v skodelici ali kornetu, kar je vam in vašemu gurmančku najljubše.
Pa dober tek!
Nasvet!
  1. Arašidovo maslo lahko v prehrano malčkov uvedete že kmalu na začetku uvajanja goste hrane. Pozorni bodite le, da kupite 100% arašidovo maslo, brez dodanega sladkorja, soli in drugih dodatkov. Poleg tega priporočam večjo previdnost, če so v družini prisotne kakršnekoli alergije oziroma občutljivosti na določena živila. 

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Jabolčne kroglice

Bi nekaj sladkega, a zdravega? Sočne jabolčne kroglice so zagotovo prava izbira. Slastni veganski prigrizek za mlade gurmančke, brez glutena in dodanega sladkorja. Ponudite jih lahko kot vmesni prigrizek ali kot malico nekje na potepu.

Shramba je letos res bogata z jabolčnimi pridelki - gajbice so polne domačih jabolk, v cisterni čaka 100L jabolčnega soka in zadaj v kleti se kisa domač jabolčni kis. Velikokrat  tako naredim domač jabolčni zavitek (recept te čaka tu), a tokrat sem želela narediti nekaj posebnega.

Zadnje čase me tako navdušujejo BLW recepti za malčke. 
Glede na to, da je čas uvajanja Gala v svet goste hrane že daleč za nami, so recepti bolj ali manj v obliki trde hrane oz. 'finger food-a'. A kljub temu iščem ideje za zdrave in seveda okusne recepte za male in malo večje gurmančke.

In tako so nastale jabolčne kroglice. Zdrav, sočen, 'mimgrede' prigrizek.
Jabolčne kroglice so brez dodanega sladkorja, jajc, mleka in mlečnih izdelkov in brez glutena
Za približno 8 jabolčnih kroglic potrebujete:
  • 1 večje jabolko
  • 2 zvrhani jedilni žlici kokosove moke
  • 1 kavno žličko cimeta
Jabolko ukašite na steklenem strgalu ali naribajte na kovinskem strgalniku.
Vmešajte cimet in kokosovo moko ter vse sestavine dobro premešajte, da se povežejo.
Z rokami oblikujte kroglice in jih na peki papirju v prej ogreti pečici pecite 20 minut na 180°C.
Postrezite primerno ohlajene.
Pa dober tek!
Nasvet!
  1. Več receptov, ki vključujejo jabolka, najdete na tej povezavi.
  2. BLW metoda spodbuja otroka k samostojnemu hranjenju v ritmu, ki ga določa otrok. Prispeva k boljši motoriki, vseješčosti, samostojnosti in hitrejšemu razvoju govora. Več BLW receptov najdete, če kliknete sem

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u