- 2 jedilni žlici kvinoje
- 2 pesti blitve (100g)
- 150ml vode
- 60ml adaptiranega ali materinega mleka
- 1 čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja
Dobro oprano kvinojo kuhajte v 150 ml 15 minut. Nato dodajte narezano blitvo in kuhajte še 10 minut. Kašico pretlačite ali spasirajte s paličnim mešalnikom. Ko je kvinoja kuhana, kašico pustite, da se malo ohladi in ji vmešajte še 60ml adaptiranega ali materinega mleka ter čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja. Jaz sem izbrala olivno,
Pa dober tek
NASVET!
- Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
- Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi . Jaz sem zato Galu danes ponudila olupljene krhlje domačega, surovega jabolka. Gre za takoimenovano BLW metodo, ki nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu.
Kaj pa ostali družinski člani?
Kvinojina kašica s špinačo je lahko samostojen obrok ali priloga k mesu za vse člane družine. Tokrat sem za naju z Galom skuhala 7 jedilnih žlic kvinoje v 500 ml vode, po 15 minutah dodala še 200g narezane blitve in kuhala nadaljnih 10 minut. Namesto adaptiranega mleka, sem v mojo kvinojino kašico z blitvo dodala pol decilitra navadnega, domačega kravjega mleka. Sama kašice nisem solila, vi pa lahko začinite s poprom in soljo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar