Čokoladne LCHF rezine z malinami

Čokoladen okus in svežina malin. Čokoladne rezine, potresene s kokosovim čipsom, koščki temne čokolade in malinami.

Brez glutena in primerno za LCHF navdušence.
Kadar je dež, pečem.
Kadar sem dobre volje, pečem.
Kadar dosežem svoj cilj, pečem.
Ja, pečenje in kuhanje je moja strast in moja nagrada. 
In sedaj, ko že več kot pol leta sledim LCHF načinu prehranjevanja, kljub temu uživam v hrani. Takšni in drugačni. Ker vem, da pravilno pripravljene jedi lahko prispevajo k izgubi teže. Da, tudi sladice.
Danes, 25kg lažja in pol leta kasneje, vam v preizkušanje ponujam to čokoladno poslastico:

Za 20x15cm pekač potrebujete
  • 4 jajca
  • 8 jedilnih žlic vode
  • 300g kisle smetane
  • 25g pravega kakava
  • 125g kokosove moke
  • 100g mandljeve moke
  • 125g eritritola
  • pest malin
  • pest kokosovega čipsa
  • pest koščkov temne čokolade (90% delež kakava) 
  • 1 vrečka vinskega kamna
Ločite beljak in rumenjak. Beljakom dodajte 4 jedilne žlice vode in jih stepite v trd sneg.
Rumenjakom dodajte eritritol in 4 jedilne žlice vode ter stepajte toliko časa, da nastane penasta zmes. Dodajte kislo smetano in ponovno premešajte. Nato postopoma, med mešanjem dodajajte suho mešanico (pecilni prašek, kokosova in mandljeva moka ter pravi kakav).
Na koncu k masi počasi dodajte še sneg iz beljakov.
Maso razporedite po namaščenem pekaču.
Po vrhu potresite koščke prave čokolade, maline in kokosov čips.
Biskvit v prej ogreti pečici pecite 40 minut na 180°C.
Narežite in postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Ovseni keksi

Okusni keksi iz le 3 sestavin, pečeni v zgolj 15 minutah.
Okusen in zdrav prigrizek za najmlajše gurmančke.
Brez jajc in glutena.

V hladilniku me je čakala domača skuta, na pultu pa (pre)zrela banana. Zato sem se odločila, da ustvarim nekaj za male gurmančke -slastne ovsene kekse.
Oves ne vsebuje glutena, ampak glutenu podobno sestavino avenin. Zato lahko oves uživajo tudi osebe, občutljive na gluten.
Za 20 ovsenih keksov potrebujete:
  • 125g domače skute
  • 1 srednje veliko banano
  • 125g dmBio ovsenih kosmičev
Vse sestavine skupaj dobro pregnetite.

Zmes s čajno žličko oblikujte v kroglice in jih med dlanmi sploščite v okroglo ploskev.
V prej ogreti pečici ovsene kekse na 180°C pecite 15 minut.

Postrezite primerno ohlajene.

Pa dober tek!
NASVET!
  1. Kekse zaradi skute priporočam po dopolnjenem devetem mesecu starosti. Zakaj, si preberite v tej objavi.
  2. V kolikor je malček občutljiv na mlečne izdelke, skuto nadomestite s še 1 banano. 
  3. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Skutini LCHF keksi

Skutini keksi, brez glutena in jajc. Primerni za male gurmančke in LCHF navdušence.

Od vedno rada pečem kekse. Če pa je recept preprost in ne zahteva veliko časa, potem je to zame ena mala osebna zmaga.
In odkar se prehranjujem po LCHF načelih, preizkušam recepte, ki bi bili primerni tudi za ta način življenja.
Skutini LCHF keksi so pečeni v zgolj 10 minutah in ne zahtevajo veliko sestavin. Poleg tega pa so ravno prav mehki ter slasten posladek ob kavi.
Brez dodanega sladila so primerni za malčke po dopolnjenem devetem mesecu starosti.

Za 40 skutinih keksov potrebujete:
  • 125g masla
  • 125g domače skute(polnomastna, nesoljena, nesladkana)
  • 3 jedilne žlice dmBio mandljeve moke
  • 3 jedilne žlice dmBio kokosove moke
  • (po želji sladilo, sama sem dodala 1 jedilno žlico eritritola)
Maslo stopite in ga zmešajte s skuto in sladilom. 
Počasi med gnetenjem vmešajte še mandljevo in kokosovo moko.
Testo za pol ure postavite v hladilnik.

Nato z rokami oblikujte manjše kroglice in jih s pomočjo rok sploščite v okroglo ploskev
Skutine LCHF kekse v pečici na 180°C pecite 10 minut.

Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVET!
  1. Ker keksi vsebujejo skuto, ta recept priporočam po dopolnjenem devetem mesecu starosti. Zakaj z uvajanjem mlečnih izdelkov počakajte do te starosti, si preberite v tej objavi.
  2. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Kumarična juha

Topla juha iz domačih kumar.

Letos imam kumar za izvoz in kljub temu, da jih "šenkam" vsakemu, ki pride mimo, jih je še vedno preveč. Zato sem iskala rešitev, kako bi kumare uporabila še drugače kot v solati.
Kumare lahko tudi zamrznete. In sicer jih olupite, odstranite semena in narežite na kocke. Narezane kumare spakirajte v manjše vrečke in zvakumirajte. Odmrznjene so odlične za juhe, omake in tudi solate.
In na idejo mi je prišla juha.
Recepti po navadi vključujejo krompir. A ker slednjega zaradi LCHF režima prehranjevanja ne uporabljam, sem se lotila kuhanja lchf različice kumarične juhe. IN USPELO JE. In to kako!
Gosta, kremasta juha iz treh osnovnih sestavin. Vse ostalo so le pike na i ;)

Za 750ml kumarične juhe potrebujete:
  • 2 večji kumari
  • 1 manjšo čebulo
  • ščep mlete kumine
  • 5dl jušne osnove
  • 1 čajna žlička olivnega olja
Kumari olupite, odstranite semena in narežite na kocke.
Čebulo nasekljajte in jo na olivnem olju pražite toliko časa, da postekleni. Dodajte narezani kumari in mleto kumino.
Na majhnem ognju pokrito dušite 15 minut. Zalijte z jušno osnovo in s kuhanjem nadaljujte še 15 minut.
Nato vse skupaj do gladkega spasirajte s paličnim mešalnikom.
Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVET!
  1. Ker je Gurmanček Gal že dopolnil dve leti, sedaj jedem dodam tudi ščepec soli in popra. Zakaj moramo biti pozorni pri dodajanju soli v prehrano naših malčkov, si preberite v tej objavi.
  2.  Morebitno napenjanje prepreči uporaba kumine, ki se jo lahko v prehrano malčkov vključi že zelo zgodaj. Več o njej pa v tej objavi.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Gurmančkova granola

Domača granola iz suhega sadja in kosmičev. 

Granolo sem delala prvič in takoj me je navdušila. Kljub temu, da je brez dodanega sladkorja, je odličnega okusa, sladka in hrustljave strukture.
Pripravljena je v zgolj 20 minutah, v stekleni posodi pa zdrži do 2 tedna.
Lahko jo uživate za zajtrk z domačim mlekom. Ali pa jo vmešate k domačemu jogurtu in svežemu sadju. Poleti pa je odlična tudi potresena po vam najljubšem sladoledu, saj mu doda okus in hrustljavost.

Gurmančkovo granolo priporočam po dopolnjenem šestem mesecu starosti, v kolikor za osnovo uporabite kompot ali rastlinske napitke in ko malček že obvlada koščke.

Za cca 200g Gurmančkove granole potrebujete:
  • 4 jedilne žlice dmBio ovsenih kosmičev
  • 2 jedilni žlici dmBio riževih kosmičev
  • 2 jedilni žlici dmBio
    kvinojinih napihnjenčkov
  • 2 jedilni žlici zdrobljenih dmBio koruznih kosmičev
  • 2 jedilni žlici dmBio kokosovega čipsa
  • 4 jedilne žlice dmBio rozin
  • 4 jedilne žlice stopljenega dmBio kokosovega masla
Vse sestavine skupaj premešajte in razporedite po peki papirju.

V pečici granolo pecite 15 minut na 150°C. Vsakih 5 minut granolo premešajte.

Gurmančkovo granolo pustite, da se popolnoma ohladi. Nato jo shranite v steklen kozarec.

Postrezite jo na vam oziroma malčkov najljubši način.

Odlična je z domačim jogurtom in nektarino.

Pa dober tek!
NASVET!
  1. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Družinski odklop na 1324 metrih nadmorske višine

Podaljšan vikend v lovski koči na 1324 metrih nadmorske višine. Brez televizije, interneta in prehitrega ritma modernega časa. Le toplina družine in ognja v kaminu. Te mika? 

