Mmmmm, kako je zadišalo iz pečice, ko sem iz nje vzela pravkar pečene rožičeve vrtnice.
Moja mama jih dela z orehovim polnilom, po navadi takrat, ko se loti pečenja orehove potice. Poznamo jih tudi pod imenom potičke ali osja gnezda. Gre pa za relativno hitro, zelo enostavno in slastno pecivo, ki sem ga tokrat pripravila brez dodanega sladkorja in je zato primerno za velike in male gurmane.
Rožič.
Dokler nisem začela z uvajanjem goste hrane Gurmančku Galu, rožiča nisem uporabljala v domači kuhinji. Rožičolino, medeni gres, gurmančkov čokolino, rožičev mlečni zdrob in še in še bi lahko naštevala recepte za male gurmančke, ki vsebujejo to omamno superhrano (recepte z rožičem najdete na tej strani).Moja mama jih dela z orehovim polnilom, po navadi takrat, ko se loti pečenja orehove potice. Poznamo jih tudi pod imenom potičke ali osja gnezda. Gre pa za relativno hitro, zelo enostavno in slastno pecivo, ki sem ga tokrat pripravila brez dodanega sladkorja in je zato primerno za velike in male gurmane.
Rožič.
Rožič je sladka rastlina, katere moka se uporablja kot alternativo kakavu in tudi sladkorju, saj je do 50% rožiča pravzaprav sladkor. Je bogat z vitamini (A, B, B2, B3, D) in minerali (kalcij, fosfor, kalij, magnezij, cink, železo, mangan, barij, baker, nikelj). Njegov okus in aromo je težko opisati, na trenutke je podoben karameli, a z rahlo bolj kiselkastim in osvežilnim vonjem in okusom. Rožič obožuješ ali pa ga preprosto sovražiš. Mi z Gurmančkom Galom na čelu spadamo v prvo skupino.
Ker smo že kar dobro zakorakali v december, ki je mesec druženja, dobrih mož in dobre hrane, sem se odločila, da naredim sladico, ki bo brez dodanega sladkorja in seveda primerna tudi za najmlajše člane družine.
Za približno 30 rožičevih vrtnic potrebujete:
NADEV:
- 150g rožičeve moke
- 1dl kravjega mleka (če je malček mlajši od 9 mesecev, namesto kravjega mleka uporabite rastlinski napitek - kokosovo mleko, ovsen, pirin, rižev napitek. V tem primeru priporočam dmBio kokosovo mleko)
- 10 dmBio datljev
- 200g kisle smetane (če še niste uvedli mlečnih izdelkov, lahko uporabite riževo smetano ali pa namesto kisle smetane uporabite 2dl rastlinskega napitka)
- 50g dmBio kokosove moke
- 2 beljaka
- 2 rumenjaka
- 400g pšenične bele moke
- 1 jedilna žlica masla
- lupina 1 limone
- 3dl vode
- 1/2 kvasa
- Vse sestavine naj bodo na sobni temperaturi.
- Zamesimo testo.
- Pripravimo kvasec. Vodo segrejemo na telesno temperaturo, dodamo jedilno žlico moke in kvas. Za hitrejše vzhajanje lahko dodate še pol ščepca sladkorja. Vodo lahko zamenjate s kravjim mlekom. Kvas pustite, da vzhaja pol ure.
- Moko nasujemo v plastično posodo s pokrovom in naredimo jamico. V sredino jamice damo dva razžvrkljana rumenjaka, maslo in naribano lupino limone.
- Ko kvas vzhaja, ga postopoma vmešamo v moko in dobro pregnetemo, da se vse sestavine med seboj povežejo.
- Testo v posodi, pokriti s pokrovom, pustimo vzhajati pol ure.
- Čez pol ure testo ponovno pregnetemo in pustimo vzhajati pol ure.
- Pripravimo nadev.
- Datlje nasekljamo, dodamo mleku in zavremo ter kuhamo tri minute, da se datlji zmehčajo.
- Pripravimo 150g rožičeve moke in 50g kokosove moke.
- Rožičevo moko in kokosovo moko prelijemo z vrelim mlekom in datlji.
- Dodamo 200g kisle smetane ter postopoma vmešamo sneg iz beljakov.
- Testo ponovno pregnetemo in razpolovimo, da dobimo dva hlebčka.
- Testo malo pomokamo in razvaljamo.
- Testo namažemo s polovico nadeva in zavijemo v svaljek.
- Svaljek narežemo na kolobarje v debelini enega prsta in kolobarčke položimo na peki papir.
- Isto ponovimo z drugo polovico testa in nadeva.
- Vklopimo pečico na 180'C.
- Rožičeve vrtnice pustimo pokrite vzhajati pol ure.
- Rožičeve vrtnice v vroči pečici pečemo 35 minut. Ko so pečene, jih položimo v košaro in pokrijemo, da se lepo zmehčajo.
Pa dober tek!
NASVETI!
- Namesto rožičeve moke lahko uporabite mlete orehe ali druge oreščke.
- Če malček še ni dovolj star in še niste uvedli kravjega mleka in mlečnih izdelkov, lahko namesto mleka in kisle smetane uporabite dmBio kokosovo mleko, ki je okusna in odlična alternativa.
- Če so ostali člani družine bolj sladkosnede sorte, lahko pečene rožičeve vrtnice potresete z mletim sladkorjem. Vam pa zagotavljam, da sladkorja zagotovo ne boste pogrešili, saj so rožičeve vrtnice ravno tako zelo sladke in okusne.
Gurmančku Galu lahko sledite tudi na Facebook-u in Instagramu, kjer redno delim nove recepte in pomembne informacije o zdravem uvajanju goste hrane.
Ni komentarjev:
Objavite komentar