Gurmančkov goveji golaž kakor ga je delala moja nona.
Vse, kar potrebujete za odličen goveji golaž so čebula, meso ter obilna količina majarona. Vsaj tako trdi moja nona in zagotovo lahko rečem, da je njen golaž najboljši od vseh, kar sem jih kadarkoli preizkusila.
Golaž je jed, ki jo morate obvladati, saj vam lahko reši marsikatero kosilo. Lahko ga postrežete poleg klasične polente, polijete čez njoke, testenine ali pa ga preprosto pojeste s kosom polnovrednega kruha.
Kuhan v večjih količinah, je še boljšega okusa, poleg tega pa ga lahko brez skrbi zamrznete in uporabite takrat, ko vam zmanjka časa ali pa si preprosto želite kakšen dan nekuhanja :)
Za pol litra okusnega govejega golaža potrebujete:
- 250g na kocke narezane govedine (mlada govedina, teletina...)
- dve večji čebuli (čebule naj bo ravno toliko, kolikor je mesa, torej 250g)
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 1 jedilna žlica majarona
- 1 lovorjev list
- 6dl vode
Kot že omenjeno, lahko mesno omako oziroma golaž postrežete poleg katerekoli vam najljubše priloge. Recept za njoke najdete na tej povezavi, sama sem tokrat poleg golaža pripravila cvetačni pire, ki je primeren po dopolnjenem 9. mesecu starosti, saj vsebuje mlečne izdelke.
Za eno porcijo cvetačnega pireja potrebujete:
- 2 pesti kuhane cvetače (200g)
- 1 čajno žlico masla
- 50ml domačega kravjega mleka ali kisle smetane
Pa dober tek!