Današnja objava je zelo drugačna od tistih, ki se na blogu znajdejo ponavadi. Ni recept, niti vrstice o uvajanju goste hrane. Ampak o nečem, kar je še pomembnejše za zdrav razvoj naših malčkov -brezpogojna ljubezen in skupni čas, ki ga namenimo družini.
Kdaj ste nazadnje za več dni izklopili telefon in se posvetili izključno družini? Uživali v skupnih trenutkih, brez gledanja na uro? Se bosi lovili po travi in delali prevale? Gledali sončni zahod?
Do tega vikenda bi bil moj odgovor na to vprašanje "ne vem".
Vse prevečkrat sem svoj prosti čas namenjala telefonu, blogu in socialnim omrežjem. Za prave, pristne stike, ki ga ne omejuje ura in razmišljanje o obveznostih, ki čakajo, pa je vedno zmanjkalo časa.
Danes lahko rečem, da je za mano vikend, ki mi bo za vedno ostal v spominu. In zagotovo tudi Galu.
To ni bil navaden vikend, preživet nekje v naravi. Ne. Sama ga imenujem "family building", ker smo se ta vikend resnično še bolj povezali. Ker je bilo v ospredju skupno preživljanje časa, igra, pogovor, ljubezen.
Ni nas motil hrup avtomobilov, pritisk kapitalizma, vsakdanje hitenje, delo, gospodinjska opravila.
Štiri dni smo namenili izključno družini.
V petek dopoldne smo se z dvema nahrbtnikoma in nekaj hrane,  preko Kope, peš odpravili do našega začasnega novega doma.
Pot, ki naj bi trajala slabe pol ure, je zaradi težkega tovora (kljub minimalni prtljagi, je te še vedno bilo kar nekaj kilogramov) in
Galovega trmarjenja, trajala več kot eno uro.Ko sem ga več kot pol ure nosila po največjem klancu, sem odkrila super motilni faktor -kos kruha 🤣. Slednji je Gala tako zamotil, da je med grickanjem pozabil, da hodi. Po ozki gozdni stezi, smo tako prispeli do vznožja Porezna, kjer se na nadmorski višini 1324 metrov, nahaja koča lovske družine Cerkno.
Čudovita koča v neokrnjeni naravi in z dih jemajočim razgledom nas je navdušila. Pohvale tistim, ki so jo gradili in tistim, ki kočo in njeno okolico še danes ohranjajo urejeno in čudovito.

In tako se je začela naša avantura. 

Ne bom opisovala vsakega dne posebej, ker je občutkov težko opisati.
Vsak dan posebej so nas očarali zvoki narave. Zvonenje zvoncev črede krav in konjev na planini. Petje ptic in večerno oglašanje polhov na strehi koče.Vsi odtenki zelene, ki so se prelivali preko travnikov in dreves.
Osupnile so nas barve sončnega zahoda in sveče, ki je tiho in počasi ugašala.
Dneve smo preživljali umirjeno in brezskrbno.
Naš vsakdanji ritual po obedu je postal sprehod na bližnjo planoto, kjer smo se prepustili igri. Bosi tekli po travi, delali prevale, se vrteli in smejali. Ob metanju žoge psu, smo občudovali čudovite konje in krave. Njihovo zadovoljstvo, ko se neomejeni s prostorom pasejo po sveži, z divjimi zelišči polni travi.
Divji rman, kumina, encijan, materina dušica...Sploh prvega sem takoj izkoristila za rmanovo omleto, ki smo jo zmazali za malo šalo. Soboto sem izkoristila zase in se odpravila na vrh cerkljanskega očaka. Odkar sem postala mama, je časa (predvsem pa volje) za hribolazenje zmanjkalo. Tokrat pa sem izkoristila priložnost in dosegla vrh Porezna.
Ni ga boljšega občutka, ko po daljšem in napornem vzponu, dosežeš vrh in nato uživaš v razgledu in vetru, ki hladi pregreto telo.
Včasih sem mislila, da je poletje na morju tisto, ki me napolni z energijo in zagonom za mrzle mesece, ki prihajajo. A vedno bolj ugotavljam, da so ure, preživete v neokrnjeni naravi in tišini tiste, ki mi napolnijo baterije in pozdravijo dušo in telo.
Po dolgem času sem našla tudi čas za branje. Knjiga Mojce Vozel z naslovom Hrana za zdravje družine mi je dala nov uvid v to, kaj vnašamo v svoje telo. Kako pomembno je, da sledimo naravi in njenim darom. Kako premalo upoštevamo pomen sezonske, lokalne, domače hrane in na dolgi rok slabšamo naše zdravje in zdravje najmlajših.
Zakaj smo niti našega življenja dali v roke industriji in tistim, katerih cilj je edino in izključno zaslužek? Ne glede na posledice?
Doma me je pričakal vrt poln zelenjave. Po štiridnevni skromni prehrani, sem si pripravila konkretno porcijo zelenjavne enolončnice. In sedaj, ko sedim za mizo, razmišljam. Razmišljam, da so dnevi na Šašu prehitro minili. V toplem spominu mi bo ostala prav vsaka sekunda štiridnevnega odklopa. Brezskrben smeh in veselje Gala, ko smo se podili po travi.
Skupno cartanje na kmečki peči. Kava z mlekom, ki sem jo pila ob čudovitem razgledu. Opazovanje srne v dolini in planinskega orla, ki je krožil nad nami. Sprehod majskega hrošča po moji roki in bleščanje njegovega oklepa. 
Kuhanje čaja iz kumine, ki sem jo nabrala pri pastirju. Skupni objemi. Igra Gala in Mangota. Nas. Nas,  ki smo spet po dolgem času bili res tu in zdaj. Skupaj, z glavo in srcem.
Ker ni dovolj le biti družina in se prepustiti toku dneva.
Ker je nujno potrebno, da si vzamemo čas za skupne trenutke, ko smo res prisotni. Tu in zdaj. Za otroke. Za partnerja. Za vse tiste, ki jih imamo radi. Ker nenazadnje so oni tisti, ki bodo z nami skozi leta. V dobrem in slabem. In naša naloga je, da skrbimo za družino. V vseh pomenih besede. Čustveno, materialno, tu in zdaj.
Ljubeča družina in okolje, v katerem rase otrok, sta ključna za zdrav razvoj našega potomca. Ljubezen, spoštljiv in zaupen odnos so gradniki njihove osebnosti.
Ta vikend mi je dal uvid v pomen družine. Zakaj mi je družina pomembna vrednota in zakaj jo vedno in povsod postavljam na 1.mesto.
Ker je moja.
Ker me osrečuje.
Ker me izpolnjuje.
Ker mi omogoča, da sem jaz jaz.
Družina je darilo in prav je, da z njo tako tudi ravnamo.

