Z vami bom delila eno čudovito novico. Z Gurmančkom Galom bova kuhala na letošnjem Otroškem bazarju. Tako sem srečna. Ne morete verjeti mojemu navdušenju, ko so me povabili, da sodelujem na Bazarkovi kuhinji. Veselje, ponos in navdušenje in še bi lahko naštevala vse občutke, ki so se zvrstili ob tem čudovitem vabilu. Hvala še enkrat.
Bazarkova kuhinja se odvija v okviru Otroškega bazarja, ki se bo letos odvil že dvanajstič. Je dogodek, namenjen vsem družinam in jim omogoči popoln prostor za izobraževanje, ustvarjanje in zabavo. Vse na enem mestu. Za letošnjo Bazarkovo kuhinjo sva postala del ekipe, ki jo sestavljajo glavna kuharica Emilija Pavlič, Ana Žontar Kristanc, Masterchefovca Luka Korenčič in Sašo Weilgoni ter drugi. Program Bazarkove kuhinje si lahko ogledate tu.
Kakor Gurmanček Gal tudi Bazarkova kuhinja promovira raznoliko, kvalitetno, okusno, predvsem pa zdravo prehrano. Za malčke in za celotne družine. Z Gurmančkom Galom sva v skoraj enem letu ustvarila že mnogo receptov, na blogu jih tako najdete že preko 160. Zato sem vesela te priložnosti, da bom lahko delček najinih receptov z vami preizkusila v živo.
In sicer se nama lahko na kulinaričnem popotovanju pridružite to nedeljo, 10.9.2017 med 13.00 - 15.00 uro. Preizkusili bomo kar dva recepta in zbirke gurmančkovih dobrot. In sicer med bralci zelo priljubljen brusnični jogurt ter pirine štručke. A gurmančkovih receptov ne bomo le preizkušali. Vabim vas namreč, da se mi pridružite in mi pomagate pri ustvarjanju dobrot. Skupaj bomo mesili, mešali in okraševali najljubše jedi Gurmančka Gala. Ter jih seveda pojedli, haha :D
Na koncu pa bomo ustvarili še prav poseben recept, ki bo odličen za zaključek in slovo letošnjemu vročemu poletju. Kaj bomo ustvarjali, pa boste izvedeli v nedeljo na 12. Otroškem bazarju na Gospodarskem razstavišču.
Pridite, vesela bom vaše družbe in podpore. Tudi zaradi vas je nastal in z nami ostal Gurmanček Gal.
▼
Cimetovi skutni žepki (sugarfree)
Prihajajoči vikend bo v znamenju druženja in vedno, ko se kam odpravimo ali pa smo mi gostitelji, meni ljube osebe rada postrežem z domačimi dobrotami. S sladko marmelado, s sirupi iz različnega sadja, z aromatično mezgo, domačimi začimbami in čaji. A za tokratni obisk sem se odločila, da v dar prinesem okusne skutne žepke. Polnjene z domačo baby jabolčno kašico ali, za tiste bolj skadkosnede, z domačo slivovo marmelado.
Danes vam tako v branje in preizkušanje ponujam recept za skutne žepke brez sladkorja. Napolnite jih z vam najljubšim nadevom, svetujem pa, da malčkom žepke napolnite z nadevom brez sladkorja. Vsaj do enega leta je namreč priporočeno, da malčkom ne dodajamo sladkorja. Tega dobijo dovolj že preko sadja.
Za približno 2 pekača skutnih žepkov potrebujete:
Danes vam tako v branje in preizkušanje ponujam recept za skutne žepke brez sladkorja. Napolnite jih z vam najljubšim nadevom, svetujem pa, da malčkom žepke napolnite z nadevom brez sladkorja. Vsaj do enega leta je namreč priporočeno, da malčkom ne dodajamo sladkorja. Tega dobijo dovolj že preko sadja.
Za približno 2 pekača skutnih žepkov potrebujete:
- 100g domačega, nesoljenega masla
- 100g puste skute
- 100g moke (jaz sem izbrala pirino belo moko)
- domačo baby kašico z okusom jabolka (kako jo naredite, si preberite tu)
- cimet
Zmehčano maslo, skuto in moko dobro premešamo in pregnetemo, da se vse sestavine med seboj dodobra premešajo in povežejo. Testo damo v hladilnik, da počiva vsaj 15 minut.
Ta čas pečico ogrejemo na 180'C in pripravimo jabolčno kašico, žličko, desertno vilico, pekače, manjši kozarec z ostrim robom (jaz sem uporabila kozarec za aperitiv, saj so mi prisrčnejši manjši žepki, lahko pa uporabite kozarce za vodo) in valjar.
Delovno površino dobro pomokamo in na njej zvaljamo četrtino testa, preostanek naj se hladi v hladilniku. Testo zvaljamo na približno 3mm in v njega z robom kozarca vtisnemo kroge. Na polovičko kroga damo jabolčno kašico, prepognemo ter rob žepka obrobimo z vilico. Tako nastane čudovit vzorček, hkrati pa poskrbimo, da nadev ne izteka.
Žepke položimo na pekač in jih v pečici pečemo 10 minut na 180'C, dokler ne dobijo svetlo rjavkastega roba. Isto naredimo s preostalim testom.
Pečene položimo v posodo in ohlajene potresemo s cimetom.