Rižota. Okusna tako z mesom kot tudi z gobicami ali drugo
zelenjavo. Pa ste kdaj pomislili, da bi
riž zamenjali z drugim žitom in popestrili vsakdanjo jed?
Sama sem sicer že
enkrat naredila tako imenovano kvinoto, ki je požela pravo navdušenje s strani
obeh moških članov družine. Tokrat pa sem se odločila, da kvinoji dodam še proseno in ajdovo kašo. In nastala je zelo
okusna in zdrava jed, bogata z vitamini in minerali, poleg tega pa primerna
tudi za malčke, ki so občutjivi na gluten.
Za 180g obroka potrebujete:
- 1 pest (50g) mešane zelenjave (por, bučka, korenček, paprika)
- 1 jedilno žlico nasekljane čebule
- 1 čajno žlico kvinoje
- 1 čajno žlico prosene kaše
- 1 čajno žlico ajdove kaše
- 1 ščepec Kotanyi kurkume
- 1 lovorjev list
- 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
- 250ml vode
Pa dober tek!
NASVET!
- Ajdo priporočajo za boljši krvni obtok in boj proti raku. Je hranilno zelo bogato žito, saj vsebuje veliko flavonoidov, ki delujejo protivnetno in probiotično. Ajda pozitivno vpliva na imunski sistem, je antioksidant, bogat z tiaminom, riboflavinom ter drugimi vitamini skupine B. Poleg tega vsebuje železo, cink, magnezij, fosfor in selen.
- Kvinoja je bogata z beljakovinami ter rudninami. Vsebuje ogromno kalcija, fosforja in železa. Ker ne vsebuje glutena je primerna tudi za osebe s celiakijo.
- Prosena kaša je brez glutena in jo lahko ravno iz tega razloga v malčkovo prehrano uvedete že med prvimi žiti. Poleg tega prosena kaša vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa, kalcija in vitamine skupine B.
- Začimbe so reden del prehrane Gurmančka Gala. Tokrat sem v njegov obrok vključila lovor, peteršilj in kurkumo. Sploh slednja je zelo zdravilna, saj deluje kot naravni antiseptik, pomaga pri razstrupljanju jeter, zmanjša tveganje za pojav levkemije pri otrocih, je naravni anagletik,...Več o začimbah pa na tej strani.
Ni komentarjev:
Objavite komentar