Skutni rogljički


Piškotki iz samo treh sestavin, z omamnim vonjem in okusom po vaniliji, ki se kar stopijo v ustih.


Zelo podobne piškote sem nekaj časa nazaj že naredila, a sem jih takrat napolnila s sadno kašico in posula s cimetom (poglej recept tukaj). Bili so odlični, a zahtevali so malček več časa. Zato sem se odločila, da tokrat isto testo preizkusim na malo drugačen način. Način, ki bo še hitrejši, a rezultat bo na koncu ravno tako okusen in primeren za najmlajše člane duržine.

Ker recept vsebuje mlečne izdelke, skutne rogljičke priporočam po dopolnjenem devetem mesecu starosti. Zakaj, si preberi v tej objavi.
 
Pa gremo k receptu. Za približno 70 rogljičkov potrebujete:
  • 250g puste pasirane skute
  • 250g dmBio pšenične bele moke tip 550
  • 250g masla
  • dmBio vanilijo v prahu

Maslo pustite na sobni temperaturi, da se zmehča. Nato mu vmešajte skuto in dmBio pšenično belo moko tip 550. Vse skupaj zelo dobro pregnetite. Bodisi z rokami ali v kuhinjskem robotu. Sama prisegam na svoje roke, saj le z njimi občutim, ali je v testu še kakšen večji kos masla ali ne. Pomembno je, da se vse sestavine med seboj dobro premešajo in povežejo. Ker, če bo v masi ostal večji kos masla, se bo le ta v pečici stopil in tako „uničil“ obliko rogljička.

Ko testo dobro pregnetete, ga za vsaj 1 uro postavite v hladilnik. Tako se bo maslo ponovno strdilo in testo se ne bo več lepilo na prste.

Po eni uri iz posode vzemite približno četrtino testa in ga na pomokani površini oblikujte v tanko „klobasico“. Narežite jo na približno 10 cm dolge palčke. Vsako palčko zvijte, da nastane rogljiček in ga položite na pekač. Pekača ni potrebno obložiti s peki papirjem ali pomokati, ker je testo za kekse mastno in se ne prime podlage. Ko pekač napolnete z rogljički, ga postavite v prej ogreto pečico na 180°C. Rogljičke v pečici pecite 12 minut. Ko dobijo bledo zlatorjavo barvo, so pečeni.

Postopek ponavljajte toliko časa, da porabite vse testo.

Pečene rogljičke posujte z dmBio vanilijo v prahu in malčku postrezite bodisi še tople ali hladne ob čaju, mleku ali Gurmančkovemu kompotu (glej recepte tu).

Skutni rogljički, shranjeni v nepredušni posodi, obstanejo mesec ali več. Malčku jih lahko postrežete kot vmesni prigrizek ali kot dodatek za malico k svežemu ali kuhanemu sadju. Če želite, lahko namesto pšenične moke, uporabite dmBio polnozrnato pirino moko, ki je lažje prebavljiva in vsebuje več vlaknin.

Pa dober tek!

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u.

Ni komentarjev:

Objavite komentar