Hrustljavi rjavčki s čokoladnim prelivom

Bučke in čokolada? Seveda, zakaj pa ne? Kakavov biskvit iz bučk, prelit s kremastim, čokoladnim prelivom in posut s pekan orehi ter kokosovim čipsom. Omamno!

Kdo bi si mislil, da so cukini bučke idealna sestavina sladic. Pa so! Biskvitu dajo sočnost in mehkobo, na okus sladice pa ne vplivajo.

Tokratni recept je namenjen starejšim gurmančkom, ki so že dopolnili 1.leto. Primeren pa je tudi za tiste, ki se prehranjujejo po LCHF načelih.

Rjavčke s čokoladnim prelivom lahko ponudite narezane na kocke ali pa biskvit spečete v tortnem pekaču, da dobite okusno čokoladno torto za rojstnodnevna praznovanja.

Za 12 hrustljavih rjavčkov s čokoladnim prelivom potrebujete:

BISKVIT
  • 1 jajce
  • 50g dmBio kokosovega masla
  • 70g dmBio mandljeve moke
  • 50g dmBio kokosove moke
  • 30g pravega kakava v prahu
  • 220g naribane cukini bučke
  • 1 čajna žlička dmBio vinskega kamna
  • 1 ščep dmBio vanilije v prahu
  • 10dmBio pekan orehov
PRELIV
  • 150ml dmBio kokosovega mleka
  • 10 dmBio pekan orehov
  • 50g čokolade (90% delež kakava) 
  • 1 jedilna žlica dmBio kokosovega čipsa
  • 1 čajna žlička dmBio kokosovega masla
Jajce, vanilijo in stopljeno kokosovo maslo stepite v homogeno zmes. Nato vmešajte kakav v prahu, mandljevo in kokosovo moko ter vinski kamen. Dobili boste grudasto zmes, ki ji z rokami postopoma vgnetite na drobno naribano bučko. Zaradi tekočine v bučki, boste dobili testu podobno zmes. V zmes vmešajte se grobo narezane pekan orehe. 

Testo razporedite po namaščenem pekaču 15x20cm in biskvit v prej ogreti pečici na 180°C pecite 20 minut. Da je pečen, preverite z zobotrebcem, ki ga potisnete v biskvit. Če zobotrebec ostane suh, so rjavčki pečeni.

Nad soparo stopite čokolado in kokosovo maslo. Zmes vlijte v stepeno kokosovo mleko in dobro premešajte. Tekočino zlijte po ohlajenem biskvitu in ga za pol ure postavite v hladilnik. 

Nato po rahlo strjenem prelivu posujte grobo narezane pekan orehe in kokosov čips. Biskvit ponovno pistavite v hladilnik za cca 1 uro, da se strdi.

Hrustljave rjavčke narežite na 12 enakomerno velike koščke in ponudite.

Ker se na sobni temperaturi preliv zaradi kokosovega masla začne topiti, priporočam, da jih hranite v hladilniku.

Pa dober tek!
NASVET!
  1. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u