- 1 srednje velik korenček (100g)
- 2 cvetova cvetače (50g)
- 1 pest gomolja zelene (50g)
- 200 ml vode
- 2 čajni žlic pšeničnega zdroba
- 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
Zelenjavo narežite na manjše koščke in kuhajte v 200 ml vode 20 minut oziroma toliko časa, da korenček postane mehak. Nato vse skupaj spasirajte s paličnim mešalnikom v gladko kremno kašico. kašico ponovno zavrite in ji vmešajte dve čajni žlici pšeničnega zdroba. Med mešanjem kuhajte še 3 minute. Primerno ohlajeni kašici dodajte eno čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja (olivno, repično, orehovo...)
NASVET!
- Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
- Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi . Jaz sem zato Galu danes ponudila olupljene krhlje domačega, surovega jabolka. Gre za takoimenovano BLW metodo, ki nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu.
Kaj pa ostali družinski člani?
Zdrobova juhica je lahko okusna topla predjed za vse člane družine. Jaz sem za 4 osebe (vključno z našim Gurmančkom Galom), v pol litra vode skuhala pest cvetače, 2 korenčka, pest zelene. Ko je bilo vse kuhano, sem zelenjavo skupaj z vodo spasirala s paličnim mešalnikom in vmešala 3 jedilne žlice pšeničnega zdroba. Po treh minutah, sem z zajemalko vzela za 2dl kašice, ki sem jo ponudila Galu. Preostanek pa sem zalila s pol litra jušne osnove (lahko izberete zelenjavno, govejo, piščančjo...), začinila in še enkrat zavrela. Zdrobova juhica je še posebej dobrodošla na mrzle jesenske in zimske dni.