Vanilijeve sanje

Za vanilijeve sanje (cca 180 g), ki bodo vas in vašega malčka popeljale v sladek spanec, potrebujete:
  • 200 ml riževega mleka
  • 2 jedilni žlici navadnega, belega riža
  • ščepec vanilije v prahu
V 200 ml riževega mleka dodajte ščepec prave vanilije in dve jedilni žlici riža. Kuhajte 25 minut. Ko riž postane zelo mehek, ga s paličnim mešalnikom miksajte toliko časa, da nastane gladka zmes.

Pa dober tek!



NASVET!
  1. Namesto riževega mleka, lahko uporabite katerokoli rastlinsko mleko (ovseno, sojino...), lahko pa riž pripravite tudi v navadni vodi ali na kozjem mleku. Izbira je vaša!
  2. Bodite pozorni, da v riž dodate pravo vanilijo v prahu in ne vanilin sladkor, ki ga za malčke do prvega leta starosti odsvetujejo. 
  3. Vanilija je začimba, ki se v prehrani malčkov svetuje po dopolnjenem šestem mesecu starosti, (
     
KAJ PA OSTALI DRUŽINSKI ČLANI?
Vanilijeve sanje lahko pripravite za vse družinske člane kot sladico po kosilo ali kot večerjo za sladek zaključek dneva. Sestavine prilagodite številu družinskih članov. 

Pire iz kolerabe, krompirja in jabolka

Za okusno in sladko kosilo (cca 200 g) gurmanček Gal priporoča:
  • 1 manjša podzemna koleraba (50 g)
  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1/2 jabolka

Kolerabo, jabolko in krompir olupite in kuhajte v vodi ali na sopari približno pol ure oziroma toliko časa, da je koleraba mehka. Nato vse skupaj pretlačite in dodajte 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja. Jaz sem izbrala olivno olje.

Pa dober tek.





NASVET!

  1. Če boste sestavine kuhali v vodi, bo kašica dovolj redka, v kolikor pa ste se odločili za kuhanje na sopari ali soparniku, bo zmes dosti bolj gosta. Ker se je meni kašica zdela pregosta za Gala, sem jo zredčila z vodo, v kateri sem dopoldne kuhala jabolka. Lahko pa kašico zredčite tudi z navadno, prekuhano vodo ali materinim oziroma adaptiranim mlekom.
  2. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi 

SMERNICE ZA UVAJANJE GOSTE HRANE V PRVEM LETU OTROKOVE STAROSTI

Na naslednjih straneh so OKVIRNE smernice o uvajanju živil v prvem letu otrokove starosti in sicer smernice za uvajanje zelenjave, sadja, žitaric, mesa, rib, začimb in drugih sestavin, ki sem jih zasledila v knjigah Babybook, Anina kuhinja za najmlajše, Dojenčki za mizo, in na raznih spletnih straneh (Boobeefoodee, Minstrstvo za zdravje). Gre pa tu le za okvirne smernice, ki jih vsaka mama lahko prilagodi svojim in otrokovim željam ter potrebam.

Uvajanje goste prehrane naj bi se zaćelo med 4. in 6.mesecem. Ko začnemo z gosto prehrano mora imeti malček najmanj 17 tednov in ne več kot 26 tednov. 

In sicer je pametno začeti z zelenjavo, prve kašice lahko tako pripravimo iz bučke ali korenčka. Lahko pa začnete tudi z rižem, ki ga skuhate in spasirate skupaj z materinim oziroma adaptiranim mlekom

ZELENJAVA 

  • 4-6m+ (primerna je vsa zelenjava, ki ne povzroča napihnjenosti)
    • bučke, cvetača, korenje, brokoli ohrovt, koromač, zelena, por, čebula, koleraba, špinača, blitva, mlado zelje, pastinak.
    • V ZDA sta med prvimi živili, ki jih ponudijo malčku grah in avokado, ki se vsaj v Sloveniji priporočata malo kasneje.
  • 7m+
    • rdeča pesa, fižol, rdeča paprika, česen
  • 8m+ 
    • šparglji, zelena paprika, jajčevci, paradižnik, fižol, bob, koruza, grah
  • 9m+
    • kumare, kislo zelje
  • 10m+
    • kalčki, čemaž, 
  • 11m+
    • kisla repa, solata, olive, soja

SADJE

  • 4-6m+
    • jabolka, hruške, banane, slive, breskve, brusnice, kaki
  • 7m+
    • marelice, maline, fige, borovnice, rozine, suho sadje, mango, avokado, papaja, kokos češnje, višnje, melone, grozdje, nektarine, lubenice, ringlo, kostanj
  • 8m+
    • jagode, ananas, robide, kivi, kutine
  • 9m+ 
    • mandarine, ribez
  • 10m+
    • pomaranče, lešniki
  • 11m+
    • granatna jabolka, mandlji, kakav, sezam, arašidi

