Zdrobova juhica

Za zdrobovo juhico (250g) potrebujete:
  • 1 srednje velik korenček (100g)
  • 2 cvetova cvetače (50g)
  • 1 pest gomolja zelene (50g)
  • 200 ml vode
  • 2 čajni žlic pšeničnega zdroba
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
Zelenjavo narežite na manjše koščke in kuhajte v 200 ml vode 20 minut oziroma toliko časa, da korenček postane mehak. Nato vse skupaj spasirajte s paličnim mešalnikom v gladko kremno kašico. kašico ponovno zavrite in ji vmešajte dve čajni žlici pšeničnega zdroba. Med mešanjem kuhajte še 3 minute. Primerno ohlajeni kašici dodajte eno čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja (olivno, repično, orehovo...)

Pa dober tek!


NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi . Jaz sem zato Galu danes ponudila olupljene krhlje domačega, surovega jabolka. Gre za takoimenovano BLW metodo, ki nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

Kaj pa ostali družinski člani?
Zdrobova juhica je lahko okusna topla predjed za vse člane družine. Jaz sem za 4 osebe (vključno z našim Gurmančkom Galom), v pol litra vode skuhala pest cvetače, 2 korenčka, pest zelene. Ko je bilo vse kuhano, sem zelenjavo skupaj z vodo spasirala s paličnim mešalnikom in vmešala 3 jedilne žlice pšeničnega zdroba. Po treh minutah, sem z zajemalko vzela za 2dl kašice, ki sem jo ponudila Galu. Preostanek pa sem zalila s pol litra jušne osnove (lahko izberete zelenjavno, govejo, piščančjo...), začinila in še enkrat zavrela. Zdrobova juhica je še posebej dobrodošla na mrzle jesenske in zimske dni. 

Pesin pire

Pesin pire (200 g) je enostavna, a okusna jed, ki jo bo vaš malček oboževal, vam pa bo rdeč, popackan obraz vašega malčka zagotovo pričaral nasmeh na obraz. Zanj potrebujete:
  • 1 srednje veliko rdečo peso (100 g)
  • 1 pest sladkega krompirja (80 g)
  • 150 ml vode
  • 1 čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja
  • 60ml adaptiranega mleka
Krompir in peso olupite in narežite na majhne koščke (manjši bodo koščki, hitreje bo jed pripravljena). Kuhajte na sopari ali v soparniku 20 minut. Ko sta krompir in pesa kuhana, ju pretlačite. V kašico postopoma dodajajte adaptirano mleko, da nastane kremasta, gosta zmes podobna pireju. Pesinemu pireju dodajte še čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja (jaz sem izbrala repično).
Pa dober tek!


NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi . Jaz sem zato zraven pesinega pireja Galu ponudila svež jabolčni sok. Manjše jabolko (50 g) sem ukašila na steklenem strgalu ter jabolčni kašici dodala 50 ml prekuhane, hladne vode. 
  3. Namesto adaptiranega, lahko izberete materino mleko. 

POMEN C VITAMINA V PREHRANI MALČKOV

Šele z Galovim uvajanjem v svet goste prehrane sem spoznala, kako pomembno vlogo igra vitamin C. In to ne le v malčkovi prehrani ampak tudi v prehrani nas, odraslih.

Pri uvajanju goste hrane je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki oskrbuje celice, tkiva in organe s kisikom ter je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina.  Namreč, malčki zaradi intenzive rasti spadajo v bolj rizično skupino za razvoj anemije oziroma slabokrvnosti, ki je posledica pomanjkanja železa v prehrani. Pomanjkanje železa pa ustavi tudi rast.

Malčki tako vse od 4. meseca starosti pa do sedmega leta potrebujejo približno 8 mg železa dnevno, potrebe organizma po železu pa najlažje zagotovimo z redno mešano prehrano.

Je pa pomembno vedeti, da je absorpcija železa iz virov živalskega mesa hitrejša in uspešnejša, železo rastlinskega izvora pa se težje absorbira v krvi. Ločimo namreč 2 vira železa in sicer:

  • HEMSKE (par primerov živil in vsebnost železa)
    • jetra 9,3/100g
    • pusto rdeče meso 3mg/100g
    • perutnina 1,1/g
    • ribe 0,3-1,9mg/100g
    • losos 0,9mg/100g
  • NEHEMSKE
    • jajca 1,6/100g
    • polnozrnat kruh 1,4mg/60g (1 kos)
    • kuhana špinača 4,4mg/150g
    • leča 3,1mg/220g
    • fižol "kidney" 4mg/200g
    • suhe marelice 1,6mg/50g
    • rozine 0,9mg/50g
    • mandlji 1,8mg/50g

Zato je pomembno, da v prehrano vključujemo tudi živila živalskega izvora, pusto rdeče meso je tako pametno uživati večkrat tedensko.  

In ravno tu nastopi vitamin C. Slednji namreč pomaga pri absorpciji železa. Zato moramo zelenjavne oziroma žitne jedi kombinirati s tistimi, ki imajo visoko vsebnost C vitamina.

Industrijsko pridelane mlečno žitne kašice že imajo dovolj vitamina C, pri doma pripravljenih kašicah pa je le tega manj. 

Zato je potrebno k brezmesnim jedem dodati jabolko ali jabolčni sok oziroma hruško ali hruškov sok. Ko pa v malčkovo prehrano uvedemo citruse pa jedi obogatimo s sokom pomaranče ali limone.

Vitamin C je antioksidant, ki v našem telesu deluje kot zaščitnik, sodelavec pri nastajanju in obnavljanju vezivnega tkiva, kot pomočnik za vsrkavanje železa iz prehrane, povečuje sposobnosti belih krvničk in povečuje količino protiteles, da se naši malčki lahko uspešno borijo proti virusom.

Na dnevni ravni naj bi tako malček po četrtem mesecu starosti zaužil 55mg C vitamina.

Kje najdemo vitamin C? Največ C vitamina najdemo v sadju in zelenjavi in iz njih pripravljenih, sveže stiskanih sokovih. 

Par primerov vsebnosti C vitamina (mg/100g) v:
  • SADJU
    • acerola 1300
    • kaki 210
    • črni ribez 92
    • pomaranče 83
    • limona 74
    • jagode 65
    • kivi 64 
    • papaja 62
    • mandarina 37,7 
    • melone 34,3
    • malina 29
    • grenivka 23,6
    • robide 21
    • banana 18,6
    • lubenica 9,7
    • jabolko 8
  • ZELENJAVI
    • rdeča paprika 155
    • zelena paprika 134
    • brokoli 96
    • ohrovt 92
    • špinača 75
    • cvetača 62
    • blitva 45
    • zelje 42
    • paradižnik 13,6
    • krompir 11
    • jajčevec 5 
Čeprav ima zelenjava primerljivo vsebnost C vitamina kakor sadje, je težava v tem, da večino zelenjave pred zaužitjem toplotno obdelamo. Največkrat zelenjavo kuhamo v vodi in ker je C vitamin topen v vodi, vodo pa po navadi po kuhanju odlijemo, s tem izgubimo tudi večji del vitamina C. Ne samo na toploto, C vitamin je občutljiv na vse zunanje dejavnike, saj se njegova količina zmanjša že pri napačnem skladiščenju, neustrezni pripravi in obdelavi hrane. 

Seveda bomo tudi z na primer kuhano jabolčno čežano vnesli nekaj vitamina C, je pa zagotovo boljša izbira sveže pretlačeno jabolko ali hruška oziroma sok. Poleg tega bomo s tem povečali količino zaužitega obroka. Sadje namreč jed posladi, kar je zagotovo dobrodošlo za brbončice naših malčkov.


VIRI:

Bananin puding

Bananin puding (200 g) je preprost, a okusen obrok, za katerega potrebujete:
  • 1 banano (100 g)
  • 100 ml vode
  • 1 jedilno žlico riževe moke
Vodo zavrite in vanjo postopoma vmešajte 1 jedilno žlico riževe moke. Pazite, da se ne naredijo grudice. Kašico pustite, da se malo shladi. Ta čas z vilico pretlačite banano in jo vmešajte v primerno ohlajeno riževo kašico.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Riževa moka je zdrava in okusna alternativa instant praškom za puding. Lahko jo uporabite za sadne ali mlečne pudinge, riževo moko lahko skuhate na sadnem kompotu, vodi ali na rastlinskem mleku (riževo, ovseno, kokosovo...). Gurmanček Gal je do sedaj poskusil poleg bananinega še brusnični in cimetov puding. Vsi trije so poželi val navdušenja.
Kaj pa ostali družinski člani?
Bananin puding lahko pripravite kot sladico po kosilu ali kot samostojen obrok za vse člane družine. Sestavine prilagodite številu obrokov.