PRILOGE

  • 4-6m+ (lahko se vključujejo žita, ki ne vsebujejo glutena. Nekateri pravijo, da se bo celiakija pojavila ne glede na starost pri kateri bomo uvedli gluten. pa naj bo to pri 4., 6. mesecih ali šele pri enem letu. Zato je tudi odločitev, kdaj boste uvedli gluten, vaša. 
    • riž, krompir, koruzni zdrob, ajdova kaša, prosena kaša, kvinoja, ajdovi kosmiči, proseni kosmiči, koruzni kosmiči
  • 7m+
    • pšenica, oves, rž, ječmen, pira, kamut, laneno seme
  • 8m+ 
    • leča, čičerika,
  • 9m+ 
    • ješprenj
  • 10m+ 
    • amarant
MESO, RIBE, JAJCA
Najprej se uvaja belo, nato rdeče meso in sicer najprej uvedemo 10g mesa, ki ga postopa stopnjujemo, dokler v obroku ni do 50g mesa. Meso naj bo na jedilniku dva do trikrat tedensko, saj je meso glavni vir železa v malčkovi prehrani. 
Odločitev o tem, kateri predlog boste izbrali (če sploh katerega) je vaša.

  • 4-6m+ 
    • piščanec, teletina, mlada govedina, zajec, puran, jagnjetina, žrebičkovina
    • sardele, skuše, slanik, losos, brancin, orada...
  • 12m+
    • svinjina, divjačina
    • morski sadeži, (beljak)
Z dopolnjenim 6. mesecem starosti začnemo z uvajanjem jajc oziroma rumenjaka. Tudi pri uvajanju jac so različna mnenja oziroma predlogi. In sicer:
  1. prvi teden uvedemo ¼ rumenjaka, drugi teden ½ rumenjaka, tretji teden ¾ rumenjaka, četrti teden cel rumenjak. Nato pa rumenjak vključimo v prehrano vsaj 1x tedensko. Beljak uvedemo šele po prvem letu starosti
  2. takoj uvedemo cel, trdo kuhan rumenjak. Če ni reakcije, čez pet dni uvedemo še beljak. 
ZAČIMBE

4-6m +
zvezdasti janež, kumina, kardamom, vanilija, cimet, mlada čebulica, por, čebula
7 m+
timijan, drobnjak, peteršilj, bazilika, origano, šetraj, majaron
8 m +
koper, luštrek
9 m+
kurkuma, ingver
10 m+
rožmarin, meta, muškatni orešček
11m+
koriandrova semena, kumin (orientalska kumina)

IZDELKI IZ KRAVJEGA MLEKA (od 8.meseca) – naj bodo zorjeni – skuta, jogurt, kisla smetana, sir, smetana, občasno maslo
DRUGO: (po prvem letu starosti)  - med, sladkor, sol

Ko začnemo z uvajanjem, se poveča tudi potreba po tekočini, zato z uvajanjem goste hrane obvezno začnemo z dodajanjem druge tekočine, vode ali nesladkanega čaja.


Uvajanje goste hrane je pomemben mejnik tako v malčkovem življenju kot tudi v življenju staršev oziroma skrbnikov. Informacij o tem, kako začeti z uvajanjem goste hrane in o tem, kaj pravzaprav potrebujemo na samem začetku je veliko, žal pa so te informacije velikokrat osnovane na želji prodajalcev in podjetij po čim večjem zaslužku. 
Katere primočke pravzaprav potrebujemo za uvajanje goste hrane, si preberite v tej objavi --> klik, klik. 

Vir:
  • https://www.boobeefoodee.si/blog/
  • http://www.babybook.si/
  • Mahorič, R. (2014): Dojenčki za mizo : pripravljeno za dojenčke : jejmo vsi! Ljubljana:Remina
  • Žontar Kristanc, A. (2016). Anina kuhinja za najmlajše. Več kot 130 preizkušenih kašic za otrokovo prvo leto. Kranj: ljubezni polna skleda, Kristijan Žontar s.p.

Hruškin gres

Za pripravo (cca 200g ) hruškinega gresa potrebujete:
  • 1 hruško
  • 2 jedilni žlici pšeničnega zdroba
  • 150 ml vode
Hruško olupite, narežite na majhne koščke in kuhajte 15-20 minut. Nato k hruškam vmešajte 2 jedilni žlici pšeničnega zdroba in med mešanjem kuhajte še 3 minute. 

Pa dober tek!


NASVET!
  1. Ker so hruške zelo sočne, se med kuhanjem kar razpustijo, zato vam jih ni potrebno pasirat. Le narežite jih na manjše koščke, da bo zajtrk hitreje pripravljen in da se bodo hruške lepo razporedile.
  2. Če je vašemu malčku kašica pregosta, hruškinemu gresu vmešajte materino, adaptirano ali rastlinsko mleko, lahko pa zredčite tudi z navadno, prekuhano vodo. Če je kašica preredka pa ji dodajte 1-2 čajni žlici riževih kosmičev.
  3. Pšenični zdrob lahko nadomestite tudi z zdrobom drugih žit, na primer pire, koruze, ajde.

KAJ PA OSTALI DRUŽINSKI ČLANI?
Hruškin gres je odlična izbira za zajtrk vseh družinskih članov. Za 4 osebe tako v 600ml skuhajte 4 hruške in vmešajte 8 žlic zdroba.